Leijonien odotus on ohi – tosipelit alkavat tänään

Suomen MM-joukkue pääsee todelliseen testiin, kun Venäjä hyökkää Leijonien kimppuun. Kyseessä on lohkovaiheen viimeinen kamppailu ja torstaina starttaa puolivälierät.

Hallitseva maailmanmestari Venäjä on totutun pelottavalla rosterilla liikkellä ja se on selvä ennakkosuosikki illan kamppailuun. Venäjä on yhdessä Kanadan kanssa MM-kisojen suurimpia suosikkeja, vaikka itänaapurimme pelissä on näkynytkin heikkoja kohtia. Venäjä on saattanut lepsuilla lohkopelien aikana, mutta tänään he tulevat varmasti kovalla kiimalla päälle.

Venäjällä on neljä kivikovaa hyökkäyskolmikkoa, joten Suomelle on tulossa tänään puolustusvoittoinen ilta. NHL- ja KHL-tähdet ovat tehneet tuhoisaa jälkeä MM-jäillä, vaikka joukkue onkin vetänyt enemmän tai vähemmän puolivaloilla. Suomella Venäjä-ottelu on loistava mittari, sillä Leijonat ei ole vielä kohdannut Yhdysvaltaa kovempaa joukkuetta. Illan ottelussa on myös erittäin iso panos, sillä ottelun voittaja on vähintäänkin B-lohkon toinen ja välttyy näin Ruotsilta ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Neljän kentän voimin

Suomella on tänään edessään huikea vääntö, jossa Leijonat tarvitsee täydellisen puolustus- ja maalivahtipelin lisäksi paljon onnea. Venäjä tulee luomaan ison määrän maalintekopaikkoja, joten Pekka Rinteen täytyy esittää niitä kuuluisia ryöstöjä sekä toivoa tolppajumalien olevan armollisia.

Hallitsevan mestarin pelottavin kolmikko on ollut hieman yllättäen Artemi Panarinin, Evgeni Dadonovin sekä Vadim Shipachyovin muodostama kentällinen. Koko kolmikko tienaa leipänsä Pietarin SKA:ssa. Tämä KHL-trio on esittänyt huikeaa peliää illasta toiseen ja he ovat koonneet kasaan jo 27 tehopistettä.

Heidän takaa löytyy iso joukko huippupelaajia, joista kaikki eivät ole vielä olleet parhaassa lennossaan. NHL:ssä yli 70 pistettä iskeneet Evgeni Malkin ja Vladimir Tarasenko ovat jääneet jopa yllättävän pieneen rooliin ja peli onkin ollut sen mukaista. Se kertookin itänaapurimme hyökkäyksen tasosta jotain.

Venäjän hyökkäys on huikea, mutta puolustus ei ole paperilla samaa luokkaa, vaikka kisojen parhaimmistoa se onkin. KHL:n kärkipakkeja vilisevä pakisto pelaa kovaa ja viisaasti, mutta suomalaiset pystyvät varmasti haastamaan heitä.

Venäjän ehkäpä suurin ongelma on maalilla: NHL:n parhaaksikin maalivahdiksi tituleerattu Sergei Bobrovksi on ollut ailahtelvainen ja maalivahtipeli onkin Suomella huomattavasti paremmassa kunnossa kuin naapurilla.

Samoilla teeseillä

Suomelle ei ole paljoa povailtu menestymismahdollisuuksia, mutta Venäjä on täysin kaadettavissa tutulla Leijona-pelillä. Se sisältää maagiseen maalivahdin, tiiviin viisikkopuolustuksen, yksinkertaisen hyökkäyspelin ja kovan taistelun.

Rinne jatkaa varmasta samaan malliin ja ottaa tukun paraatipelastuksia Venäjää vastaan. Suomen viisikkopuolustuskin on kunnossa, mutta sitä ei olla vielä testattu näin kovaa hyökkäystä vastaan. Suomen viisikon vahvuus on lyhyet etäisyydet ympäri kenttää, minkä vuoksi Leijonat pysyy pelin sisällä lähes kokoajan. Hyökkääjät ovat aina hyvissä ajoin omalla alueella, joten suomalaiset pystyvät varmasti turhauttamaan venäläisiä viemällä tilan ja ajan heiltä pois.

Jos Venäjä ei pysty iskemään ajoissa avausmaaliaan, alkaa itänaapurin otteissa näkymään heikkouksia. Tällöin on Suomen paikka iskeä. Ottelun ensimmäinen erä on Suomen kannalta äärimmäisen tärkeä ja Leijonien kannalta olisi toivottaavaa, että Suomi pääsisi ensimmäiselle erätauolla tasa- tai johtotilanteessa.

Maalinteko on ollut Leijonilla hankalaa, mutta tänään vastassa on hyökkäävä joukkue, joka ei vain keskity sumputtamana keski- ja puolustusalueella. Vielä kun lisätään soppaan se fakta, että Venäjällä on välillä tapana ottaa löysästi omassa päässä, niin Leijonille voi siunaantua paljonkin iskupaikkoja. Viimeistelyn on kuitenkin oltava parempaa kuin aiemmissa otteluissa.

Leijonien on jatkettava omalla tyylillään ja se voi tuottaa tänäänkin tulosta.

Ottelu alkaa kello 21.15 ja voit seurata lohkon huipennusta MTV3-ilmaiskanavalta, MTV Sport1 -kanavalta tai Katsomo-palvelusta,