Ässät vaihtanut vaihdetta – Porissa osataan sittenkin pelata

Surkean alkukauden pelannut Porin Ässät on pikkuhiljaa parantanut otteitaan ja jatko näyttää nyt huomattavasti paremmalta kuin pari viikkoa sitten.

Ässillä ei ole missään nimessä nimekäs joukkue, joten alkukauden laahustus ei tullut yllätyksenä. Joukkueessa on suuria puutteita lähes jokaiselle osa-alueella, minkä vuoksi Poriin ei olla luonnollisesti povattu menestystä.

Patapaidat hävisivät kauden viisi ensimmäistä otteluaan, joukkue otti kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussaan vain kaksi voittoa eikä Ässät tehnyt heikon putkensa aikana kuin 13 maalia. Suurin selitys lienee vierasottelurumba: Porin jäähallin kunnostus vei aikaa ja Ässät joutui pelaamaan ensimmäiset kymmenen otteluaan evakossa. Kun joukkue pääsi ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen tällä kaudella, meno muuttui saman tien.

Porilaiset ovat pelanneet nyt kolme ottelua kotonaan voittaen kaikki. SaiPa, TPS ja HPK ovat saaneet poistui Porista tappio niskassaan. Ässät on aina ollut vahva kotijoukkue ja sitä se on myös tänä vuonna. Joukkue saa pelata seuraavasta kuudesta ottelustaan viisi kotijäällään, minkä vuoksi Ässille on helppo povata hyviä tuloksia seuraavissa väännöissä.

Mutta miksi Ässät menestyy juuri nyt? Joukkueen kasvu henkisellä tasolla on huima: Kotiyleisö ja tuttu jää tekevät pelaajista parempia. Ässät ei pelaa taitokiekkoa, sillä nykyinen kokoonpano ei mahdollista sitä, mutta se mahdollistaa ajokoiramaisen rymistelykiekon.

Ässät pelaa kovaa ja suoraviivaisesti sekä joukkueen alakerta on ottanut isoja harppauksia alkukauden aikana. Tärkeintä on kuitenkin ollut se, että Ässistä on löytynyt ratkaisijoita, joita kauden ensimmäisissä otteluissa kaivattattiin. Viimeisen neljän ottelun aikana esiin ovat nousseet Jarno Kärki ja Juha Kiilhoma, jotka ovat Liigan kuumimpia pelaajia juuri nyt. Kärki on iskenyt viimeiseen neljään otteluun huimat viisi maalia ja seitsemän tehopistettä, kun ketjukaveri Kiilholma on saalistanut tehot 1+5=6.

Lisäksi italialaismaalivahti Andreas Bernard on ollut huippuvireessä ja päästänyt viimeisen neljän ottelun aikana vain seitsemän maalia. Pelaajien tasonnosto on vienyt porilaiset neljän ottelun pisteputkeen, ja sitä putkea yrittää katkaista tänään Vaasan Sport.

Sport ei löydä tasapainoa

Vaasassa odotukset olivat ennen kautta kovat, kun joukkue oli saanut loistavia täsmähankintoja ja pidettyä viime kauden tähtipelaajiaan. Sport on osoittanut tällä kaudella, kuinka hyvin se pystyy parhaimmillaan pelaamaan. Ongelma on kuitenkin siinä, että joukkue pelaa yhtenä iltana unelmakiekkoa, mutta heti seuraavana päivänä taso on surkeaakin surkeampi.

Heikot otteet ovat näkyneet varsinkin vieraskaukalossa eikä joukkue ole voittanut vielä yhtään vierasottelua tällä kaudella. Viime viikon vaasalaiset aloittivat Turussa ottelulla TPS:ää vastaan, mutta surkealla esityksellä ei herunut pisteitä. Sen jälkeen Sport pelasi kolme kotiottelua viiden päivän aikana voittaen sekä SaiPan että Kärpät loistavalla pelillä. Voittojen väliin mahtui heikko esitys Lukkoa vastaan.

Tämän viikon Sport aloitti vierasottelulla Tapparaa vastaan, mutta hienon Kärpät-voiton jälkeen joukkue palasi vanhaan tuttuun surkeutuun häviten heikosti pelanneelle Tapparalle maalein 2–1. Nämä tulokset kertovat kaiken oleellisen vaasalaisten pelistä.

Sport on ottanut kotonaan voittoja kovalla taistelulla äänekkään Red Army -fanijoukkonsa edessä. Vieraissa peli ei ole ollut mukavaa ja rymistely ei ole riittänyt. Joukkueen kiekolliset kyvyt eivät ole huippuluokkaa, mikä näkyy niin pelinavauksessa kuin ylivoimapelissä. Hyökkääjistä ainoat vaaralliset nimet ovat tällä hetkellä Charles Bertrand sekä Lassi Kokkala, eivätkä hekään ole todellisia sateentekijöitä.

Arvio:

Liigan surkein vierasjoukkue haastaa kovassa nosteessa olevan porilauslauman. Ässät on esiintynyt kotonaan viime otteluissa hyvin ja se on selkeä ennakkosuosikki tänään. Vastakkain on kaksi joukkuetta, joiden peli perustuu isoon työmäärään, kaksinkamppailujen voittamiseen ja tiiviiseen puolustuspeliin. Taito ei tänään nouse parrasvaloihin, mutta intensiivisessä kamppailussa nähdään varmasti paljon tapahtumia, joten viihteellisyys on taattu. Ässien hurmos on tänään kuitenkin liian iso pala vaasalaisille, joille vieraspelit ovat myrkkyä. Betsson antaa Ässien voitolle kertoimen 1.79.

Kierroksen muut ottelut:

  • SaiPa-TPS
  • Lukko-KalPa

Voit seurata kello 18.30 alkavaa Liiga-kierrosta Ruutu-palvelussa sekä Nelonen Pro -kanavilla.

Kansikuva: All Over Press