Leijonien EHC-matka alkaa – seuraa näitä suomalaispelaajia

Kari Jalosen valmentama Suomen kiekkomaajoukkue aloittaa valmistautumisensa MM-kisoihin, kun Leijonat kohtaa tänään Slovakian Porissa.

Leijonat pelaa ennen MM-kisoja kuusi Euro Hockey Challenge -ottelua, kaksi EHT-vääntöä ja vielä kenraaliharjoituksena tuplamaaottelut USA:ta vastaan, joten harjoitusotteluita on aiempia vuosia enemmän. Jalonen valitsi ensimmäiseen kahteen otteluun odotetusti kokeilupitoisen joukkueen, jossa nuorille lupaavilla pelaajille annetaan mahdollisuus näyttää osaamistaan Leijonissa. Toki mukaan mahtuu muutama konkarikin.

Suomi ja Slovakia iskevät tänään yhteen Porissa. Tässä vaiheessa pelitavan toimivuus ei ole olennaista, vaan katseet kääntyvät yksilöihin. Ensimmäisen leiriviikon joukkueesta ei monikaan yllä lopulliseen MM-joukkueeseen, joten estradille nousevat henkilökohtaiset suoritukset. Pelitavan hiominen tapahtuu vasta viimeisimmissä harjoitusotteluissa, kun suurin osa tulevasta MM-nipusta on liittynyt joukkueeseen.

Porin ottelun lisäksi joukkueet kohtaavat huomenna perjantaina Turussa. Näitä pelaajia kannattaa seurata tämän viikon otteluissa:

Eero Kilpeläinen

30-vuotias KalPa-kassari on pelannut urallaan kaksi A-maaottelua ja niistäkin on kulunut jo viitisen vuotta. Jopa Liigan parhaaksikin maalivahdiksi tituleerattu Kilpeläinen on hyvin mielenkiintoinen nimi, joka voi olla suuryllättäjä tämän vuoden maalivahtivalinnoissa. KHL-kassareista on moni vielä edellä, mutta EHC-pelit voivat pistää järjestyksen uusiksi.

Mikko Lehtonen

KooKoon sensaatiopuolustaja iski tällä kaudella 12 maalia ja 22 tehopistettä, mikä on loistava suoritus, kun kyseessä on 22-vuotias kakkosparin puolustaja. Lehtonen on aina ollut lupaava tapaus ja hän pelasikin jo B-juniori-ikäisenä 12 Liiga-ottelua TPS:ssä, mutta kehitys alkoi junnata Turussa paikallaan. Vuosi sitten hän oli TPS:ssä jämäpakin roolissa, mutta heti kun luottoa tuli Kouvolassa, alkoi potentiaali tulla esiin. Nyt hän on ensimmäistä kertaa miesten maajoukkueessa, ja vaikka MM-kisaedustus on tänä keväänä utopiaa, voi hän olla tulevaisuudessa Leijonien vakionimiä MM-jäillä.

Rony Ahonen

Lukon puolustaja Ahonen on erittäin mielenkiintoinen tapaus: 29-vuotias Ahonen pelasi vielä kolmisen vuotta sitten Mestistä ja nyt hän on jo maajoukkueringissä. Hän nousi nuorena miehenä IFK:n rinkiin, mutta todellista näyttöpaikkaa ei tullut. Viimeinkin SaiPa antoi Ahoselle mestaa, ja Lukko korjasi sadon. Miehestä nousi tällä kaudella loistava yleispuolustaja, joka voi napsia maajoukkueessa isoja päänahkoja tieltään.

Anssi Salmela

Kaikki tuntevat Anssin, mutta hänet on nostettava listalle, koska puolustaja on hyvin todennäköinen MM-kisapelaaja ja hänen nykykuntonsa halutaan nähdä. Nelinkertainen arvokisakävijä pelasi tällä kaudella Ruotsin SHL:ssä 24 ottelua ja saalisti 15 tehopistettä. Monipuolinen virtuoosi on parhaimmillaan Suomen ykköspakkeja, mutta onko rikkonainen kausi verottanut miehen otteita? Se nähdään hyvinkin pian.

Otto Paajanen

23-vuotias debytantti paukutti tällä kaudella upeasti 20 maalia Liigassa. Kerhon uusi ”rikuhahl” on loistava alempien kenttien rouhija näihin otteluihin ja hän kuuluu Leijonien ”potentiaaliset yllättäjät” -osastoon. Nopea, agressiivinen ja kelpo kiekollinen pelaaja.

Aleksi Saarela

Ässäsentteri pelasi upeat nuorten MM-kisat ja vieläkin upeamman kevätkauden Liigassa. Nuorukaisen itseluottamus on tapissa ja häneltä voidaan odottaa EHC-otteluissa tehoja, mutta lopulliseen kisaryhmään selviytyminen vaatisi jo pientä ihmettä. Saarelan maajoukkuekutsu on kuitenkin tulevaisuutta silmällä pitäen hyvä veto.

Tomi Sallinen

Vanhempaa Sallista voisi jo melkein kutsua varmaksi MM-pelaajaksi. Hänen kautensa SHL:ssä oli loistava ja Sallinen on osoittanut maajoukkueessakin kuuluvansa Suomen parhaimpiin kahden suunnan senttereihin Euroopassa. Ei ole järin fyysinen tapaus, mutta loistava pelinluku ja hyvät kiekolliset taidot nostavat hänet hierarkiassa korkealle. Hän saa EHC-otteluissa ison kiekollisen vastuun, joten nyt mitataan myös miehen rahkeita kärkikentissä.

Jere Sallinen

Nuorempi Sallinen on vetänyt kaksi hyvää kautta Jokereissa, mikä palkittiin tänä keväänä NHL-sopimuksella Edmonton Oilersiin. Jere on fyysisempi ja nopeampi versio veljestään ja hänenkin kisamatkansa on hyvin todennäköinen. Sallinen on lähtökohtaisesti alempien kenttien laituri, mutta kuten veljensäkin, Jere saa EHC-otteluissa ison näyttöpaikan ylemmissä kentissä.

Jarkko Malinen

28-vuotias KooKoo-sentteri pelasi upean Liiga-kauden iskien 42 tehopistettä 51 ottelussa. Malinen on leiriryhmän todellinen musta hevonen, sillä KalPa-kasvatti voi hyvinkin yltää aina viimeiseen leiriryhmään asti Suomen heikohkon sentteritilanteen vuoksi. Voimaa ja vauhtia löytyy, mutta suurin vahvuus on kahden suunnan pelissä.

Suomen joukkueessa pelaavat myös:

Maalivahdit:

 • Juha Metsola

Puolustajat:

 • Tommi Kivistö (Avtomobilist Jekaterinburg)
 • Joonas Jalvanti (Örebro HK)
 • Jesse Virtanen (Lukko)
 • Joonas Lyytinen (KalPa)
 • Atte Ohtamaa (Jokerit)

Hyökkääjät:

 • Joel Mustonen (Örebro HK)
 • Niko Ojamäki (Ässät)
 • Toni Koivisto (Lukko)
 • Max Wärn (HK Sochi)
 • Antti Tyrväinen (Färjestad BK)
 • Antti Erkinjuntti (Pelicans)
 • Eero Elo (Avtomobilist Jekaterinburg)
 • Pekka Jormakka (Jokerit)
 • Turo Asplund (Lukko)

Suomi-Slovakia tänään kello 18.30 Yle 2 -kanavalla ja Yle Areenassa.

Kansikuva: All Over Press