HIFK:n pakkijärkäle on Liigan kiistellyin pelaaja – kohuotsikot vääristävät kokonaiskuvaa

Juhamatti Aaltonen oli perjantain puhutuin pelaaja vielä kierroksen puolessa välissä. Heti erän puolivälin jälkeen Joe Finley ajoi todella kovalla pommilla JYPin Michel Miklekin pystyyn keskialueella. Päätöserässä kotijoukkueen Nolan Yonkman kuittasi tilanteen haastamalla Finleyn tappeluun  (linkki Ruutu -palveluun) ja kaksikon ottelut tulivat päätöksiin suihkukomennusten myötä.

Finleylle ei tuomittu taklauksesta lainkaan jäähyä, vaan kymmenen minuutin käytösrangaistus tuli hanskojen tiputtamisesta tilanteen jälkeen. Taklaus on jakanut rajusti mielipiteitä: osa vaatii kovaan ääneen pitkääkin pelikieltoa, kun taas osa on tuomareiden kanssa samaa mieltä niitin puhtaudesta.  Hidastuskuvien perusteella taklaus osuu oikeaoppisesti olkapäähän, mutta iso kokoero, kova vauhti ja vähän huonosta kulmasta tullut pommi saivat pahaa jälkeä aikaan. Vaikka taklaus oli tuomaristonkin mielestä puhdas, niin Finley olisi toki saanut pysäytettyä Miklikin kevyemmälläkin pommilla. Loukkaantuminen oli luonnollisesti erittäin valitettavaa ja toivottavasti Miklikin kausi ei ole paketissa, kuten Marko Virtanen Ilta-Sanomien haastattelussa epäili.

Finley saanee pelikieltoa tappelusta, mutta amerikkalainen ei ole ensimmäistä kertaa myrskyn silmässä lyhyen liigataipaleensa aikana. Finley johtaa jäähypörssiä ylivoimaisesti, kun miehelle on tuomittu 29 ottelussa 130 minuutin edestä rangaistuksia. Pelikieltoa hänelle on tuomittu kolmesti ja aina ottelun verran. Syyt ovat olleet hieman yllättäviä: kahdesti aiheena on ollut jalkapyyhkäisy ja kertaalleen epäurheilijamainen käytös.

HIFK otti tietoisen riskin palkatessaan raskaaseen sarjaan kuuluvan pohjoisamerikkalaisen. Edellisen neljän kauden aikana Finley pelasi AHL:ssä 232 ottelua ja merkkautti näissä tililleen 498 jäähyminuuttia. Oli selvää, että Finley tulee olemaan suurennuslasin alla Liigassa.

Monet isot taklaukset ja muut tempaukset ovat saaneet luonnollisesti paljon kohuotsikoita aikaan. Ne ovat vastaavasti taanneet, että Finleyn asialliset otteet ovat jääneet varjoon.

Finley on nimittäin pelannut valtaosan kaudesta erinomaisesti ja ollut yksi sarjan parhaimpia puolustavia puolustajia. Amerikkalainen pelaa illasta toiseen vastustajan tähtipelaajia vastaan, mutta silti tehotilasto on kymmenen astetta plussalla, mikä on HIFK:n puolustajista paras lukema. Finley jakelee myös ottelusta toiseen painavia ja kovia, mutta puhtaita taklauksia. Amerikkalaisen kannalta on valitettavaa, että hänen pelatessaan hyvin miestä ei käytännössä huomaa kentällä. Vain ajoittaiset kovuudet noteerataan.

Monelta on esimerkiksi päässyt unohtumaan, että ensi kesän draftin isoimpiin suomalaisnimiin lukeutuva Miro Heiskanen on pelannut koko kauden Finleyn pakkiparina. Amerikkalainen on ollut osaltaan mahdollistamassa 17-vuotiaan puolustajan murtautumista pääsarjaan ja nuorukainen on pystynyt keskittymään täysin vahvuuksiinsa koko kauden. Kaksikko muodosti syyskaudella yhden Liigan tasaisimmista pakkipareista, mutta sittemmin nuorten MM-kisat sekä loukkaantumiset puolin ja toisin ovat jättäneet yhteiset ottelut viime aikoina vähiin.

Finleyn osalta kauden viimeisiä kohuotsikoita ei varmasti ole vielä nähty, mutta mieheen kannattaa kiinnittää huomiota myös ennen seuraavia otsikoita. Kyseessä on erittäin laadukas pelaaja ja raudanluja ammattilainen kotimaiseen Liigaamme.

Unibet tarjoaa vahvan kattauksen kotimaisen kiekkoon ja illan kierroksellekin on tarjolla yli 600 kohdetta.

Liiga jatkuu tänään seitsemän ottelun voimin ja kierros alkaa kello 17.00. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press