Blues yrittää parantaa kotisaldoaan siipirikkoisen Pelicansin kustannuksella

Espoossa taistellaan tänään tärkeistä pisteistä, kun Blues isännöi kolmen ottelun tappioputkessa liitävää Pelicansia.

Paljoa paremmin ei tosin ole mennyt espoolaisillakaan. Blues on sarjataulukossa viimeisenä, kun 14 ottelusta on irronnut saman verran pisteitä. Viimeisestä kuudesta ottelusta joukkueen pistesarake on täydentynyt vain kolmella pisteellä.

Bluesilla on ollut erityisen suuria ongelmia maalinteon kanssa. Espoolaiset ovat tehneet peräti kymmenessä ottelussa korkeintaan kaksi maalia. Yksi syy on rajallinen pelaajamateriaali, josta ei löydy juurikaan luontaisia maalintekijöitä. Moni pelaaja joutuu vahvuuksiinsa nähden liian suureen rooliin, minkä johdosta esimerkiksi ylivoima ei ole ottanut toimiakseen. Bluesin ylivoima oli viime kaudella Liigan parasta, mutta kuluvalla kaudella se on ollut sarjan heikointa. Espoolaiset ovat tehneet ylivoimilla yhtä paljon maaleja kuin se on päästänyt alivoimamaaleja. 49 ylivoimakerran aikana vastustajan verkko on heilunut vain kahteen otteeseen.

Bluesin vaikea taloudellinen tilanne asettaa omat haasteensa. Joukkue on joutunut jo myymään Olli Malmivaaran sekä Kai Kantolan, mikä näkyy välittömästi muutenkin varsin rajallisessa materiaalissa. Talousvaikeudet ja jatkuva epävarmuus pelipaikkojen puolesta heijastuu vääjäämättä kaukaloonkin.

Katseet kohdistuukin joukkueen kapteeniin Kim Hirschovitsiin. Liigan viime kauden parhaan pelaajan on otettava joukkue entistä vankemmin harteilleen. Hirschovitsin alkukausi on ollut kohtalainen, mutta Hirson on saatava nostettua varsinkin ylivoima uudelle tasolle. Loistavan pelisilmän omaavan sentterin on pystyttävä luomaan tarpeeksi hyviä tilanteita muille pelaajille.

Pelicansin taival Petri Matikaisen alaisuudessa ei ole lähtenyt aivan parhaalla mahdollisella käyntiin. Joukkue majailee sarjataulukossa toiseksi viimeisenä vain pisteen Bluesia edellä. Alla on kolme peräkkäistä tappiota ja viimeisestä kymmenestä ottelustaan lahtelaiset ovat voittaneet vain kaksi.

Myös Pelicans on kärsinyt maalinteko-ongelmista. Lahtelaiset ovat onnistuneet kahdeksassa ottelussa korkeintaan kahdesti maalinteossa. Yhteensä joukkue on tehnyt 14 ottelussa 28 osumaa, mikä on kolme enemmän kuin espoolaiset.

Pelicans on kärsinyt osittain samoista ongelmista kuin Blues. Lahtelaisten materiaali on myös varsin rajallinen, jota ovat rasittaneet vielä lukuisat avainpelaajien loukkaantumiset. Vain yhdeksän joukkueen pelaajaa on pelannut kauden kaikki 14 ottelua.

Jos Bluesin ylivoima on tökkinyt, niin Pelicans on vastaavasti tehnyt lähes puolet kauden maaleistaan ylivoimalla. Vastustajan verkko on heilunut ylivoimalla yhteensä 12 kertaa ja varsinkin Sebastian Repo on ollut lähes pitelemätön ylivoimalla pelattaessa. Erinomaista kautta pelaava nuorukainen on joukkueen paras pistemies ja saalistanut pelkästään ylivoimalla tehot 4+2.

Pelicansin kannalta erittäin positiivista on ollut Antti Erkinjuntin viime otteluiden vire. Erkinjuntti on kenties lahtelaisten tärkein yksittäinen pelaaja ja hän voi henkilökohtaisella osaamisellaan kääntää otteluita Pelicansin eduksi. Joukkueen kapteeni on viimeistellyt viimeisessä kahdessa ottelussa neljä maalia.

Arvio

Espoossa kohtaa kaksi vaisun alkukauden pelannutta joukkuetta. Molemmat ovat kärsineet maalinteko-ongelmista, joten lähtökohtaisesti maaleilla ei tulla juhlimaan. Blues on ollut sarjan heikoin kotijoukkue, kun kahdeksasta ottelusta on kertynyt vain yhtä monta pistettä. Blues on ollut viime vuosien keskinäisissä kohtaamisissa Espoossa kuitenkin niskan päällä, sillä kuudesta edellisestä kohtaamisesta peräti viisi on päättynyt Bluesin voittoon. Jokaisessa näissä otteluissa on tehty yhteensä alle neljä maalia.

Bluesin alkukausi on ollut hankala, mutta loukkaantumisten ja tappioputken kanssa painiva Pelicans jää jalkoihin Espoossa. Betsson tarjoaa kotivoitolle kertoimen 2.06, mikä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Kierroksen muut ottelut:

KooKoo – HIFK

Tappara – Sport

Seuraa kello 18.30 alkavaa Liiga-kierrosta Ruutu-palvelussa tai Nelonen Pro -kanavilla.

Kansikuva: All Over Press