Ennakko: Liigassa viimeiset taistelut ennen maajoukkuetaukoa

Liigassa taistellaan pisteistä vielä kahdella paikkakunnalla ennen viikon mittaista maajoukkuetaukoa, kun Blues ja Kärpät iskevät yhteen Espoossa sekä HIFK saa vieraakseen SaiPan.

Espoossa vastakkain kuumat veskarit

Blues pelasi tammikuun tuloksellisesti erinomaisesti. Joukkue jäi 13 kamppailussa ainoastaan kerran pisteittä ja tiistain koitokseen espoolaiset lähtevät viiden ottelun voittoputkessa. Varsinkin kapteeni Kim Hirschovits on ollut ilmiliekeissä, sillä sentteri nakutti tammikuussa tehot 6+8 ja on tällä hetkellä yhdeksän ottelun pisteputkessa.

Bluesin puolustuspeli ja maalivahdit ovat olleet myös erinomaisessa iskussa. Varsinkin tulokaskauttaan pelaava 22-vuotias Eetu Laurikainen on ollut tolppien välissä erinomainen. Hän kantoi tammikuussa päävastuun torjuntatöistä pysäyttäen kiekot kymmenessä ottelussa torjuntaprosentilla 93,7. Espoolaisten verkkoon on tehty viimeisessä viidessä ottelussa vain viisi maalia.

Syksyn vaikeudet on Espoossa taakse jäänyttä elämää ja Blues kamppaileekin jopa suorasta pudotuspelipaikasta. Joukkue majailee sarjataulukossa sijalla kahdeksan ja viivan yläpuolelle on vain piste matkaa.

Löytyykö mestarisuosikille pysäyttäjää?

Kärpät on ollut jo pitkään kovassa iskussa ja joukkue johtaakin sarjaa seitsemällä pisteellä, vaikka sillä on kolme ottelua kakkosena olevaa JYPiä vähemmän pelattuna. Viimeisestä 19 ottelusta Kärpät on hävinnyt vain kolme.

Myös Kärpiltä löytyy kova maalivahtikaksikko – joukkueen molemmat maalivahdit löytyvät veskaritilastojen kärkipäästä. Kokeneempi Iiro Tarkki kantoi enemmän vastuuta syksyllä, mutta kauden edetessä torjuntavastuu on siirtynyt enemmän Tomi Karhusen harteille. Karhunen pelasikin tammikuussa loistavasti. Yhdeksässä ottelussa hänen selkänsä taakse tehtiin yhteensä vain kymmenen maalia torjuntaprosentin ollessa peräti 96,02.

Kärpät on ollut joukkueiden kuluvan kauden kohtaamisissa niskan päällä. Aiemmista neljästä ottelusta voitot on oululaisten hyväksi 3-1. Vaikka molemmilla on kovat maalivahtikaksikot, niin keskinäisissä kohtaamisissa on tullut silti varsin paljon maaleja. Neljässä aiemmassa ottelussa on tehty yhteensä 24 maalia.

Seuraa heitä:

Otso Rantakari: Bluesin ylivoima on Liigan tehokkainta ja 21-vuotias Rantakari on tärkeä palanen sitä. Nuorukainen on saalistanut kuluvalla kaudella 19 pistettä, joista peräti 17 on syntynyt ylivoimalla. Espoolaisten toiseksi tehokkain yv-pakki on kuusi pistettä saalistanut Ryan O’Connor

Saku Mäenalanen: Syksyllä Pelicansissa lainalla ollut Mäenalainen on saanut Kärpissäkin viime aikoina enemmän vastuuta ja se näkyy heti tulostaululla. Mäenalanen on viimeistellyt kolmessa edellisessä pelissä neljä maalia. Nuorukainen muodostaa yhdessä Patrick Davisin ja Jesse Puljujärven kanssa vaarallisen ketjun. Jokainen kolmikosta on kolmen ottelun pisteputkessa.

Arvio:

Kuumien veskareiden taistossa ei tällä kertaa maaleilla juhlita. Kärppien rutiini on Bluesillekin liikaa ja pisteet matkaavat Ouluun maalein 3-2.

Kuivuuko ruuti Helsingin kamppailussa?

HIFK saa vieraita idästä, kun SaiPa saapuu Nordenskiöldinkadulle toistamiseen tällä kaudella. Helsinkiläisten meno on ollut viime aikoina vähän vaisumpaa, sillä edellisestä kymmenestä ottelustaan joukkue on voittanut vain kolme.

HIFK:llä on ollut ongelmia varsinkin maalinteon kanssa. Joukkue on jäänyt edellisissä seitsemässä kamppailussa peräti neljä kertaa täysin ilman maaleja. Se onkin näkynyt ajoittaisena tähtipelaajien turhautumisena. HIFK on kuitenkin sarjassa eniten maaleja tehnyt joukkue, kun 47 ottelussa on syntynyt 140 häkkiä. Helsinkiläisten paras maalintekijä on 16 kaappia iskenyt Arttu Luttinen. Osumista peräti kymmenen on syntynyt ylivoimalla.

SaiPa kärsi tammikuussa lukuisten senttereiden loukkaantumisista, mutta Keltamustat taistelivat sitkeästi säilyttäen edelleen saumat suoraan pudotuspelipaikkaan. Sairastupakin näyttää paremmalta Ville Kohon ja Markku Flinckin paluiden myötä. Sen sijaan joukkueelle elintärkeän David McIntyren pelaaminen tiistaina on erittäin epävarmaa. Kanadalainen on missannut kolme edellistä kamppailua pienen loukkaantumisen takia.

Idän ihme on kärsinyt otteiden ailahtelevuudesta, sillä erinomaista ottelua on monesti seurannut selvästi heikompi. Myös maalinteon kanssa on ollut hankaluuksia. Tammikuun 14 ottelussa joukkue teki seitsemässä korkeintaan yhden maalin.

Seuraa heitä:

Lauri Taipalus: SaiPasta Helsinkiin kuluvaksi kaudeksi vaihtanut Taipalus taistelee jopa puolustajien pistepörssin voitosta. 39 ottelusta saldona on erinomaiset 27 tehopistettä. Pelaa viihdyttävää kiekkoa, joten virheitäkin sattuu. Useimmiten ratkaisut ovat onnistuneita, mutta valmentajille on usein tiedossa harmaita hiuksia Taipaluksen ollessa kentällä. Kiekkoili Lappeenrannassa kaksi kautta, joten entistä seuraa vastaan on varmasti näytönhaluja.

Chad Rau: Rau aloitti SaiPassa pirteästi, mutta on valunut sittemmin vähän taka-alalle. Ketjukaverit ovat vaihtuneet tiuhasti, joten kunnollista kemiaa ei ole päässyt syntymään. Tulosta tekemään hankitun amerikkalaisen on pystyttävä nostamaan tasoaan, koska vastuuta on hyvin tarjolla.

Arvio:

HIFK on voittanut kauden kaksi aiempaa kohtaamista maalein 2-1. Maaliteko-ongelmien kanssa painivien seurojen välillä tuskin nähdään tälläkään kertaa maalijuhlia, joten pisteet jäävät Helsinkiin lukemin 3-1.

Kierros starttaa kello 18:30 ja voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.