Liiga-ennakko 2016-17: Jukurit lähtee kiusaamaan isompiaan

Faneille.comin ensimmäisessä Liiga-ennakossa pureudutaan sarjanousija Mikkelin Jukureihin.

Jukurien kausi tulee olemaan opettelua ja totuttelua Liiga-vauhtiin jokaisella mittarilla. Joukkue on paperilla Liigan heikoin, eikä pudotuspeleihin yltäminen ole kovin todennäköistä. Sen sijaan Jukurien täytyy keskittyä siihen, ettei siitä tule sarjan pisteautomaatti. Jumbosijan välttäminen on ensimmäinen tavoite, mihin mikkeliläisillä on kaikki mahdollisuudet.

KooKoo osoitti viime kaudella, että myös sarjanousija pystyy taistelemaan isompiaan vastaan. Jukurit ei ole KooKoon viime vuoden joukkueen tasoa, mutta kokenut valmennus ja tuntemattomien pelaajien näytönhalu siivittävät mikkeliläiset melko pitkälle. Kysymys kuuluukin, kuinka kauan kuherruskuukausi kestää?

Päävalmentaja Risto Dufva on varmasti oikea mies luotsaamaan Liiga-tulokasta, ja hänen taktiikoillaan varmistetaan se, ettei joukkue ole mikään heittopussi. Materiaali on kuitenkin ohut, mikä verottaa pakostakin pitkän kauden aikana. Dufva on koonnut kasaan nopean ja taidokkaan ryhmän, joten Jukurit ei tule dominoimaan kaukalossa fyysisyydellä, mikä on ollut aiemmin ominaista Dufvan joukkueille.

Aiemmat Liiga-nousijat Sport ja KooKoo ovat napanneet isoja päänahkoja debyyttikausillaan työnteolla ja kovuudella, mutta Jukurit on täysin erilaisessa tilanteessa. Jukurit repii päänahkoja pelaamalla, missä on omat riskinsä, kun materiaali on selvästi vastustajaa heikompi.

Pelaajasiirrot

SISÄÄN:

Sami, Rajaniemi, Pelicans
Keni Karalahti, KeuPa
Valtteri Hietanen, JYP
Ville Hyvärinen, Lukko
Antti Jaatinen, Lukko
Miika Koivisto, Lukko
Olli Sipiläinen, Lukko
Jesper Piitulainen, Lukko
Nestori Lähde, Lukko
Turo Asplund, Lukko
Teemu Tallberg, Sport
Henrik Koivisto, Sport
Janne Kumpulainen, SaPKo
Ville Leskinen, Jokerit A-jun
Miika Roine, Pelicans
Ville Hämäläinen, SaiPa
Zach Budish, Cincinnati Cyclones (ECHL)

ULOS:

Juhana Aho, SaPKo
Jarno Paven, SaPKo
Teemu Suhonen, HPK
Oula Palve, HPK
Jaakko Turtiainen, HPK
Timo Hiltunen, Hokki
Vilho Virmavirta, LeKi
Sami Jekunen, SaPKo
Teemu Turunen, HPK
Erno Ripatti, Ketterä
Eljas Suoknuutti, Kiekko-Vantaa
Joonas Sammalmaa Hudiksvalls HC

Maalivahti- ja puolustusosasto

Jukureilla ei ole yhtään osa-aluetta, jossa ei olisi kysymysmerkkejä. Kun lähdetään perkamaan rosteria maalivahdeista, nousevat ensimmäiset tummat pilvet esiin. Sami Rajaniemi osoitti viime kaudella Kärpissä olevansa hyvä maalivahti, mutta nyt täytyy muistaa, että Rajaniemi loisti joukkueessa, jossa pelattiin erittäin laadukasta viisikkopuolustuspeliä. Mikkelissä Rajaniemi ei saa joukkueeltaan niin paljon apua, joten kokemattoman veskarin taso mitataan nyt tosissaan. Potentiaali on tiedossa, mutta kestääkö miehen pää, kun vastustaja rummuttaa jatkuvalla syötöllä Jukurien päätyyn? Kakkosveska Mika Norja on kokenut seppä, mutta Liiga-tasolla hän ei ole koskaan loistanut. Hän tuo kuitenkin Rajaniemen rinnalle rauhallisuutta, ja Norja pystyy olemaan varmasti kelpo kakkosveska tällä tasolla.

Sarjanousijan puolustus on todellinen mysteeri, eikä joukkueen alakerrasta löydy yhtäkään niin sanottua kovan kaliberin puolustajaa. Katseet kohdistuvat Miika Koivistoon, jonka harteilla lepää paljon. Koivistolta odotetaan viimeistä läpimurtoa Liiga-tasolla, sillä 26-vuotiaalla Sport-kasvatilla on kaikki mahdollisuudet olla 30 tehopisteen puolustaja tässä sarjassa. Loukkaantumiset ovat kuitenkin verottaneet kehitystä, mutta nyt on viimeinkin aika ottaa steppi tähtipelaajien joukkoon.

Jos Koivisto ei ota ykköspyssyn roolia, on Jukureilla selvä ongelma. Nykyisestä puolustuksesta ei löydy kovin isoa potentiaalia hyökkäyssuuntaan, sillä suurin osa pakeista on lähtökohtaisesti oman pään duunareita. Koiviston lisäksi kiekollista vastuuta odotetaan kokeneelta Marko Kauppiselta, mutta hänenkin otteensa Liiga-tasolla on täysi mysteeri. Mestiksessä hän oli sarjan ehdotonta eliittiä, mutta viimeisimmän Liiga-kauden saldo ei mairittele: JYPissä syntyi kaudella 2014-15 38 ottelussa 10 tehopistettä.

On myös selvää, että jukuripuolustuksen nuoriso-osaston täytyy pystyä ottamaan isoja kehitysaskeleita, jotta mikkeliläiset saavat kasaan laadukkaan kuuden miehen pakiston. Kokeneet Ilkka Vaarasuo ja Antti Jaatinen ovat varmoja suoriutujia, ja he pystyvät tuomaan ison panoksen oman pään peliin, mutta pystyvätkö Ville Hyvärinen ja Valtteri Hietanen nousemaan seuraavalle tasolle? Kaksikko saa kerrankin ison näyttöpaikan, ja heidän täytyy pystyä käyttämään se.

Ja kun puhutaan potentiaalisista yllättäjistä, nostetaan esiin peruskouluikäinen Mikko Kokkonen sekä Samuli Piipponen. Kokkonen ei vielä koko kautta pysty Liigassa pelaamaan, mutta 15-vuotias suurlupaus on antanut sellaiset näytöt harjoituspeleissä, että hän saa taatusti mahdollisuuden Liigassa. Piipponen on taas entinen lupaus, jonka ura ei ole lähtenyt loukkaantumisten takia lentoon. Viime kaudella hän sai viimeinkin pelata melko terveenä Mestiksessä, joten jos mies pysyy vielä kasassa, voi hänestä nousta kelvollinen puolustaja Liiga-tasolle.

Hyökkäysosasto

Mikkeliin on rakennettu hyvin mielenkiintoinen yläkerta, sillä hyökkäyspäässä on paljon nopeutta ja taitoa, kun taas moni odotti sarjanousijan rakentavan työteliään ja fyysisen hyökkäyskaluston. Toki jukurihyökkäyksessä on paljon myös rouhijaosaston miehiä, mutta tulosvastuu lepää pitkälti taiteilijoiden varassa.

Mutta keiden pitäisi olla Jukurien pistepörssin kärkipäässä, kun kausi loppuu? Esiin nousee etenkin neljä nimeä: Turo Asplund, Henrik Koivisto, Miika Roine ja Jesper Piitulainen. Vain Asplund on satavarma joka paikan höylä, jolta voidaan odottaa yli 30 tehopisteen kautta. Loput kolme nimeä ovat taas enemmän tai vähemmän ailahtelevia taitureita, joilla on eväät koviin teholukemiin, mutta myös todelliseen alisuoriutumiseen.

Asplund tuo kärkikenttiin kokemusta ja kokonaisvaltaista peliä tehojen lisäksi, mutta onko esimerkiksi Koivisto tarpeeksi laadukas kakkossentteri? Hän ei ole pystynyt ottamaan seuraavaa steppiä lupaavan debyyttikautensa jälkeen Liigassa, mutta hyvällä pelisilmällä operoivalla Koivistolla olisi kaikki mahdollisuudet olla 40 tehopisteen mies. Jos homma ei lähde Jukureissa toimimaan, se tuskin alkaisi missään, sillä hän elää peliajasta, ja Mikkelissä sitä on tarjolla.

Roine ja Piitulainen ovat taas pienehköjä taitureita, joilla olisi myös potentiaalia yli 30 tehopisteen kauteen. Piitulainen on odottanut läpimurtoa pitkään, mutta tasainen suoriutuminen on loistanut poissaolollaan. Nyt hänellä on taas yksi vuosi enemmän mittarissa, ja yleensä tasaisuus löytyy kokemuksen kautta, joten odotukset ovat kovat. Roine puolestaan teki läpimurtonsa viime kaudella Pelicansissa pelaten 0.5 pistettä per peli -tahtia ja vähintäänkin samanlaista menoa odotetaan nytkin.

Tämän kärkinelikon takaa löytyy myös muita pelaajia, jotka voivat nousta kärkikenttiin tekemään tuhojaan. Etenkin JYP-laina Topi Nättisellä on kaikki edellytykset siihen. Hän on myös pieni ja nopea väkkärä, joka pystyy Piitulaisen ja Roineen tavoin mahtaviin kiekollisiin suorituksiin. Nättisen lisäksi nostetaan esiin try out -sopimuksella pelaava Zach Budish. Hän on entinen huippulupaus, joka ei ole pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa edes AHL-tasolla, mutta toisella kierroksella varatuksi tuleminen NHL:ään kertoo miehen potentiaalista jotain.

Jukurihyökkäyksen alemmat kentät ovat kunnossa, joten kaikki riippuu nyt kärkikenttiin kaavailtujen pelaajien onnistumisesta. Alempien kenttien paikoille on tarjolla muun muassa Ville Hämäläinen, Teemu Tallberg, Olli Sipiläinen ja Janne Ritamäki, jotka kaikki ovat Liiga-tasolla kelpo työmiehiä. Etenkin Hämäläinen ja Tallberg saattavat olla myös isoja nimiä hyökkäyspäässäkin.

Seuraa heitä

Miika Roine:

Roineella ei ole vielä takana yhtään täyttä Liiga-kautta, mutta viime kauden 24 tehopistettä 48 ottelussa kertovat hänen tasostaan paljon. Roine on huipputaitava pelaaja, jonka täytyy pystyä olemaan Jukurien kärkihyökkääjiä. Etenkin ylivoimapeli lepää pitkälti hänen harteillaan.

Miika Koivisto:

KalPa-vuodet osoittivat, että Koivistolla on kaikki ainekset nousta Liiga-puolustajien eliittiin, mutta loukkaantumiset pilasivat viime kauden, eikä hän pystynyt nousemaan Raumalla uudelle tasolle. Nyt hän on selvä ykköspuolustaja, joka saa pelata niin paljon kuin koneesta löytyy virtaa. Koiviston onnistuminen sanelee hyvin pitkälti jukuripuolustuksen onnistumista hyökkäyssuuntaan.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan sija 15

Syyskaudella Jukurit pystyy taatusti säväyttämään ajoittain, mutta pitkässä juoksussa mikkeliläiset ajautuvat sarjan hännille. Mistään heittopussista ei tule olemaan kyse, mutta edes yhden joukkueen taakse jättäminen on kiven alla.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press