Kommentti: Leijonien puolustus on täynnä kysymysmerkkejä

Leijonat avaa MM-urakkansa Tanskassa lauantaina, kun Suomi kohtaa Etelä-Korean.

Ennakkoon ajatellen Leijonat lähtee kisoihin kelpo nipulla, vaikka NHL:stä tulikin aluksi useita kieltäytymisiä. Lopulta Leijonien hyökkäykseen alkoi tulla kovia nimiä Mikael Granlundin johdolla, mikä herätti jokaisen leijonafanin mestaruusnälän.

Lauri Marjamäki ja kumppanit saivat hyökkäyspäähän hyvän arsenaalin, mutta aivan samaa ei voi sanoa puolustuspäästä, sillä Suomen pakkiosasto aiheuttaa suurimmat kysymysmerkit kisojen alla. Kieltäytymisiä tuli niin paljon, että Suomi lähtee Tanskaan lähes b-luokan pakistolla.

NHL:stä toivottiin mukaan Esa Lindelliä, Rasmus Ristolaista ja Sami Vatasta. Kolmea huippuluokan puolustajaa. Koko kolmikko kieltäytyi kuitenkin kutsusta.

Suomella on Euroopassa laadukkaita puolustajia, joten hätä ei ollut vielä kovin suuri. Lopulta monet Euroopassakin pelaavat puolustajat päättivät jättää kisat väliin eri syihin vedoten, joten Marjamäen päässä ollut pakisto menikin yhtäkkiä uusiksi.

KHL-pakeista jäivät sivuun luottoratsut Sami Lepistö, Juuso Hietanen ja Atte Ohtamaa. Lisäksi ikileijona Lasse Kukkonenkin päätti jättää reissun väliin. Leijonien kapteenina olympiajäillä toimineelle Kukkoselle on aina naureskeltu, mutta totuuden nimissä kokeneelle johtajalle olisi ollut tilausta tälläkin kertaa.

Näin ollen on helppo todeta, että Suomen alakerta on ennakkoon totaalinen mysteeri. Kokematon leijonapakisto on etenkin puolustussuuntaan kyseenalainen, kun Suomen alakerta on muihin huippumaihin verrattuna erittäin köykäinen.

Mutta jos mennään hyviin asioihin, niin ensimmäisenä Leijonien pakistosta nousee esiin potentiaali. Sitä on paljon. Suomen puolustuksessa on runsaasti kiekollista osaamista, ja sitä ei ole Leijonilla koskaan liikaa. Julius Honka, Markus Nutivaara, Miro Heiskanen ja Ville Pokka ovat lahjakkaita pelaajia, joilla pysyy kiekko lavassa. Heistä jokainen voi tehdä urotekoja huippumaitakin vastaan.

Leijonista löytyvät myös Liiga-tähdet Juuso Riikola ja Miika Koivisto, jotka molemmat ovat kiekollisten taitojensa lisäksi kelvollisia oman pään luutia. Liigassa molemmat voisi listata sarjan parhaimpien yleispuolustajien joukkoon.

Leijonien kaksi viimeistä paikkaa kuuluvat Niko Mikkolalle ja Tommi Kivistölle. He ovat oman pään taitajia, joilta täytyy löytyä kovuutta. Kummankin pärjääminen MM-tasolla on kysymysmerkki, mutta ainakin potentiaali on olemassa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lukuisista poissaoloista huolimatta Suomen puolustus on kelvollinen. Positiivisinta tässä on se, että Suomen jokainen puolustaja on syntynyt 90-luvulla, joten nyt ainakin nuorille annetaan sauma näyttää. Kolikon kääntöpuoli on siinä, että kokemattomalla ryhmällä harvemmin mennään tappiin asti. Leijonien pakeista vain kolmelta löytyy kokemusta aikuisten MM-kisoista. Heistäkin Pokka ja Honka ovat olleet mukana vain kerran ja Kivistö kaksi kertaa.

Kansikuva: All Over Press