Näkökulma: HIFK on edelleen vahva mitaliehdokas

Unibet tarjoaa vedonlyöntiin uusille asiakkaille 100 € talletusbonuksen

HIFK:n niskaan aseteltiin ennen kauden alkua jopa suurimman ennakkosuosikin viittaa. Isoista odotuksista huolimatta helsinkiläisten runkosarja on ollut heikko, mutta runkosarjan lähestyessä loppuaan tunnelin päässä on alkanut näkymään valoa.

HIFK:n tilanne näytti todella synkältä vielä vajaa kuukausi sitten. Joukkue nappasi 13 peräkkäisestä ottelusta vain kahdeksan pistettä ja pitkään näytti siltä, että helsinkiläiset joutuvat kamppailemaan ylipäätänsä pääsystä pudotuspeleihin. Punapaidat ovat kuitenkin kuitanneet edellisestä kuudesta ottelustaan peräti 15 pistettä ja jopa suora puolivälieräpaikka voisi olla mahdollinen. Se tosin vaatisi melkoisesti apuja muilta joukkueilta eikä täten vaikuta kovinkaan todennäköiseltä, kun HIFK:lla on jäljellä kolme ottelua. Eroa viivan yläpuolella majaileviin Ässiin on neljä pistettä.

Helsinkiläiset ovatkin kuuden ottelun kuntopuntarin kärkijoukkue. Varsinkin HIFK:n puolustuspeli on toiminut, sillä joukkueen verkkoon on tehty näissä otteluissa vain seitsemän osumaa. Samoin alivoimapeli on ollut esimerkillistä. HIFK on pelannut kuudessa edellisessä kamppailussa alivoimalla 29 minuuttia ja 23 sekuntia (josta kahden miehen alivoimalla 1:37) ja vastustajat ovat onnistuneet ylivoimalla maalinteossa vain kertaalleen. Alivoimaprosentti on näin ollen erinomainen 94,74. Ylivoimapelistä ei vastaavasti voi sanoa samaa. HIFK on päässyt pelaamaan kuudessa edellisessä ottelussa ylivoimalla hieman vajaat 22 minuuttia (josta kahden miehen ylivoimalla 1:52), mutta saanut pikkumustan vain kertaalleen vastustajan verkkoon. Ylivoimaprosentiksi muodostuu näin ollen vaatimaton 6,67.

HIFK nappasi lauantaina ison voiton Oulusta, kun Kärpät kaatui maalein 2-0. Isoin tekijä kolmen pisteen takana oli loistavasti torjunut Kevin Lankinen, joka venyi kiekon eteen peräti 39 kertaa. Voiton arvoa nostaa kuitenkin se, että HIFK:lla oli jalkeilla varsin vaatimaton kokoonpano, kun moni avainpelaajista oli sivussa. Kuvaavaa oli, että helsinkiläisten kakkossentterinä ottelussa viiletti 35 liigaottelussaan yhden maalin viimeistellyt Tomi Tuomisto. Tämä kuitenkin korostaa HIFK:n voiton arvoa. Vaikka Kärpät hallitsi peliä, niin helsinkiläiset eivät olleet missään vaiheessa paniikissa, vaan kyseessä oli varsin hallittu esitys.

HIFK:lta puuttui kokoonpanosta pelkästään sentteriosastolta Jarkko Malinen, Corey Elkins ja Mikael Johansson. Jo heidän paluunsa jälkeen helsinkiläisten rosteri näyttäisi täysin erilaiselta. HIFK on tosin kärsinyt valtavasti loukkaantumisista läpi kauden eikä Antti Törmäsellä ole ollut käytännössä missään vaiheessa parasta kokoonpanoa käytettävissä. Peräti 43 pelaajaa on pukenut HIFK:n paidan päälleen tällä kaudella. Lukema on Liigan toiseksi suurin kaikki avainpelaajansa kaupanneen ja junnuja tilalle nostaneen SaiPan jälkeen. Esimerkiksi Jukureiden vastaava lukema on 29.

HIFK on kärsinyt koko kauden myös pelillisten johtajien puutteesta. Helsinkiläisten onneksi Roope Hintz on ottanut tämän viitan harteilleen kauden tärkeimpien pelien lähestyessä. 20-vuotias keskushyökkääjä on nakuttanut edelliseen kymmeneen otteluun mainiot tehot 7+4 ja yhteispeli Joonas Raskin sekä Juuso Puustisen kanssa on toiminut erinomaisesti. Puustinen on takonut edellisessä seitsemässä ottelussa kolme täysosumaa, mikä on puolet miehen koko kauden maalimäärästä. Valtavasti töitä illasta toiseen tekevä Rask on vastaavasti lihottanut pistepussiaan edellisessä viidessä ottelussa tehoin 1+5.

Viimeiset ottelut ovat ehdottomasti olleet HIFK:n kauden parhaimpien joukossa. Joukkue on ollut huomattavasti yhtenäisempi ja pelannut ehjiä kamppailuja alusta loppuun ilman suurempia tason heilahteluita. Tämä lupaa HIFK:n kannattajille hyvää, sillä esimerkiksi lauantainen kamppailu Kärppiä vastaan vaikutti monilta osin täysin pudotuspelikamppailulta. Peli-ilmeen parantumisen lisäksi kun otetaan huomioon HIFK:n kokoonpanon ulkopuolella olevat pelaajat, niin joukkueessa on valtavasti potentiaalia kevättä ajatellen. Pudotuspelit alkavat kuitenkin jo reilun viikon kuluttua, joten toipumisiin ei ole enää paljoa aikaa.

Pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle joutuminen ei olisi välttämättä mikään katastrofi HIFK:lle. Tällä hetkellä Kärpät vaikuttaisi helsinkiläisten todennäköisimmältä vastustajalta, mikä varmasti sopisi HIFK:lle. Punapaidat kuittasivat runkosarjan kuudesta kohtaamisesta peräti viisi voittoa oululaisista.

Sijoista 6-9 tullaan kuitenkin käymään vielä äärimmäisen kova kamppailu. Seitsemäs sija voi nousta vielä suureen arvoon, sillä tällöin joukkue ei varmuudella kohtaisi puolivälierissä Tapparaa, mikäli tiensä ensimmäiseltä kierrokselta eteenpäin selvittää. Se sopisi varmasti HIFK:lle, sillä edelliskevään finaalivastustaja kuittasi tylyt voitot jokaisesta kauden neljästä kohtaamisesta yhteismaalein 12-6. Tällä hetkellä tosin HIFK:lle kelpaisi varmasti mikä tahansa vastustaja, sillä niin vakuuttavia joukkueen viimeaikaiset otteet ovat olleet. Suurimpien mitalisuosikkien joukkueen HIFK ei tällä hetkellä kuulu, mutta erinomaiset mahdollisuudet välieriin joukkueella siltikin on.

Jännitys tiivistyy ja Liigan runkosarja lähestyy loppuaan tällä viikolla 18 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press