Kommentti: Esirippu auki, show on täällä – Juhamatti Aaltonen on Liigan valovoimaisin pelaaja

Liigassa ei ole montaa pelaajaa, jotka ovat jo yksistään pääsylippujen hinnan arvoisia. Juhamatti Aaltonen kuuluu tähän harvalukuiseen joukkoon, kuten viime pelit ovat jälleen osoittaneet.

HIFK tiputti kesäkuun alussa pommin julkaisemalla Niklas Bäckströmin ja Juhamatti Aaltosen sopimukset. Varsinkin Aaltosen sopimus jakoi mielipiteitä. Vaikka alla oli jo kaksi kautta Jokereissa, niin Oulun murretta vääntävän taitoniekan sopeutumista Stadin punaiseen paitaan epäiltiin.  Myös miehen heikkoudet ja vahvuudet olivat jo entuudestaan hyvin tiedossa. Vaatimukset olivat katossa, sillä HIFK oli menettänyt monia edellisen kevään avainpelaajiin.

Jälkiviisaana on helppo sanoa, että hyvin on Aaltonen sopeutunut HIFK:hon. Samaa mieltä on varmasti jokainen HIFK:n kannattaja tällä hetkellä.

Aaltosen esitys perjantaina JYPiä vastaan oli suorastaan mykistävä, kun laituri naulasi kolme maalia alle puolessa tunnissa. Miehen toinen osuma menee heittämällä kauden komeimpien osumien joukkoon. Pääset ihailemaan osumaa Ruutu -palvelusta.

Marko Virtanen tiivisti kamppailun ytimekkäästi Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Jos itse ottelua ajattelee, HIFK:lle pärjättiin, mutta Aaltoselle ei, JYPin päävalmentaja tokaisi.

Aaltonen on ollut viime aikoina todella kovassa iskussa. Edelliseen kahdeksaan otteluun laituri on nakuttanut tehot 9+2. Vertailun vuoksi HIFK:n toiseksi paras maalintekijä, Roope Hintz, on tehnyt koko kaudella seitsemän maalia. Yhteensä Aaltosella on kasassa 17 täysosumaa, mikä on vain kolme vähemmän kuin maalipörssiä johtavalla Veli-Matti Savinaisella.

Luonnonlapsen lailla pelaava Aaltonen istuu Antti Törmäsen alaisuuteen loistavasti. Törmänen ei edes yritä kahlita tähtipelaajansa, koska juuri tällöin Aaltosesta saa parhaan terän irti.

Tästä nähtiin hyvä esimerkki keskiviikkona Kärppiä vastaan, kun Aaltonen pelasi lähes 2,5 minuutin mittaisen vaihdon.

– Mulla oli hyvä flow-päällä, joten ajattelin että miksi lähteä vaihtoon, koska nekin (Kärpät) on väsyneitä. Sitten huomasin että äijät alkoi vaihtua koko ajan, joten oli vähän pakkokin jo mennä vaihtoon. Joukkuepelihän tämä kumminkin on, Aaltonen kuvaili Nelonen Pron haastattelussa ottelun päätyttyä.

Tällainen ei onnistuisi kenen tahansa valmentajan alaisuudessa. Törmänen kuitenkin selvästi tietää, kuinka käsitellä supertähteään.

On Aaltosella toki heikkouksiakin. ”Normipäivää” ei oikeastaan ole, vaan taitoniekka on joko kentän kuningas tai vaeltava varjo. Hyvän ja huonon päivä on melkoisen suuri. Jos näin ei olisi, niin Aaltonen pelaisi todennäköisesti Pohjois-Amerikassa. 31-vuotias hyökkääjä ei ole myöskään tunnettu niin sanotusta likaisesta työstä, mutta luisteluvoimainen Aaltonen kyllä raataa kentällä paljon kevyeltä näyttävällä potkullaan. Tästä nähtiin oiva esimerkki perjantaina, kun hyökkääjä karvasi kiekon pois Mikko Kuukalta ja sooloili yhden kauden upeimmista osumista.

Aaltonen on näyttänyt viime peleissä, miksi hän on Liigan paras hyökkääjä. Kärppien kasvatilla on poikkeuksellinen kyky pystyä ottamaan joukkue reppuselkäänsä ja kääntää kamppailuja edukseen loistavien yksilösuoritusten avulla. Tämä täysin poikkeuksellinen taito erottaa hänet kaikista muista Liigan pelaajista. 31-vuotias laituri on ollut lähes poikkeuksetta erityisen hyvässä iskussa pudotuspeleissä, mikä lupaa helsinkiläisille hyvää. Aaltosessa on potentiaalia olla juuri se palanen, mikä HIFK:lta viime keväänä puuttui.

Jopa Jyväskylän katsojat antoivat Aaltoselle aplodit miehen kolmannen osuman jälkeen. Kaikkien peleihin kykenevien kannattaakin käydä väijymässä miehen otteita kevään aikana, vielä kun taikuri Liigassa viihdyttää.

Jos et pääse hallille, Aaltosen otteita KalPa-ottelussa voit seurata Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Unibet tarjoaa vahvan kattauksen kotimaiseen kiekkoon ja illalle on tarjolla yli 600 kohdetta.

Kansikuva: All Over Press