Leijonien MM-pakka täysin levällään – löytyykö uusia ehdokkaita?

Kari Jalonen on koonnut Ruotsi-otteluihin mielenkiintoisen Leijona-ryhmän, josta odotetaan löytyvän uusia MM-ehdokkaita. Suomi kohtaa Ruotsin Tukholmassa tänään torstaina sekä ylihuomenna lauantaina.

Yleensä Suomen MM-joukkue on alkanut hahmottua jo tässä vaiheessa kautta, mutta nyt tilanne on toinen: NHL-pelaajilla on vielä turha spekuloida, mutta Euroopassakin vaikuttavien MM-ehdokkaiden lista on täysi mysteeri. Oikeastaan ainoat varmat nimet ovat puolustajat Sami Lepistö ja Juuso Hietanen, jotka eivät ymmärrettävästi saaneet valintaa Ruotsi-otteluihin.

Sveitsissä pelaavat Juha-Pekka Hytönen ja Jarkko Immonen ovat varmasti ulkona kisoista, ja sama ongelma voi koskea Petri Kontiolaa, joka on toistaiseksi loukkaantuneena.

Potentiaalisia kisapelaajia löytyy varmasti Jokereista, sillä muun muassa Juhamatti Aaltonen ja Topi Jaakola ovat terveinä ollesssaan varmoja MM-nimiä. Leijonien pakka on kuitenkin levällään, mikä antaa yhä useammalle pelaajalle mahdollisuuden ilmoittautua kilpailuun mukaan. Tämän viikon Ruotsi-ottelut ovat tärkeä näytönpaikka, sillä sarjojen pudotuspelien takia kaikki eivät pääse osallistumaan kevään MM-leiritykseen.

Eurosarjojen kärkijoukkueissa pelaaville pelaajille Ruotsi-ottelut ovat kaikki kaikessa ja etenkin heihin kääntyvät tällä viikolla katseet. Tapparan Patrik Laine ja Aleksi Elorinne, Kärppien Sebastian Aho ja Mika Niemi, Frölundan Artturi Lehkonen sekä HC Davosin Perttu Lindgren ovat tällaisia nimiä, joilta odotetaan nyt tulosta. Varsinkin Lindgren-Laine-kaksikon on onnistuttava tuloksellisesti, sillä he ovat kisoissa mukana vain ja ainoastaan, jos heille löytyy rooli kärkikentistä. Onkin varmaa, että päävalmentaja Jalonen tulee antamaan tällä kaksikolle runsaasti vastuuta niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin.

Samaan kategoriaan kuuluvat myös HIFK:n Joonas Järvinen ja JYPin Mikko Kalteva, joiden seurat saattavat pelata pitkälle kevääseen.

Jokaiselle paikalle tunkua

Koska NHL-pelaajista ei ole vielä tietoa, on Suomen joukkueen jokaiselle pelipaikalle vielä tunkua. Kärkikenttiin ei ole liikaa pelaajia tarjolla, sillä Euroopasta ei ole löytynyt tällä kaudella kovin suuria sensaatioita. Kontiola olisi terveenä kelpo kärkikenttien pelaaja, mutta hänen varaansa ei kannata laskea mitään. Sen vuoksi olisi toivottavaa, että Laine-Lindgren-kaksikosta nousisi Leijonille uusia potentiaalisia hyökkäyspään ratkaisijoita. Myös kärppätähti Ahosta voi nousta sellainen, sillä häneltä hoituu rooli kuin rooli.

Aiemmissa turnauksissa esiintynyt Kristian Kuusela taistelee samoista paikoista ja hänellä on realistiset mahdollisuudet nousta kisakoneeseen. Ainoastaan Jokerien Aaltonen voidaan nostaa varmimpana kärkikenttien pelaajana esiin.

Eniten tunkua riittää alempiin kenttiin. Ruotsi-otteluissa mukana olevista esiin nousevat Tomi Sallinen, Joonas Nättinen, Mika Niemi, Ossi Louhivaara, Harri Pesonen ja Oskar Osala, joilla ei käytännössä ole asiaa MM-kisoissa kärkikenttiin. Heistä etenkin Sallinen on esiintynyt vahvasti sekä maajoukkueessa että Ruotsin SHL:ssä ja hän lieneekin tällä hetkellä vahvin ehdokas nelossentteriksi.

Ruotsi-otteluiden ulkopuolelle jääneiden potentiaalisten kisapelaajien lista on pitkä: Sean Bergenheim, Antti Pihsltröm, Jesse Joensuu, Jarno Koskiranta, Teemu Hartikainen ja niin edelleen.

Puolustuksessa riittää myös isoja kysymysmerkkejä. Hietanen-Lepistö-kaksikko on terveenä olleessaan isossa roolissa MM-jäillä. Myös kärppänuorukainen Markus Nutivaara sekä konkari Anssi Salmela ovat vahvasti mukana kisaspekulaatioissa. Tätä nelikkoa ei nähdä Ruotsissa, joten puolustujaosastolla tarjotaan nyt isoja näytönpaikkoja. Katseet kääntyvät etenkin Tapparan Aleksi Elorinteeseen sekä JYP-sensaatio Mikko Kaltevaan.

Maalivahtipuoli on täysin levällään. Ruotsissa mahdollisuuden saavat Ville Husso sekä Juha Metsola, mutta yksikään Euroopassa pelaavista maalivahdeista ei ole noussut selväksi ykköseksi. HIFK:n Hussolle mahdollisuus on iso, sillä hän voi onnistuessaan tulla valituksi Leijonien MM-joukkueen kolmoskassariksi, sillä varamiehen rooliin valitaan usein tulevaisuuden nimi.

Suomen kentälliset Ruotsia vastaan:

Harri Pesonen – Perttu Lindgren – Ossi Louhivaara
Mikko Mäenpää – Tommi Kivistö

Tuomas Kiiskinen – Tomi Sallinen – Oskar Osala
Aleksi Elorinne – Joonas Jalvanti

Patrik Laine – Mika Niemi – Sebastian Aho
Ilari Melart – Mikko Kalteva

Ilari Filppula – Joonas Nättinen – Artturi Lehkonen
Tuukka Mäntylä – Joonas Järvinen

Ville Husso (Juha Metsola)

Seuraa EHT-ottelua Ruotsi-Suomi tänään Yle tv2 -kanavalla kello 19.30 alkaen.

Kansikuva: All Over Press