Ennakko: Jääkiekon SM-liigan kierros 23.1.2019

Ilves – HIFK

Joukkueet lähtevät kamppailuun sijoilta 7. ja 8.

Viimeisestä 15 ottelusta Helsinkiläiset ovat ottaneet kymmenen voittoa, joka oikeuttaa kuntopuntarissa sijalle neljä. Suunta on siis ylöspäin, mutta epätasaisuus on leimannut otteita koko kauden. Yksi syy ailahteluun löytyy sairastuvalta, jossa on ollut pelaajia pitkin kautta ja maalivahtipeli ei ole ollut odotetulla tasolla. Alivoimapelaaminen on tilastojen mukaan sarjan toiseksi parasta, kun taas ylivoiman ero koti- ja vierasotteluissa on kuin yöllä ja päivällä, ollen kokonaisuutena sijalla seitsemän.

Ilveksen kausi on sujunut samaan tapaan, vuorotellen voittoja ja tappioita. Tämän perusteella myös joukkue on suorittanut tasaisesti, sillä peräti kuusi pelaajaa on ylittänyt kymmenen maalin rajan. Selkeät profiilipelaajat kuitenkin puuttuvat ja maalivahtikaksikosta ei ole ollut kannattelemaan joukkuetta tarpeeksi. Ilveksellä on paljon nuoria ja kehityskelpoisia pelaajia, joten kenties tässä on tulevaisuudessa enemmän mainetta niittävä joukkue, mikäli runko pysyy pääosin kasassa. Tämä kausi näyttää, missä mennään ja miten pitkälle nuoruuden into kantaa.

Lukko – HPK

Lukko kipusi sarjataulukossa monta sijaa, kun se voitti peräti yhdeksän ottelua peräkkäin joulukuussa. Sittemmin on ollut hiljaisempaa, mutta menestyksen aihiot ovat edelleen olemassa, kunhan joukkue ei tuudittaudu liikaa hyvän olon tunteeseen voittojen hetkellä. 1,57 pisteen keskiarvo oikeuttaa sarjataulukossa sijalle viisi. Lukko on ottanut sarjassa toiseksi eniten kaksiminuuttisia ja ylivoima on ollut sarjan kolmen heikoimman joukossa, joten paremmalla erikoistilannepelaamisella Lukko voisi taistella keväällä jopa välieräpaikasta.

Hämeenlinnalaiset pystyvät parhaana päivänä voittamaan kenet tahansa ja voittoja on kertynyt tasaiseen tahtiin. Maaleilla Kerhon peleissä ei kovin usein juhlita, mutta vastaavasti HPK on päästänyt maaleja neljänneksi vähiten. HPK perustaa pelinsä yhtenäiseen viisikkopeliin ja ei mässäile maaleilla, vaikka kaudelta löytyykin kolme kuuden maalin ja kolme viiden maalin iltaa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut, kun Kerhon ykkösmaalivahti Emil Larmi loukkaantui joulukuun lopussa ja saattaa olla sivussa jopa kaksi kuukautta. Paineet ovat siis vahvasti kakkosmaalivahti Rasmus Reijolan harteilla, sillä Larmi oli tilastojen valossa sarjan kolmanneksi paras maalivahti. Hyökkäysvoimaa Kerholta parhaimmillaan löytyy, vai annetaanko enemmän tukea Reijolalle? Edellisessä Kerhon ottelussa nähtiin peräti 11 maalia, kun hämeenlinnalaiset kävivät KalPan vieraana.

SaiPa – Jukurit

Itärannikon ”paikallisottelussa” SaiPa saa vieraita Mikkelistä. Viimeisellä playoffien karsintapaikalla keikkuva SaiPa saa tänään kovasti voittoa janoavan joukkueen vastaansa. Vaikka Jukurit on sarjassa toiseksi viimeisenä, on eroa Saipaan vain kahdeksan pistettä. Molempien joukkueiden maalivahdit ovat olleet kohtalaista keskitasoa sarjassa yli 90% torjuntavarmuudella.

Jukureista eniten pistää silmään ratkaisijoiden puute, sillä yhtä lukuun ottamatta kaikilla hyökkääjillä on enemmän syöttöpisteitä kuin maaleja. Laukausten määrä ainakin tukee tätä tilastoa, sillä sadan eniten laukovan pelaajan joukkoon mahtuu vain viisi mikkeliläispelaajaa ja näistäkin kaksi on puolustajia.

SaiPan käyrä on laskeva, sillä 2o ottelun otannalla joukkue on kuntopuntarissa peräti sijalla kaksi. Viiden ottelun välein laskettuna sijoitukset laskevat puntarissa sijoille viisi, kymmenen ja 11. Jukurit taas on koko sarjan heikoin joukkue kymmenen viimeisen ottelun seurannalla. Mikäli vetoa löisin tästä ottelusta, niin olisi vaikea löytää kunnon kohdetta.

Sport – Pelicans

Vaasaan saapuu hurjassa vireessä oleva Pelicans. Koko sarjan kuntopuntarin ykkönen on marssinut voitosta voittoon ja kerännyt 32/45 pistettä viimeisestä 15 ottelusta. Sport on kuitenkin voittanut kaksi edellistä kohtaamista, mutta silloin pelattiin syyskuussa ja lokakuussa. Ennakkoon tämä ottelu vaikuttaa selvimmältä vierasvoitolta, mutta parhaimmillaan Sport voi olla ärsyttävä vastustaja. Se ei anna koskaan periksi ja on tullut tällä kaudella monta kertaa tasoihin ottelun loppuhetkillä. Sport on sarjan ”tasapelikone”, sillä useampi kuin joka kolmas ottelu on mennyt jatkoajalle, peräti 16 kertaa.

Sportilla on taitavia yksilöitä. Siitä kertoo viisi hyökkääjää liigan 32 parhaan pistemiehen joukossa ja jokainen on tehnyt vähintään 27 pistettä tällä kaudella. Pelicans on ollut huomattavasti tasaisempi joukkue, joka ratkaisee otteluita sarjan toiseksi parhaalla ylivoimapelillä. Vastaavasti Sport on ottanut eniten kahden minuutin jäähyjä sarjassa. Tänään voi siis olla luvassa erikoistilannepelaamisen juhlaa, sillä Sportin maalivahdit ovat enemmän pelanneiden molareiden tilaston häntäpäässä.

Todella mielenkiintoinen kierros tulossa tulevia playoffeja silmällä pitäen.

Kansikuva: aop