Leijonat Minsk: Joukkue mies mieheltä

Pekka Rinne on näillä näkymin Leijonien ykkösveska (Getty)

Pekka Rinne on Leijonien maalilla paljon vartijana (Getty)

Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund valitsi näköisensä joukkueen Valko-Venäjän MM-kisoihin. Kyseessä on jo rosteristakin päätellen vuoden selkeät kakkoskisat ja spekulaatiota on riittänyt jopa Westerlundin tulevan Jokereiden KHL-pestiin liittyen. Spekulaatio on mukavaa ja viihdyttävää, mutta tosiasia on, että nämä miehet muodostavat MM-kisojen rungon ja tilaa on enää muutamalle mahdolliselle vahvistukselle.

Faneille.com kävi joukkueen mies mieheltä läpi ja tässä on tulos:

Maalivahdit:

Leijonien maalia vartioi lähes poikkeuksetta todella kova kolmikko. Tilanne ei ole muuttunut miksikään ja näihin miehiin ei homma tule kaatumaan. Maamme maalivahtitehdas luo joka vuosi uusia tulevia tähtiä ja näissä kisoissa tunnelmaa on haistelemassa jo nuorten maailmanmestaruuden voittanut tulevaisuuden luottomies Juuse Saros.

Pekka Rinne

Leijonien selkeä ykkösmaalivahti. Nashville Predatorsin kaksinkertainen Vezina Trophy-ehdokas. Näytti viikonlopun valmistavissa EHT-peleissä olevansa täydessä iskussa. Uraa vaivanneet nivusvaivat ovat nyt selätetty ja nälkää riittää muutaman kauden edestä. Miehen kolmannet MM-kisat.

Mikko Koskinen

Todella isokokoinen maalivahti, joka pelasi hyvän kauden KHL:n Sibir Novosibirskissä. Teki tulokassopimuksen New York Islandersiin jo vuonna 2009, mutta pääsi näyttämään taitojaan taalajäillä vasta vuonna 2011. MM-joukkueeseen mahtuminen on askel eteenpäin, vaikka mies tulee pääasiallisesti availemaan luukkua.

Juuse Saros

Vuoden tulokas Liigassa, nuorten maailmanmestaruus ja nyt debyytti miesten MM-kisoissa. 19-vuotias superlupaus on kisoissa haistelemassa tunnelmaa, mutta jos komento käy tolppien väliin ei homma tule mieheen kaatumaan.

Puolustajat:

On jo todella paljon jos Lasse Kukkonen olisi ollut todellinen vahvistus puolustuspäähän. Maailmalla riittää osaavia ja todella taitavia puolustajia, mutta onko se tämä kaksien kisojen vuosi, loukkaantumiset tai pitkät kaudet seurajoukkueissa, joka on estänyt monen Leijonien runkopelaajan kisamatkat. Nyt joukkueessa on todella paljon tuoretta verta ja se on vain nähtävä saadaanko siitä muodostettua vahvuus.

Juuso Hietanen

Suomen puolustuksen selkeä ykkönen kiekolla ja ilman. Keräsi KHL:ssä kauden aikana mukavat tehot 10+25=35, 61 pelaamassaan ottelussa. Oli mukana jo Sotshissa, mutta nyt vastuuta kasataan miehen hartioille paljon enemmän. Ylivoimapelissä selkeä viivapelote ja todellinen ase.

Jere Karalahti

39-vuotias konkari oli viimeksi arvokisoissa vuonna 2005. Paljon on kerennyt tapahtumaan ja mies on myös varmasti kehittynyt joillain osa-alueilla. Kehityksen kaari näkyy kuitenkin päinvastaisena miehen liikkumisessa. Oikealta kovaa ampuvalle on kuitenkin vieläkin Leijonissa käyttöä, mutta mukana tulee myös riski jalkanopeuden puutteessa. Fyysinen isäntä Suomen maalinedustalla, kunhan paikkaa sijoittumisella puutteensa.

Oskari Korpikari

Yksi monesta peruspakista. Kädet rittävät juuri ja juuri taidollisesti kiekon ränniin toimittamiseen, mutta vahvuudet ovatkin muualla. Miestä seinälle ja maalinedusta puhtaana. Tehoja tai taidokkaita suorituksia ei kannata odottaa, miehiä jäässä ja naama liimattuina pleksiin tullaan näkemään. Vain kolme aiempaa A-maaottelua asettaa suuren kysymysmerkin valinnalle.

Atte Ohtamaa

Kärppien mestaruusjoukkueen puolustuksen toinen johtohahmo Lasse Kukkosen ohella. Ehkä se versio 2 juurikin Kukkosesta. Varma peruspakki, joita ei koskaan ole nähty liikaa. Joutuu ottamaan vastuuta myös pelin avaamisessa ja on toivottavaa etteivät heikkoudet nouse siinä liikaa pintaan.

Tuukka Mäntylä

Pienikokoinen konkari joka tulee olemaan kiekollisena tärkeä osa Leijonien palapeliä. Pelasi huippuvuoden toissa kaudella Tapparassa jolloin johdatti kapteenina joukkueensa hopealle. Kropassa riittää voimaa vaikka varsi ei olekaan sieltä kookkaammasta päästä. Vierelle löytyy miehiä pitämään suuremmatkin miehet kurissa maalinedustalla. Oli mukana myös viime MM-kisoissa.

Ville Lajunen

Parhaimmillaan tulivoimainen taituri jota tarvitaan kiekollisena. Huonoimmillaan se, mitä EHT:ssä nähtiin. Mies kompuroi ja aiheutti alituista pelon tunnetta väärässä päässä kenttää. Esityksillä valintaa voi spekuloida, mutta potentiaalia riittää.

Jyri Marttinen

Olenko jo sanonut sanan peruspakki? Tässä yksi lisää. Kiertänyt Leijonissa kissanristijäisiä, nyt edessä ensimmäiset MM-kisat. Vaikean Liiga-kauden jälkeen valinnalle voi asettaa kysymyksen.

Tommi Kivistö

22-vuotias Jokeri-kasvatti, joka löi läpi vaikean AHL-kauden jälkeen Ilveksessä. Todellinen yllätysvalinta, kun ottaa huomioon että tarjolla oli ennestään tuttuja Melartia, Järvistä ja Ristolaista, nuorta Pokkaa unohtamatta.

Hyökkääjät:

Kontiola, Aaltonen, Hietanen - Leijonien kulmakivet Minskissä (Getty)

Kontiola, Aaltonen, Hietanen – Leijonien kulmakivet Minskissä (Getty)

Joukkue rakennettiin Westerlundin mukaan jälleen roolitusten perusteella. Moni ei silti varmastikaan niele pureksimatta Teuvo Teräväisen ja Michael Keräsen tiputtamista kisakoneesta. Toisen olisi vielä voinut ymmärtää, mutta molemmat menee jo yli. Joukkueessa olisi ollut tilaa taidolle ja hyökkäyspäässä vahvuuksilla pelaaville yksilöille. Miikka Salomäki tulee lyömään itsensä toivottavasti läpi. Sitä tämä joukkue tulee kaipaamaan. Niiden mahdollisten NHL-vahvistusten kanssa.

Juhamatti Aaltonen sivuun tilalle Olli Palola

JMA ei olisi esittelyjä kaivannut. Taikuri joka ratkaisi omakätisesti Kärpille Suomen mestaruuden. Valitettavasti kisamatkan esteeksi muodostui pitkään vaivannut loukkaantuminen. Aaltosen tilalle nostettiin Liigan maalipörssin voittanut Olli Palola. Palola on kasvanut ratkaisijaksi kauden aikana ja miehen kuti löysi tiensä perille välillä uskomattomia teitäkin. Tuli kuitenkin hiipui pudotuspeleissä, kun mies viimeisteli vain kolme maalia Tapparalle. Palola saa odottaa passinsa leimaamista, kunnes mahdollisten NHL-apujen kohtalo selviää.

Olli Jokinen

Kun päällikkö on kisoissa, muut kuuntelevat ja antavat jäällä kaikkensa. Oli Sotshissa yksi johtajista. Kausi päättyi jälleen kerran taalajäillä pettymykseen ja halu saavuttaa jotain on todella suuri. Iski Winnipegissä 82 otteluun tehot 18+25=43. Pisteitä kaivataan myös Minskissä.

Petri Kontiola

Konna on Leijonien takuusuorittaja. Puolustaa viime vuoden MM-kisojen pistepörssin voittoa. Leijonien pelillinen johtaja ja ykköskentän kapellimestari. Paljon on kiinni mihin vireeseen mies äityy vetäen vierellä viilettävät taiturit mukaansa.

Jori Lehterä

Taitava ja monipuolinen keskushyökkääjä, joka tulee kisoissa viilettämään Kontiolan kentän laidalla. Tehoja vaaditaan juonikkaalta taiturilta, mutta samalla työ pitää muistaa myös toiseen suuntaan. Hyvä tasapainottava lisä ykkösnyrkkiin. Miehen 50 pistettä KHL:ssä 58 peliin luo odotuksia, joihin on vastattava.

Leo Komarov

Suomen mahdollinen kapteeni. Pelasi huikean kauden KHL:ssä saaden vastuuta nyt myös enemmän kiekollisessa roolissa, agitaattorin roolia unohtamatta. Voitti Moskovan Dynamon sisäisen pistepörssin (12+22=34) ja saman pistetahdin toivoisi jatkuvan myös Minskissä.

Jarkko Immonen

Ylivoimalla miehen tehot on jo tiedossa. Voidaan olettaa että mies saa jääaikaa erikoistilanteissä myös näissä kisoissa. Tasakentällisin mahdollisesti aikaisempaa puolustavammassa roolissa keskushyökkääjänä. Varma valinta ja Westerlundin luottomies.

Miikka Salomäki

Joukkueen toinen härkä Pakarisen ohella. Nuori mies omistaa karmean vedon ja siitä kertoo myös AHL:ssä nakutetut mukavat tehot 20+30=50. Varmasti todella otettu valinnastaan ja tulee omaksumaan joukkueessa minkä roolin tahansa. Mies osaa vedon lisäksi vetää miestä seinälle. Lähtee kisoihin ylimääräisenä hyökkääjänä Tomi Sallisen kanssa. Jos saa tilaisuuden niin voi tehdä todellisen läpimurron.

Veli-Matti Savinainen

Alla vaikea kausi KHL:ssä. Luonnepelaaja, joka haluaa näyttää. Potentiaalia vaikka mihin jos tilaisuus tarjotaan. Juonikkuus ja peräksiantamattomuus voi muodostua Leijonien alempien kenttien aseeksi. Jokainen voi toivoa, että mies löytää saman vedon kuin Ässien mestaruuskaudella.

Iiro Pakarinen

Se suurempi häristä. Todella monipuolinen peluri joka löi itsensä läpi Liigassa. Todellinen voimahyökkääjä jolta löytyy sydäntä ja karmea joskus maaliinsa löytävä veto. 20 maalia Liigassa välillä pakin paikalla pelanneelle laiturille on hyvä suoritus. Leijonissa maalit vain kermaa kakun päälle. Tärkeimmät tehtävät löytyvät nyt puolustussuunnasta.

Pekka Jormakka

Tapparan taistelija. Oli valintaprosessissa mukana myös vuosi sitten. Oikealta ampuva hyökkääjä ei lopettanut kautta potentiaalin mukaisella tasollaan. Jos pelaa hyökkäävässä roolissa muodostuvat tehot kysymysmerkiksi.

Petteri Wirtanen

Aloitusten erikoismies, joka on ollut monesti todella lähellä kisapaikkaa. Puolustuspäässä kolmos- neloskentän varma sentteri. Kaksi kautta KHL:ssä tuoneet miehen otteisiin vielä enemmän varmuutta. Hoitaa oman roolinsa eikä haikaile otsikoihin.

Tommi Huhtala

Spekuloimme muiden mukana jo miehen valintaa. Antoi EHT:llä kaikkensa ja jyräsi kaikkea mahdollista liikkuvaa. Energinen pelaaja, joka iski Bluesissa mukavat tehot 23+20=43. Mieheltä vaaditaan kuitenkin vielä tasonnostoa, että pärjää MM-kaukalossa toivotusti.

Jere Sallinen

Käynyt aikaisemminkin kolkuttelemassa kisakoneen ovea. Pääsee nyt matkaan kämppäkaverinaan se toivotuin, oma isoveli. Kausi HPK:ssa ei vakuuttanut, mutta nousi SHL-siirron myötä liekkeihin. Erittäin monipuolinen ja liikkuva laituri iski Örebrossa 16 peliin 10 tehopistettä.

Tomi Sallinen

Jeren isoveli. Bluesin varakapteeni, joka otteillaan piti espoolaisten kauden elossa. Iski Liigassa tehot 17+21=38. Taistelee keskushyökkääjän paikasta pelaavaan miehistöön.

Loppusanat:

Paljon huudeltiin ja kitistiin ennen Sotshia. Nuorille Leijonille ei annettu Ruotsin MM-kisoissa mitään mahdollisuuksia. Minskissä kilpavarustelu on tasoittunut ja millään maalla ei ole ehdotonta ykkösjoukkuetta jalkeilla. Se avaa uusille tähdille mahdollisuuden loistaa ja niiden vanhojenkin MM-jyrien tie loistokkuuteen on nyt kuopattomampi kuin aikoihin. Se vain vaatii joukkueelta paljon ja sen Suomi osaa.

Olen tietenkin pettynyt etteivät kaksi kiinnostavinta suomalaista pelaajaa tulleet valituiksi kisoihin. Luotan silti, että Erkka valitsi parhaan mahdollisen joukkueen. Taustoilla on paljon mitä moni ei näe. Jos Leijonat onnistuvat jälleen joukkueena, on mitali luvassa.

Vuodesta 2011 on jo hetki aikaa. Kaksista viimeisistä MM-kisoista kirvelevä neljäs sija. Olympialaisista huikea pronssi. Millaisen perinnön Westerlund jättää seuraajalleen?

Leijonien ensimmäinen peli lauantaina 10.5.2014. Suomi-Latvia klo 16.45.

Lue myös: MM-kisat 2014 haastajat, Jokeri-sopimuksilla MM-kisoihin, Mahdolliset NHL-vahvistukset, Anaheim ja Minnesota vaikeuksissaMM-kisat 2014: Suosikit osa 1