Kommentti: MM-kisat ovat nostaneet Leijonien taitopuolustajan kirkkaimpaan valokeilaan

Unibet LogoUnibet tarjoaa uusille asiakkaille erikoistarjouksen lätkän MM-kisoihin! Kaikki uudet asiakkaat saavat 5€ ilmaista pelirahaa liittymisen yhteydessä ja ensimmäisestä talletuksesta saat 10€ ilmaisvedon.

Leijonien MM-kisat ovat olleet melkoista vuoristorataa. Julius Honka on kuitenkin dominoinut Suomen takalinjoilla läpi kahden viikon urakan.

Sinivalkoisten ilonaiheet olivat alkulohkossa vähissä ja pudotuspelipaikka irtosi tiukan taistelun jälkeen. Juuri mikään Leijonien osa-alueista ei toiminut odotetulla tavalla, vaan joukkue pelasi kuin käsijarru päällä. Yksilöiden oli vaikeaa loistaa, kun joukkuepelaaminen tökki.

Onnistujat yksilötasolla olivatkin alkulohkossa vähissä. Yksi Leijonien puolustajista pelasi kuitenkin itsensä koko kansakunnan tietoisuuteen.

Kyseessä on Julius Honka, joka on tämän vuoden Leijonissa täysin poikkeuksellinen yksilö.

21-vuotias puolustaja pelasi päättyneellä kaudella pääosin AHL:n puolella, mutta pelejä NHL:ssäkin kertyi 16 kappaletta. Alle 20-vuotiaiden MM-kultaa vuonna 2014 voittamassa ollut Diskoksen kasvatti pelasi tänä keväänä ensimmäiset ottelunsa A-maajoukkueessa.

Tämä ei ole näkynyt Hongan otteissa lainkaan, vaan Leijonien puolustuksen kuopus on ollut kovissa karkeloissa kuin kotonaan. Suomella on kasassa erittäin kokenut puolustus, sillä Honka ja vuonna 1994 syntynyt Mikko Lehtonen ovat ainoat 90-luvulla syntyneet puolustajat. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kaikki puolustajat olivat syntyneet 90-luvulla. Leijonien pakkien keski-ikä onkin reilut 28 vuotta.

Myös Suomen välierävastustajan puolustus on huomattavasti nuorempi kuin Leijonilla. Ruotsin takalinjojen seitsemästä pelurista peräti viisi on syntynyt 90-luvulla.

Nuoren ikänsä lisäksi Honka on erottunut kaukalossa pelitaidoillaan. Neljä edellistä kautta Pohjois-Amerikassa kiekkoillut puolustaja paikkaa pientä kokoaan loistavalla liikkeellä sekä erinomaisilla kiekollisilla taidoillaan.

Tällaisista puolustajista on ollut huutava pula Leijonissa käytännössä aina. Vastaavasti perinteisiä oman pään luutia löytyy tämänkin vuoden joukkueesta reilusti. Honka on Suomen puolustajien pistepörssin jaetulla kärkisijalla tehoin 1+2 hänen iskettyä kiekon Norjan verkkoon ja saalistettuaan syöttöpisteet Sloveniaa ja Kanadaa vastaan.

Hongan pelirohkeus on myös täysin omalla tasollaan. Vajaat kolme vuotta sitten ensimmäisellä kierroksella varatun puolustajan päätä ei kylmää missään vaiheessa, vaan hän tykkää pitää kiekkoa ja hakea poikkeuksellisia ratkaisuja.

Tällaisilla pelureilla on tapana nousta esiin silloin, kun pelit ovat kovimmillaan. Eipä olisikaan yllätys, mikäli Honka olisi ratkaisevassa roolissa myös MM-kisojen tärkeimmillä hetkillä.

Kansikuva: All Over Press