Kärpät on haavoittuvainen – mestaruuskamppailusta tulossa odotettua tasaisempi

Liigan kevätkauden aikana on näyttänyt siltä, että tästäkin vuodesta tulee Oulun Kärppien näytöstä, mutta asiaa voi katsoa monelta kantilta.

Ensinnäkin on selvää, että Kärppien rosteri on pelottavan kova ja joukkueesta ei löydy juurikaan heikkoja kohtia. On harvinaista, että Liigassa nähdään näinkin nimekkäitä hyökkäysketjuja samassa joukkueessa: Joonas Donskoi-Joonas Kemppainen-Julius Junttila, Lukas Kaspar-Ben Maxwell-Patrick Davis ja Ivan Huml-Esa Piners-Mika Pyörälä. Vielä kun reservistä löytyvät Sebastian Aho, Sakari Manninen, Jesse Puljujärvi ja Saku Mäenalanen, voidaan todeta Kärppien olevan yksinoikeutetusti Liigan nimekkäin joukkue – ainakin hyökkäyspäässä.

Eikä sovi unohtaa myöskään raskaantyön raatajia: Juho Keränen, Mikko Alikoski ja Simon Suoranta ovat kaikki loistavia neloskentän pelaajia, joten oululaisille on sekin puoli mallillaan.

Kärpät johtaa Liigaa kymmenen pisteen turvin, sen rosteri on hämmästyttävä, he ovat hallitsevia Suomen mestareita, heillä on kokeneita pelimiehiä ja kaiken lisäksi heiltä löytyy tämän maan yksi parhaimmista valmentajista. Ei ole ihme, että Kanada-maljaa on oltu jo viemässä Ouluun ennen runkosarjan päätöstä.

Millaisia ongelmia Kärpät voi sitten kohdata matkansa varrella? Ensinnäkin täytyy nostaa esiin muut kovakuntoiset joukkueet: Tappara, Blues, KalPa ja Lukko ovat kaikki näyttäneet olevansa potentiaalisia finaalijoukkueita ja tällä hetkellä Kärpät ei pelaa paremmin kuin nämä joukkueet. Itseasiassa oululaisten viime aikaiset otteet ovat olleet melko vaisuja, sillä maaottelutauon jälkeen Kärpät on napannut yhdeksästä ottelustaan vain kolme voittoa varsinaisella peliajalla ja tänä aikana se on hävinnyt kolme ottelua.

Saldo ei ole kovin huolestuttava, mutta se muistuttaa oululaisten haavoittuvaisuudesta. Kärppien peli ei ole ollut yhtä lennokasta kuin se on parhaimmillaan ollut. Kaikki lähti Ruotsi-maaotteluista, joidenka jälkeen Kärpillä on ollut yllättäviä ongelmia. Joukkue venyi vaivoin voittoon Ässistä heti maaotteluviikonlopun jälkeen, samalla viikolla Tappara haki voiton Oulusta, viime viikolla oululaiset painivat kriisiseura HIFK:n sekä SaiPan kanssa tiukat ottelut, joista irtosi yksi voitto, ja tällä viikolla Kärpät voitti surkealla esityksellä Turussa TPS:n ja hävisi puolestaan eilen Raumalla jääden nollille.

Missä ongelma?

Tomi Karhusen harteille on asetettu suuret odotukset. (AOP)

Nouseeko Tomi Karhunen jälleen hirmuvireeseen? (AOP)

Kärpät on joukkue, joka pystyy rutiinisuorituksellakin menemään Liigan välieriin ja vaihtamalla vaihdetta, se pystyy menemään myös Liiga-finaaleihin asti. Finaalissa Kärpiltä vaadittaisiin maksimisuoritusta ja siinä tuleekin ongelma eteen. Saako oululaisnippu revittyä itsestään kaiken irti? Liigassa on nimittäin tällä hetkellä useampia kovakuntoisia joukkueita, jotka pystyvät kaatamaan Kärpät paras seitsemästä -sarjassa.

Yksi tietynlainen ongelma on huippupelaajien ylitarjonta – kuulostaa hullulta. Jos joukkueessa on kolme ykköskorin kolmikkoa, pitäisi heille antaa myös sen mukainen rooli, jotta heistä saataisiin paras mahdollinen hyöty irti. Miten yhdeksälle hyökkääjälle voi antaa noin 18 minuuttia peliaikaa per peli, mikä on siis keskimäärin ykköskorin hyökkääjien iltapuhde. Entä miten kaikille näille pelaajille saataisiin oikea rooli ylivoimassa? Moni heistä joutuu tyytymään kakkoylivoimaviisikkoon eikä sielläkään saa otollisinta roolia itselleen. Tästä yksi esimerkki on Lukas Kaspar, joka ei ole vielä päässyt tasolleen Liiga-jäillä.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki voi ottaa tämän asian positiivisena ongelma – kuten se pitääkin ottaa – mutta on olemassa mahdollisuus, että se koituu myös negatiiviseksi ongelmaksi.

Millä muilla alueilla Kärpillä huokuu potentiaalisia heikkoja kohtia? Vaikka oululaisten maalivahtipeli on ollut hyvää, ei se ole Liigan parasta – ainakaan toistaiseksi. Kaikki muistavat, miten Tomi Karhunen ylsi uudelle tasolle viime keväänä ja se kannattaa pitää mielessä. Maalivahtipelin lisäksi Kärppien puolustuspelaaminen ei ole tällä hetkellä Liigan parasta. Joukkueen alakerta suorastaan huutaa ”atteohtamaita” ja ”oskarikorpikareja”

Kärppien seilaamisen voi laittaa myös sen piikkiin, että joukkueen runkosarjan voitto on ollut lähes varmaa jo pidemmän aikaa, minkä vuoksi latautuminen ei ole samalla tasolla kuin monella muulla joukkueella. Asia ei kuitenkaan saisi olla näin, sillä peliä ei yhtäkkiä laiteta takaisin raiteilleen, kun pudotuspelit alkavat.

Kärpät voittaa runkosarjan, se menee pudotuspeleissä pitkälle, mutta kannattaa muistaa, että mestaruuteen vaaditaan muutakin kuin nimekästä rosteria. Oululaisten täytyisi palata juurilleen jo loppurunkosarjan aikana, mutta tehtävästä ei tule helppo: Kärpät saa vastaansa joukkueita, joilla on iso panos peleissään eikä heiltä raavita pisteitä samalla tavalla kuin esimerkiksi tammikuussa. Kärpillä on voittava pelitapa, kaikki pitäisi olla kunnossa, mutta ryhmän pitää saada pääkoppa kuntoon, mikäli ”poika” halutaan Ouluun.