HIFK on suurin mestarisuosikki – parannettavaa löytyy puolustuksesta

HIFK on jyrännyt syyskaudella vakuuttavasti. Helsinkiläiset majailevat ansaitusti sarjan piikkipaikalla, kun ottelun vähemmän pelanneena eroa Kärppiin on pisteen verran. Kauden avauspuolikkaan osalta helsinkiläiset ovat monien papereissa suurin mestarisuosikki.

HIFK:n positiivinen syksy sai ikävän tahran reilu viikko sitten, kun Kärpät jyräsi kilpipaidat maalein 2-8. Helsinkiläiset pystyivät kuitenkin nopeasti palaamaan tasolleen kukistamalla edellisessä ottelussaan TPS:n. HIFK onkin hävinnyt ainoastaan kertaalleen kaksi peräkkäistä ottelua. Muuten tappiota on seurannut aina vähintään kaksi voittoa.

Antti Törmänen on saanut kasata tälle kaudelle mieleisensä joukkueen ja se näkyy. HIFK on tehnyt sarjan eniten maaleja ja joukkueen hyökkäyksessä riittää laatua jokaiseen neljään kentälliseen. Kuukausi sitten Bluesista Helsinkiin siirtynyt Siim Liivik oli hyökkäyspalapelin viimeinen palanen ja kiekollisilta taidoiltaan kehittynyt sentteri istuu täydellisesti HIFK:n muottiin.

Helsinkiläisten puolustus on tasapainoinen. Kiekollista taitoa löytyy Tommi Taimen ja Lauri Taipaluksen muodossa, kun taas Joonas Järvinen ja Matt Generous pitävät huolen, että HIFK:n maalilla ei vastustajilla ole mukavaa.

HIFK:n ylivoima on ollut sarjan viidenneksi tehokkainta ja joukkue on tehnyt komanneksi eniten ylivoimamaaleja. Ylivoimalla tehdyistä 24 maalista tosin vain kaksi on tullut puolustajien lavasta. Se kertoo hyökkääjien laadusta, mutta puolustajienkin pitäisi pystyä viimeistelemään tehokkaammin. Taimi ja Taipalus ovat laukoneet kuluvalla kaudella yhteensä 156 kertaa, mutta onnistuneet maalinteossa vain kolmesti.

Taipalus saalisti viime kaudella tehot 6+27. Tällä kaudella pisteitä on kertynyt vain 1+8. Kuva: AOP

Taipalus saalisti viime kaudella tehot 6+27. Tällä kaudella pisteitä on kertynyt vain 1+8. Kuva: AOP

HIFK kohtaa tiistaina SaiPan kolmannen kerran tällä kaudella. Molemmat joukkueet ovat kuitanneet aiemmista otteluista vakuuttavien esitysten jälkeen yhdet kotivoitot.

Lappeenrantalaiset ovat nousseet syksyn suvantovaiheen jälkeen jälleen taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta. SaiPa hävisi syksyllä kahdeksasta peräkkäisestä ottelusta peräti seitsemän, mutta viimeisestä yhdeksästä ottelustaan joukkue on voittanut kuusi.

Yksi iso tekijä on ollut terveenä kestänyt Jussi Markkanen, joka kantaa 40-vuotiaana edelleen joukkueen ykköstorjujan viittaa. Lappeenrantaan kuluvaksi kaudeksi palannut Jani Nieminen ei ole pystynyt torjumaan aivan toivotulla tasolla. Pelaamistaan 11 ottelusta Niemisen torjunta prosentti on ollut yli 90% ainoastaan kahdessa ottelussa. Nieminen venyy monesti näyttäviin torjuntoihin, mutta selän taakse uppoaa vähintään se yksi helppo maali ottelua kohden. Markkanen aloittaa lappeenrantalaisten maalilla tänään.

SaiPan ulkomaalaiset kuuluvat Liigan eliittiin, mutta taso on ailahdellut liikaa. Varsinkin David McIntyre sekä Sam Lofquist turhautuvat helposti, mikäli peli ei luista ja vastustajat oikeaoppisesti hiillostavat kuumakalleja. Chad Rau on tosin aivan eri maata, sillä amerikkalainen ei ole ottanut vielä 56 pelaamassaan runkosarjapelissä Liigassa ainuttakaan jäähyminuuttia.

Liigan maalipörssiä johtava Rau on osunut tolppien väliin jo 15 kertaa. Rau ei kuulu pelityyliltään Liigan näyttävimpiin pelaajiin, vaan mies on usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Amerikkalainen onkin kenties Liigan vaarallisin pelaaja maalinedustalla.

Arvio

HIFK on jäänyt 15 kotiottelustaan vain kolmesti ilman pisteitä. SaiPa on ollut viime kausina helsinkiläisille kuitenkin varsin ikävä vastus, sillä viidestä edellisestä vieraskohtaamisesta lappeenrantalaiset ovat kuitanneet voiton kolmesti. Edellisestä 12 Helsingin kohtaamisesta voitot ovat tasan 6-6. HIFK on pystynyt voittamaan enemmän kuin maalilla ainoastaan kahdesti, joten kamppailut ovat olleet varsin tasaisia.

HIFK lähtee kotiotteluunsa kuitenkin lievästi suosikkina. Betssonin kotivoitolle tarjoama kerroin 1,71 kelpaa vetolapulle mainiosti.

Kierroksen muut ottelut

Ässät – Kärpät

JYP – Pelicans

KalPa – Tappara

KooKoo – Sport

Kierros alkaa kello 18.30. Voit seurata kamppailuja tuttuun tapaan Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press