TOP 10: Liigan alkukauden suurimmat yllättäjät

Liiga on polkaistu vauhdilla käyntiin, sillä valtaosalla joukkueista on jo seitsemän ottelua takaan. Alkukauden aikana onkin noussut esiin monia positiivisia yllättäjiä ja varsinkin moni nuori pelaaja selvitti tiensä listalle.

10. Henrik Koivisto, Jukurit

Henrik Koivisto on ottanut miehekkäästi harteilleen sarjanousijan kakkosketjun. Monipuolinen hyökkääjä ei ole aikaisemmilla kausillaan Liigassa päässyt täyteen kukoistukseen, mutta Jukureissa tarjolla on aiempaa iso rooli. Koivisto on vastannut huutoon, ja kuuden ottelun jälkeen kasassa on pisteet 3+4 tehotilaston ollessa viisi astetta plussan puolella. Kolmen vuoden takainen piste-ennätys Jokereista (6+13=19) mennee uusiksi jo ennen joulua.

9. Otto Koivula, Ilves

Otto Koivula teki viime kaudella tuhoja Ilveksen A-nuorissa, mutta 18-vuotias hyökkääjä on aloittanut tehokkaasti myös taipaleensa Liigassa. Viikonlopun vieraskiertueen neljä maalia nostivat hyökkääjän tulokkaiden pistepörssin kärkipaikalle. Isokokoinen Koivula on ottanut väkevästi paikkansa joukkueen kolmosvitjasta ja viimeistellyt todella kovalla prosentilla.

8. Marko Kauppinen, Jukurtit

Marko Kauppisen otteissa on ollut paljon samaa kuin kauden 2007-08 pudotuspeleissä, kun puolustaja saalisti Jokereiden paidassa 17 pistettä 14 pudotuspeliottelussa. Viime kausi Jukureissa oli erinomainen, mutta 37-vuotias joukkueensa kapteeni on osoittanut luistimen liikkuvan edelleen mallikkaasti myös pääsarjatasolla. Kuudessa ottelussa on syntynyt myös puolustajalle mukavat tehopisteet 1+4.

7. Veli-Matti Savinainen, Tappara

Veli-Matti Savinainen on toki maajoukkuetason hyökkääjä, mutta ensimmäinen kausi Tapparassa ei mennyt henkilökohtaisella tasolla aivan nappiin. Mitä ikinä 30-vuotias laituri onkaan kesän aikana tehnyt, niin samaa voisi suositella kaikille pelaajille. Savinainen on ollut alkukauden paras pelaaja ja pistepussi on karttunut seitsemässä ottelussa jo tehoin 6+4, mikä on jo lähes puolet koko viime kauden pistesaaliista. Mikäli samat otteet jatkuvat läpi kauden, niin ensi kaudella Savinainen tuskin enää Liigassa pelaa.

6. Dominik Hrachovina, Tappara

Jo kuusi vuotta Suomessa viihtynyt Dominik Hrachovina antoi viitteitä potentiaalistaan jo aikaisemmilla kausillaan. Viime vuonna vastuu jäi varsin vähäiseksi, kun Tomi Karhunen johdatti Tapparan mestaruuteen. Hrachovina lähti kuluvaan kauteen samalta viivalta Teemu Lassilan kanssa, mutta tshekkiläinen on napannut joukkueen ykköstorjujan viitan erinomaisilla otteillaan. Hakametsän Hasek on torjunut kuudesta ottelusta viisi voittoa ja hiljentänyt epäilijät. Maalivahtipelistä Tapparan kaden menestys ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni.

5. Simon Suoranta, Ässät

Simon Suoranta jäi Kärpissä pienelle vastuulle ja vaihtoi maisemaa Poriin. Patapaita onkin istunut laiturin päälle hyvin ja Suoranta on noussut välittömästi kannattajien suureen suosioon. Seitsemässä ottelussa viimeistellyt neljä osumaa sivuavat 24-vuotiaan laiturin aiempaa maaliennätystä Liigassa. Pirteät otteet ovat nostaneet isokokoisen laiturin alkukauden aikana nelosvitjasta jo joukkueen ykkösnyrkkiin.

4. Emil Larmi, HPK

Vielä viime kaudella Pelicansin A-nuorissa sekä Peliitoissa torjunut Emil Larmi on osoittautunut erinomaiseksi kaappaukseksi HPK:lta. Larmi on torjunut toistaiseksi Kerhon jokaisessa ottelussa, kun taas Nathan Lawsonin harteille on jäänyt vain puolituntinen Lukkoa vastaan. 20-vuotias Larmi paikkaa pientä kokoaan hurjalla atleettisuudella ja uran ensimmäinen nollapeli Liigassa tuli jo kauden kolmannessa ottelussa. Larmin otteissa on ollut toki vielä pientä epätasaisuutta, mikä tosin karisee varmasti pois pelitilin karttuessa.

3. Miro Heiskanen, HIFK

Miro Heiskasen lisäksi vain Miro Karjalainen on onnistunut HIFK:n puolustajista maalinteossa alkukauden aikana. 17-vuotias Heiskanen onkin esiintynyt Liiga-tasolla ennakkoluulottamasti ja pelipaikka on vakiintunut kokeneen ja isokokoisen Joen Finleyn viereltä. Kaksikko täydentääkin toistensa vahvuuksia erinomaisesti. Heiskanen on urakoinut helsinkiläisten puolustajista eniten heti Tommi Taimen jälkeen ja tehotilastokin on komeasti neljä astetta plussan puolella. Heiskanen on myös yksi ensi kesän NHL-draftin isoimmista suomalaisnimistä.

2. Patrik Virta, TPS

TPS:n alkukausi on ollut erinomainen ja sen ruumiillistuma on 20-vuotias Patrik Virta. Toisen polven kiekkoilija antoi jo harjoituskaudella osviittaa tulevasta, mutta nuorukainen on sentteröinyt erinomaisesti turkulaisten kakkosvitjaa. Viimeisissä otteluissa peliaika on pyörinyt 20 minuutin paikkeilla, mutta TPS:n verkkoon on tehty tasakentällisin vain yksi osuma Virran ollessa kentällä. Tämän lisäksi sentteri on ehtinyt häikäistä hyökkäyspäässäkin. Seitsemään otteluun saalistetut kuusi tehopistettä rikkoivat jo Virran viime kauden piste-ennätyksen, kun 33 ottelussa syntyi tehot 2+2.

1. Iikka Kangasniemi, Pelicans

Kovin moni tuskin osasi arvata, että seitsemän ottelun jälkeen Liigan pistepörssin piikkipaikka on Iikka Kangasniemen hallussa. Taiturimainen laituri väläytteli potentiaaliaan jo viime kaudella Bluesissa, mutta on päässyt todelliseen liitoon lahtelaisten kolmosvitjassa yhdessä Miska Siikosen ja Kimi Koiviston kanssa. Kangasniemen satumainen alkukausi huipentui lauantaina, kun nuorukainen suorastaan dominoi kaukalossa ja kuritti KooKoota neljällä tehopisteellä. Liigan neljänneksi lyhyin pelaaja ei ole antanut pienen koon haitata, vaan paikkaa tätä erinomaisella liikkeellä, pelisilmällä sekä tekniikalla.

Liiga jatkuu tällä viikolla 16 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla sekä Ruutu+ -palvelun kautta.

Kansiuva: All Over Press