TOP 10: Euroopan parhaat suomalaiset vapaat agentit

Euroopan kiekkokausi on jo saatu päätökseensä, joten seurat ovat luonnollisesti kääntäneet katseensa kokonaan siirtomarkkinoille. Isoimmat tähdet ovat sorvanneet sopimukset jo hyvissä ajoin, mutta markkinoilta löytyy vieläkin kovia pelimiehiä. Monet pelaajat saattavat tehdä ratkaisunsa vasta elokuussa, joten siirtohulinat jatkunevat vielä pitkään.

Faneille.com päätti listata tämän hetken parhaat suomalaiset vapaat agentit, jotka pelasivat viime kaudella Euroopassa. Moni heistä kärkkyy pelipaikkaa ulkomailta, mutta mukaan mahtuu myös Liiga-jäillä jatkavia – tai Liiga-jäille mahdollisesti palaavia – pelaajia.

TOP 10 – Euroopan parhaat suomalaiset vapaat agentit:

10. Sami Sandell

Sandell sai viimeinkin alleen suhteellisen terveen kauden, ja tuloskin oli sen mukaista: sekä laidassa että keskellä pelaava Sandell takoi Ilveksessä 53 ottelussa 48 tehopistettä. Hienot otteet Liigassa toivat hänelle myös kutsun maajoukkuekuvioihin, mikä taatusti nosti Sandellin arvoa – ainakin ulkomailla. Pisteiden lisäksi Sandell on todella monipuolinen pelaaja, joka tekee tärkeää työtä ympäri kaukaloa. Hänellä on nyt elämänsä mahdollisuus lyödä isoiksi rahoiksi, joten uusi osoite lienee muualla kuin Tampereella.

9. Ville Leskinen

24-vuotias hyökkääjä on ollut kaksi viime kautta isossa roolissa Kärpissä. Viime kaudella Leskinen takoi 49 ottelussa upeat 23 maalia ja 45 tehopistettä esittäen samalla monipuolisia otteita. Leskinen on taitonsa lisäksi kelpo kahden suunnan pelaaja ja vahva vääntäjä kulmissa. Ei olekaan ihme, että jotkin NHL-seurat ovat olleet hänestä kiinnostuneita. Leskinen oletettavasti odottaa vielä tarjousta NHL:stä (Ainakin Colorado Avalanche on kiinnostunut), mutta jos oikeanlaista pahvia ei tule eteen, lienee hänen suuntansa idässä.

8. Topi Jaakola

Jaakola on äärimmäisen kokenut puolustaja, joka olisi esimerkiksi liigajäille järkyttävän kova hankinta. 34-vuotias yleispuolustaja on pelannut urallaan jopa seitsemät aikuisten MM-kisat, ja parhaimmillaan hän on ollut huippuluokan KHL-puolustaja. Esimerkiksi kaudella 2015-16 hän takoi Jokereissa 25 tehopistettä ja toimi samalla maajoukkueen luottomiehenä. Miehen viime kausi meni Ruotsissa, missä hänen roolinsa jäi yllättävän pieneksi, eikä kausi sujunutkaan odotusten mukaan. Jaakolan markkina-arvo laski, joten suomalaisseuroilla lienee mahdollisuuksia saada hänet riveihinsä. Jaakola kuitenkin katsonee ulkomaan kortin loppuun asti.

7. Juhamatti Aaltonen

Paljon tunteita herättävä taikuri Aaltonen ei ole ollut parin viime vuoden aikana yhtä isossa liekissä kuin uransa huippuvuosina, mutta Aaltonen on edelleen loistava pelaaja. Parhaan päivän sattuessa Aaltonen on täysin pitelemätön, joten ottajia riittää vieläkin jonoksi asti. Viime kausi kului Ruotsissa ja Sveitsissä, ja jatko Sveitsissä vaikuttaa todennäköisimmältä skenaariolta. Aaltosen taiturimainen pelityyli sopii Sveitsin hyökkäysvoittoiseen liigaan, ja Keski-Euroopassa riittää myös isoja palkanmaksajia.

6. Joonas Järvinen

Kovaotteinen oman pään taitaja pelasi Suomessa viimeksi kaudella 2015-16, milloin hän oli koko sarjan parhaimpia puolustajia. Sen jälkeen hän on pelannut kaksi kautta KHL-seura Kunlun Red Starissa. 29-vuotias Järvinen on kiekkoilijana parhaassa iässään, ja hänellä lieneekin paljon valinnanvaraa Euroopassa. Järvinen ei ole kuitenkaan mikään tähtitason KHL-puolustaja, joten suomalaisilla on varmasti mahdollisuuksia taistella realistisesti Järvisestä. Ainakin TPS on ollut huhujen mukaan entisen puolustajansa perässä.

5. Tomi Kallio

Vaikka Kalliolla on ikää jo 41 vuotta, kuuluu hän silti tälle listalle. Olihan mies viime kaudella Liigan parhaimpia pelaajia, kun monipuolinen hyökkääjä iski 58 ottelussa 55 tehopistettä. Kallio ei ole jäämässä eläkkeelle, mutta jatkosopimusta ei ole vielä syntynyt Turkuun. Todennäköisesti kyse on rahasta: Kallio tietää arvonsa, mutta TPS haluaa saada kapteeninsa halvalla. TPS-ikonilla ei ole varmasti kovin suuria haluja lähteä enää muualle, mutta jos hän haluaa jatkaa uraansa ja ansaita arvonsa mukaista palkkaa, voisi ottajia löytyä esimerkiksi Saksasta, missä meritoituneet kiekkoilijat nostavat suurta tilipussia.

4. Jonas Enlund

Enlundin todellinen taso on jäänyt Suomessa hieman pimentoon, sillä maaliahne hyökkääjä ei ole juuri koskaan yltänyt parhaimpaansa maajoukkueessa. Viime kaudella hän kuitenkin sai paikan Leijonien olympiajoukkueesta, mutta turnaus ei juuri muuttanut mielikuvaa hänestä. Joka tapauksessa Enlund on armottoman kova kiekkoilija, joka olisi Liiga-jäille huippuase. Enlund on pelannut KHL:ssä jo kahdeksan kautta putkeen, minkä aikana hänelle on kertynyt yli 400 KHL-ottelua. Parhaimmillaan hän on takonut 45 pisteen runkosarjan, ja KHL-uran paras maalimääräkin on komea 19. Viime kaudella Enlund iski Sibirissä 26 tehopistettä todistaen olevansa edelleen kelpo KHL-tason pelaaja. Miehen tavoitteet lienevät idässä, mutta Ruotsi ja Sveitsi ovat myös varteenotettavia kohteita. Paluu Liigaan tuskin tapahtuu vielä. Varmaa on kuitenkin se, että hänen uransa ei jatku Sibirissä.

3. Anssi Salmela

Kokenut puolustaja teki viime kaudella paluun KHL:ään, kun hän siirtyi kesken kauden Dinamo Riian palvelukseen. 33-vuotias virtuoosi osoitti saman tien, että hän on edelleen hyvän tason KHL-pelaaja. Sen lisäksi, että Salmela tekee vahvaa työtä omassa päässä, on hän arvokas ase hyökkäyspäässä: tällä kaudella Salmela iski 33 KHL-ottelussa komeat 17 tehopistettä. Salmelalla on varmasti lukuisia vaihtoehtoja ensi kaudeksi, mutta paluu Suomeen ei tulo kuuloonkaan: mikäli KHL ei enää kiinnosta, siirtynee puolustaja takaisin Ruotsiin tai vaihtoehtoisesti Sveitsiin.

2. Oskar Osala

Fyysinen, työteliäs ja melko taitava hyökkääjä on pelannut jo yli neljä vuotta Metallurg Magnitogorskissa, jossa hän on juhlinut kahdesti KHL:n mestaruutta. Osala on ollut seuran luottomiehiä, ja tälläkin kaudella Sportin kasvatti takoi 14 maalia ja 23 tehopistettä. Leijonahyökkääjällä luulisi olevan jatkoa Magnitogorskissa, mutta sopimusta ei ole syystä tai toisesta vielä syntynyt. Jatko KHL:ssä lienee kuitenkin selviö.

1. Ville Lajunen

30-vuotias Lajunen on erinomainen kiekollinen puolustaja, joka on tehnyt hyvää jälkeä KHL:ssä viimeisen neljän kauden ajan. Viime kaudella Lajunen latoi Spartak Moskovan paidassa 26 tehopistettä, mikä on upea pistesaalis puolustajalle. Ylivoimaspesialisti jatkanee KHL:ssä, ellei sitten helpompi elämä vie voittoa, milloin kotiosoite voi löytyä esimerkiksi Sveitsistä. Liiga-paluu ei ole vielä ajankohtainen.

Kansikuva: All Over Press