TOP 5: Ketkä tekevät Leijonien maalit? Näihin pelaajiin katseet kohdistuvat

Leijonien MM-kisat alkavat perjantaina ottelulla Valko-Venäjää vastaan. Suomi ei lähde Pariisiin kisojen suurimpana mestarisuosikkina ja varsinkin joukkueen hyökkäyskalusto on nostanut ilmoille paljon kysymysmerkkejä. Ketkä pelaajat tulevat iskemään ne tarvittavat osumat Suomelle? Tässä viisi pelaajaa, jotka tulevat olemaan erityisen kirkkaassa valokeilassa.

5. Juhamatti Aaltonen

Juhamatti Aaltosella on kisoissa vain yksi rooli: tehdä tulosta. Valinta kisakoneeseen olikin yllätys ottaen huomioon miehen nykyvireen, sillä kiekkotaiturin kevätkausi meni täysin penkin alle. Viimeiseen 33 otteluun HIFK:ssa Aaltonen onnistui vain kahdesti maalinteossa. Kärppien kasvatin kiekolliset taidot ovat kaikkien tiedossa eivätkä ne mihinkään ole kadonneet, vaikka kevät sujuikin mollivoittoisesti. MM-kisat ovat Aaltoselle jo uran viidennet ja tämän pitää näkyä kaukalossa. Tulos voi tosin olla mitä tahansa maalipörssin voiton ja katsomokomennuksen väliltä, mutta Aaltonen on kisakoneessa vain ja ainoastaan tehopisteiden toivossa. Vastuuta lienee jo kätisyyden myötä luvassa reilusti ylivoimallakin.

4. Veli-Matti Savinainen

30 maalia Liigassa on erinomainen saavutus, mikä luonnollisesti asettaa odotuksia myös MM-kisoja kohtaan. Paljon riippuu Veli-Matti Savinaisen vastuusta, sillä röyhkeää laituria voidaan peluuttaa oikeastaan missä kentässä tahansa. Lähtökohtaisesti paikan pitäisi kuitenkin löytyä tulosketjuista. Savinainen tarvitsee hyvät ketjukaverit, jotta kiekko löytää tiensä verkon perälle. Kuului jo EHT-peleissä Leijonien parhaimmistoon. Luistelu kehittynyt valtavasti tällä kaudella, minkä pitäisi näkyä myös Pariisin kaukalossa.

3. Valtteri Filppula

Valtteri Filppulan merkitys joukkueelle on valtava. Lähes 800 ottelua NHL:ssä pelanneelle hyökkääjälle MM-kisat ovat vasta uran toiset ja sentterille ei ole kauheasti pelejä leijonapaidassa kertynyt. Filppula ei ole tullut tunnetuksi erityisesti maalintekijänä ja kolmen viime kauden aikana NHL:ssä on syntynyt yhteensä 32 täysosumaa. Tästä huolimatta 33-vuotiaan suomalaisen rooli Leijonien koko hyökkäyspelaamisen suhteen on huima. Vuoden 2012 MM-kisoissa Filppula saalisti 10 ottelussa tehot 4+6 ja samankaltaiseen tulokseen pitäisi pystyä nytkin.

2. Miro Aaltonen

Miro Aaltonen on ottanut huimia kehitysaskeleita viime kausina. Kovin moni ei olisi varmasti uskonut vielä pari vuotta sitten, että Aaltonen tulee olemaan Suomen tärkeimpiä palasia Pariisin MM-kisoissa. Jokipoikien kasvatti oli paras suomalainen pistemies KHL:ssä ja on kuulunut myös Leijonien parhaimmistoon läpi talven, sillä maajoukkuepaidassa täysosumia on syntynyt peräti kahdeksan. Aaltosen onnistuminen riippuu paljon myös ylivoimavastuusta. Suomalainen viimeisteli KHL-kauden 19 osumastaan peräti 12 ylivoimalla. Aaltonen kuuluu Suomen kuumimpiin hyökkääjiin ja vastuuta pitäisi tulla sen mukaisesti.

1. Sebastian Aho

Sebastian Ahon debyyttikausi NHL:ssä oli huima ja nuorukainen kuuluu Leijonien terävimpiin syömähampaisiin MM-kisoissa. Vastuuta on varmasti tulossa paljon ja 19-vuotiaan hyökkääjä sopeutunee tutun Lauri Marjamäen alaisuuteen erinomaisesti. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin Marjamäki Aholle antaa. Todennäköisin paikka löytynee Filppulan laidalta, joten tulosta on tultava. Ahon taidot pelintekijänä ovat kiistattomat, mutta nuorukainen taitaa myös maalinteon. Carolina Hurricanesin hyökkääjä oli NHL:n suomalaisten kolmanneksi paras maalintekijä 24 osumallaan. Aho tulee taistelemaan jopa MM-kisojen pistepörssin voitosta.

Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press