Ässät-sensaatio pelaa itselleen NHL-sopimusta

Porin Ässien riveistä on löytynyt tällä kaudella yksi hyökkääjä ylitse muiden.

Se hyökkääjä on tietenkin Jarno Kärki. 21-vuotias laituri debytoi viime kaudella Liiga-jäillä ja hän pystyi saman tien tekemään hyvää tulosta aikuisten peleissä. Nuorukainen iski 57 ottelussa 13 maalia ja 20 tehopistettä.

Debyyttikausi näytti, että porilaisilla on käsissään lupaava pelaaja, josta Ässät voisi saada pitkäksi aikaa kärkikenttien hyökkääjän, mutta tämä kausi on laittanut asetelmat uusiksi. Kärki on nakuttanut kauden 28 ottelussa tehot 11+10=21 eikä tällaisillä näytöillä pysytä enää pitkään Suomen jäillä. Jos Ässät-kasvatin pisteputki pysyisi koko loppukauden samanlaisena, olisi hänen lopullinen saldonsa runkosarjassa 45 pistettä. Kärki on tällä hetkellä koko Liigan toiseksi tehokkain alle 24-vuotias pelaaja, edellä on vain HIFK:n 23-vuotias Mika Partanen.

Tällaiset tulokset ovat täysin poikkeuksellisia, kun otetaan huomioon, että ässäsensaatio pelasi vielä reilu puolitoista vuotta sitten A-junioreissa. Kärki ei ole koskaan ollut mikään huippulupaus eikä häneltä löydy esimerkiksi ainuttakaan maajoukkuepeliä Suomen nuorten porukoista.

Kärki on aina ollut kelpo lupaus, josta oli helppo povata hyvää Liiga-tason kiekkoilijaa, mutta NHL ja Jarno Kärki eivät sopineet samaan lauseeseen. Kärjellä on aina ollut hyvät perusominaisuudet: Pelinlukutaito, laukaus ja työmoraali, mutta juniorina hän ei osannut käyttää isoa kokoaan hyväkseen. Fysiikka ja luistelu eivät olleet hänen vahvuuksiaan, mikä onkin suurin syy siihen, miksi häntä ei koskaan nähty nuorten maajoukkueissa.

Nyt 194-senttinen ja 92-kiloinen kolossi on kasvanut huippu-urheilijaksi, mikä selittää isojen kehitysaskeleiden ottamiset. Kärki on iso mies, joka käyttää kokoaan hyväksi. Hän on isoksi mieheksi hyvä luistelija, mutta mikä hienointa, hänen peliluku- ja maalitekotaitonsa tulevat esiin myös ammattilaisjäillä.

Menestyksekästä uraa povaa myös se fakta, että Kärki on henkisellä puolella erittäin vahva tapaus: Moni nuorukainen kärsii niin sanotusta ”toisen kauden kirouksesta”, mutta ässähyökkääjä ei tästä piitannut ja pisti heti toisella kaudellaan paremmaksi. Ässillä on ollut hankala syyskausi ja porilaiset ovat etsineet kuumeisesti vastuunkantajia. Kärki vastasi huutoon, halusi kärkiroolin ja nappasi tontin omilla näytöillään.

Nämä kaikki ominaisuudet tekevät porilaisesta erittäin mielenkiintoisen paketin. Paketin, jolle on kysyntää ison veden takana. Isokokoisia ja tehokkaita 21-vuotiaita ei kasva puissa ja tämä tiedetään myös NHL-organisaatioissa. Euroopasta saa vuosittain moni varaamaton pelaaja NHL-sopimuksen, kuten esimerkiksi Markus Hännikäinen sai viime keväänä ja Michael Keränen vuotta aiemmin. Tämän vuoksi olisi suorastaan ihme, jos Kärjen kausi jatkuu samanlaisena, eikä kosiskelua The Show’n puolelta alkaisi kuulua.

Ässäsensaation kohdalla ei kannata kuitenkaan tuijottaa liikaa pisteitä, sillä tärkeintä on potentiaali, jota hän on osoittanut pitkin syksyä.

Twitter: Trajamaki11

Kansikuva: All Over Press