Toni Koiviston väkevä paluu parrasvaloihin

Lukon alkukausi on ollut erinomainen. Yksi raumalaisten syksyn suurimmista onnistujista on Toni Koivisto, joka saikin ansaitun kutsun maajoukkueen mukaan Karjala-turnaukseen.

32-vuotias Koivisto on pelannut parasta kiekkoaan moniin vuosiin. Kolmatta kauttaan Lukossa kiekkoileva Koivisto on pelannut SM-liigassa reilut 600 ottelua ja mies ei ole kuulunut maajoukkueen vakiokalustoon viime vuosina. Viimeisen viiden kauden aikana Koivisto on ollut Leijonien matkassa vain kertaalleen EHT-turnauksessa.

Tänä syksynä peli on kuitenkin luistanut mallikaasti. Koivisto on keikkunut koko syksyn pistepörssin kärkisijoilla muutaman vuoden tauon jälkeen. Nopea laituri saalisti kaudella 2008-09 Kärpissä yli piste per peli ja sijoittui pistepörssin kolmannelle sijalle. Seuraavalla kaudella kutsui KHL, missä mies viihtyi kauden verran. Venäjältä tie vei kolmeksi kaudeksi länsinaapuriin, mutta aivan Kärppien huippukauden kaltaiseen liitoon Koivisto ei päässyt.

Tällä kaudella luistin on liikkunut jälleen vanhaan malliin ja jälki on ollut totutun tehokasta. Varsinkin ylivoimalla on syntynyt hyvin tulosta. Raumalaisten ylivoima on ollut Liigan tehokkainta ja Koivisto on ollut syksyn toiseksi tehokkain pelaaja ylivoimalla heti TPS:n Eric Perrinin jälkeen. Koivisto on saalistanut ylivoimalla tehopisteet 4+3.

Koivisto aloitti kauden samassa ketjussa Janne Lahden ja Kelly Zajacin kanssa. Kolmikon peli luisti erinomaisesti ja Koivisto viimeistelikin syyskuun kahdeksassa ottelussa tehot 5+4. Lahti kuitenkin loukkaantui syyskuun lopussa aamutreeneissä ja on sivussa pari kuukautta. Myös Zajac on ollut viimeiset ottelut sivussa loukkaantumisen myötä, mutta Lukko ei tule jatkamaan kanadalaisen sopimusta lokakuuhun päättyvän tryout-jakson jälkeen. Zajac on saalistanut 11 ottelussa tehot 2+2.

Sittemmin Koivisto on pelannut yhdessä pääosin Sami Lähteenmäen ja Turo Asplundin kanssa. Tämä on näkynyt karulla tavalla myös miehen otteissa. Kolmikon peli on sujunut kohtalaisesti, mutta syyskuun kaltaiseen lentoon Koivisto ei ole päässyt. Nyt alla on peräti yhdeksän ottelun maaliton putki. Kolmikko ei ole löytänyt vielä aivan yhteistä säveltä, mikä näkyy erityisesti puolustuspäässä.

Koiviston +/- oli syyskuun otteluissa kuusi maalia plussan puolella, mutta lokakuun kymmenestä pelistä laiturin plus-miinus on kaksi astetta pakkasen puolella. Lukon joukkueesta tosin peräti kymmenen pelaajaa on koko kauden tilastossa miinuksella, mikä kertookin ylivoimapelin valtavasta merkityksestä Lukolle. Toisaalta myös alivoimapeli on luistanut, sillä joukkueen alivoima on Liigan toiseksi parasta heti Kärppien jälkeen. Joukkue ei ole päästänyt 26 alivoiman aikana kotikentällään vielä yhtään takaiskua.

Maajoukkuekutsu kotiturnaukseen on kokeneelle pelaajalle hieno palkinto onnistuneesta syksystä. Toisaalta lepokaan ei olisi välttämättä tehnyt huonoa pian 33-vuotta täyttävälle konkarille. Koivisto ei ole kuitenkaan viime vuosina päässyt kovinkaan monesti vetämään leijonapaitaa ylleen eikä MM-kisatkaan ole mahdottomuus, mikäli otteet pysyvät samalla tasolla läpi kauden.

Kansikuva: All Over Press