Tapparan kultamitalistien arvosanat: Paljon onnistujia, mutta vain yksi kympin arvoinen suoritus

Ruutu LogoLiigan kausi päättyi, mutta Pitsiturnaus häämöttää jo kulman takana. Voit seurata maan parasta kiekkoa jälleen ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Tappara voitti toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden, kun tamperelaiset kaatoivat KalPan voitoin 4-2. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen käyvät nyt mestarijoukkueen läpi pelaaja pelaajalta ja antavat arvosanat pudotuspelien osalta.

Maalivahdit

Dominik Hrachovina

JH: 10-. Torjuntaprosentti 93,84 ja neljä nollapeliä kertoo kaiken oleellisen siitä, kuinka hyvin maalivahti onnistui pudotuspeleissä. Oli finaaleissa jopa parempi kuin KalPan paljon kehuttu Eero Kilpeläinen.

EK: 9,5. Pystyi parantamaan tasoaan vaativassa finaalisarjassa. Tapparan puolustuksen takana oli varmasti mukava pelata, mutta Hrachovina otti isoja ja tärkeintä gamesavereita juuri oikeilla hetkillä.

Teemu Lassila

JH: 7. Pelasi pudotuspeleissä käytännössä vain avausottelussa Ilvestä vastaan, ja silloin hänet pommitettiin vaihtoon. Toimi kuitenkin mentorina läpi kauden Hrachovinalle, ja tyytyi nassuttamatta kakkosvahdin rooliinsa.

EK: 6. Tappara yllätti laittamalla Lassilan pudotuspelien avaukseen maaliin. Reilut puoli tuntia ja vaihtoon. Arvioiminen haastavaa näin pienellä otannalla.

Puolustajat

Alexander Bonsaksen

JH: 8+. Oli kenties Tapparan kevään näkymättömin puolustaja, mutta hänet tullaan muistamaan Tampereella lähtönsä jälkeen vielä pitkään. Taistelija, jonka kentällä ollessa vastustaja ei maaleilla paljoa juhlinut.

EK: 9. Bonsaksen oli varma oman pään luuta. Ei loistanut otsikoissa, mutta teki pyyteetöntä työtä joukkueen menestyksen eteen. Toiseksi eniten peliaikaa pudotuspeleissä Tapparan puolustajista.

Aleksi Elorinne

JH: 8,5. Järkälemäinen Hakametsän isäntä. Puolustaja, joka ei varasta otsikoita juuri koskaan, mutta jälki kentällä on aina hyvää. Aivan Tapparan ykköspakkeja kokonaisvaltaisessa pelaamisessa.

EK: 8. Lähes samat sanat kuin Bonsaksenille. Täytti oman roolinsa erinomaisesti ja pelasi tasaisen varmasti läpi pudotuspelien.

Valtteri Kemiläinen

JH: 9+. Puolustajien pistepörssin voitto oli hieno suoritus. Välillä omassa päässä kuitenkin koomailua, mikä estää antamasta täyden kympin.

EK: 8,5. Tapparan puolustuksen kiekollinen johtaja. Vastustajat rokottivat tasakentällisin yhdeksän kertaa Kemiläisen ollessa kentällä, mikä kuvastaa puutteita oman pään pelaamisessa.

Blake Parlett

JH: 10-. Oli todellinen kevään täsmähankinta. Pelasi Tapparan joukkueessa toiseksi isoimmat minuutit ja paljastui isojen maalien mieheksi.

EK: 9. Teki todella isoja maaleja ja pystyi nostamaan tasoaan huimasti runkosarjasta Oli kuitenkin ajoittain ongelmissa omassa päässä.

Otso Rantakari

JH: 9. Vahvaa pelaamista ylöspäin läpi kevään. Toi joukkueen hyvillä syötöillään ja liikkeellään useasti pois paineen alta. Olisi ihan yhtä hyvin voinut pelata ykkösylivoimassa Kemiläisen paikalla.

EK: 8,5. Konnasta sankariksi on lyhyt matka. Rantakari olisi voinut joutua sylkykupiksi, mikäli olisi saanut ulosajon Alexander Ruuttun taklauksesta kolmannessa kohtaamisessa. Puolustaja nousi kuitenkin Tapparan sankariksi ratkaistuaan äärimmäisen tärkeän kamppailun. Rantakari oli mainiossa iskussa nimenomaan finaalisarjassa.

Otso Rantakari saalisti pudotuspeleissä tehot 2+6. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Aleksi Salonen

JH: 8,5. Tämän kauden läpimurtopelaajia. Liike ja kovuus on kovaa luokkaa illasta toiseen. Nautti selvästi isoista peleistä.

EK: 8. Salonen pelasi moitteettomat pudotuspelit. Otti kauden aikana huimia kehitysaskeleita, mikä näkyi itseluottamuksena kevään tärkeimmissä otteluissa.

Pekka Saravo

JH: 8. Viimeinen palvelus Tapparalle oli nousujohteinen. Paransi koko ajan otteitaan pudotuspeleissä, ja vaikka nopeutta ei jaloista enää löytänyt, piti kovuudellaan huolen siitä, että KalPa-hyökkääjillä ei ollut mitään asiaa maalille. Tärkeä viimeisten minuuttien ja alivoiman vääntäjä.

EK: 8. Oli ajoittain ongelmissa, mutta osoitti kokemuksen merkityksen pelien koventuessa. Saravo oli varsinkin finaaleissa kuin kotonaan.

Hyökkääjät

Henrik Haapala

JH: 8+. Taso laski rahtusen runkosarjasta ja keskittyi ehkä liikaa pikku paineihin. Kultakypärä oli selvästi rasite. Yritti pelata välillä liian vaikeasti. Näistä kritiikeistä huolimatta yhdeksän tehopistettä kertoo miehen tasosta ja odotusarvoista.

EK: 8. Pistepörssin voittajaa kohtaan on luonnollisesti suuret odotukset myös pudotuspeleissä. Ei päässyt aivan samanlaiseen liitoon, vaikka pelasikin paremmin kuin tehopisteet antavat ymmärtää.

Juhani Jasu

JH: 8,5. Taisteli, voitti aloituksia ja pamautti kaksi maalia finaaleissa. Teholukema -6 verottaa kuitenkin sen verran, että jää kiitettävästä arvosanasta.

EK: 7. Ratkaisevan finaalin voittomaali pelastaa toki vähän, mutta muuten pudotuspelit sujuivat Jasulta kohtalaisesti. Liikaa takaiskuja omaan päähän niin sanotuksi puolustavaksi hyökkääjäksi.

Jan-Mikael Järvinen

JH: 8,5. Nosti tasoaan finaaleissa, ja oli parempi kuin viime keväänä. Voitti aikaa ketjukavereilleen useasti harhautustensa ja liikkeensä avulla. Kasvamassa seuraikoniksi.

EK: 8. Järvinen oli todella vaisu pudotuspelien alkupuolen. Paransi kuitenkin menoaan loppua kohden. Teki paljon myös Järviselle ei niin luontaista likaista työtä. Sai tehtyä kauan odotetun maalin pudotuspeleissä.

Jere Karjalainen

JH: 7. Ei päässyt loukkaantumisten jäljiltä lähellekään sitä tasoa, mitä hän parhaimmillaan pystyy olemaan. Teki pari tärkeää maalia, mutta yleiskuvaksi muodostui tuhlaajapoika.

EK: 7. Potentiaalia olisi ollut paljon parempaakin. Ei ollut aivan omimmillaan tilan ja ajan käydessä vähiin. Teki kuitenkin tärkeän maalin viidennessä finaalissa.

Kristian Kuusela

JH: 9-. Iso pelaaja joukkueelle, joka nosti tasoaan, kun panokset kovenivat. Ansaitsisi pitkän jatkosopimuksen.

EK: 9. Aloitti pudotuspelit vaisusti, mutta osoitti arvonsa kevään edetessä. Välierissä ja finaaleissa pistepussi karttui 11 ottelussa tehoin 4+4. Oli Tapparalle tärkeä pelaaja tärkeillä hetkillä.

Jani Lajunen

JH: 9,5. Lähes täydellinen suoritus. Pysyi koko ajan positiivisena ja oli joukkueen fyysisimpiä pelaajia. Tervemenoa kovempiin sarjoihin!

EK: 9,5. Lajunen on sellainen pelaaja, joita voittava joukkue tarvitsee. Repii, raataa, riistää eikä jäädy tärkeimmillä hetkillä. Mittaamattoman arvokas pelaaja Tapparalle.

Jani Lajunen on voittanut urallaan kaksi kertaa Liigan, kerran SHL:n sekä maailmanmestaruuden. Kuva: AOP

Joona Luoto

JH: 7,5. Hyvä stunttimies, joka pysyi hyvin pelivauhdissa mukana. Sai yllättävän monen vastustajan raivon partaalle. Ensi keväänä voi olla jo iso pelaaja.

EK: 8. Luodon vastuu jäi vähäiseksi, mutta täytti kuitenkin oman roolinsa mainiosti. Ei ole helppoa hypätä liikkuvaan junaan pudotuspeleissä, mutta Luoto hoiti tonttinsa moitteettomasti.

Teemu Nurmi

JH: 7. Joukkueen suurin alisuorittaja. Nosti kuitenkin tasoaan parissa viimeisessä ottelussa. Ei päässyt siihen loistoon ylivoimalla, jota runkosarjassa nähtiin.

EK: 6,5. Luistin alkoi jo painaa. Loistavan runkosarjan jälkeen odotukset olivat kovat, mutta jäi varsinkin finaaleissa hieman statistin rooliin.

Jukka Peltola

JH: 10. MVP. Osoitti, että hänellä olisi kaikki edellytykset lähteä ulkomaille kovempiin sarjoihin. Kerrassaan hieno pelaaja, joka ei luovuta yhtäkään tilannetta pelin aikana.

EK: 10. Ylisanat loppuvat kesken Peltolan kohdalla. Tappara oli kapteeninsa näköinen joukkue, ja tuloksena olikin mestaruus.

Otto Rauhala

JH: 8. Sarjan kenties paras nelossentteri hoiti oman tonttinsa kunnialla. Teholukema +5 on hänelle hyvä suoritus.

EK: 8. Ei välttämättä Tapparan säväyttävimpiä pelaajia, mutta kokonaisuuden kannalta roolia ei pidä väheyksyä. Täytti oman ruutunsa esimerkillisesti.

Sebastian Repo

JH: 9+. Nuorukainen vastasi huutoon maaleilla ja kovilla taklauksilla. Pääsi vastustajien ihon alle vaihto vaihdon jälkeen. Tulevaisuuden NHL-pelaaja.

EK: 9. Teki isoja maaleja, mutta toisinaan katosi kuvasta. Taso ailahteli monesti jopa otteluiden sisällä paljon. Ratkaisupelaaja, jonka kädet eivät jäädy missään vaiheessa.

Martin Røymark

JH: 7+. Statisti. Oli todella näkymätön ukkeli. Ei loistanut, mutta ei tehnyt myöskään näkyviä virheitäkään.

EK: 7. Ei näkynyt tai kuulunut pudotuspeleissä juuri lainkaan. Se ei tosin ole Røymarkin kaltaisen pelaajan kannalta huono asia. Täytti oman ruutunsa, mutta ei tuonut juurikaan lisäarvoa Tapparaan.

Veli-Matti Savinainen

JH: 8,5. Ailahteli hieman liikaa. Finaaleissa hölmöili itsensä pelikieltoon ja tehotkin vähenivät loppua kohden. Silti teki 11 tehopistettä, mikä on hieno suoritus. Todella tärkeä pelaaja joukkueelleen, joka taisteli hullun lailla.

EK: 8. Pelasi suurella tunteella illasta toiseen, mikä kanavoitui toisinaan vääriin asioihin. Oli kuitenkin tärkeä palanen Tapparan hyökkäysarsenaalia. Tehopisteiden lisäksi taisteli ja väänsi vastustajan puolustajien kansa esimerkillisesti ottelusta toiseen. Jääpusseille oli varmasti tarvetta otteluiden jälkeen.

Kansikuva: Jesse Karjalainen / AOP