HPK:lla edessä iso viikko – kurssin täytyy kääntyä

Liiga jatkuu tänään yhden ottelun voimin, kun Tampereen Ilves isännöi Hämeenlinnan Pallokerhoa. HPK:n viikko kertoo paljon siitä, mihin joukkueen alkukausi on kääntymässä.

Kerho aloitti kauden voitolla Pelicansista, mutta sen jälkeen joukkue on kokenut kolme tappiota. HPK on hävinnyt TPS:lle, KooKoolle sekä KalPalle ja näissä otteluissa joukkue on iskenyt vain viisi maalia.

Tappioputki alkoi Turusta, missä TPS oli ottelun alussa parempi osapuoli, mutta kotijoukkue päästi Kerhon peliin mukaan ja tarjosi vieraille voittoa. HPK:lle se ei kelvannut ja Palloseura nappasi täydet pisteet. Seuraavaksi vastaan tuli KooKoo, jonka tiivis puolustuspeli oli Kerholle liikaa.

Viimeisin tappio on viime lauantailta, milloin KalPa haki pisteet Hämeenlinnasta. Vasta tuossa ottelussa HPK alkoi näyttämään parempia otteita, mutta tulosta ei vielä syntynyt. Jos HPK löysi punaisen langan peliinsä, tulee Kerholla paremmat ajat hyvinkin nopeasti eteen.

Tämän vuoksi Kerhon alkukauden jatkosta saadaan tänään hyvä kuva: jatkuuko KalPa-ottelun kolmannen erän tasoinen kiekko vai palaako joukkue surkeuteen?

HPK kohtaa tällä viikolla Ilveksen lisäksi JYPin ja HIFK:n, joten Hämeenlinnassa eletään isoja aikoja. Joukkue on kerännyt kolme sarjapistettä ja majailee sarjataulukon toiseksi viimeisenä. Jos tappiot jatkuvat tällä viikolla, pudotuspeliviiva karkaa kauemmaksi kokoajan ja kohta se on liian kaukana.

Kerhon suurin ongelma piilee hyökkäyspäässä, missä ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi tehoja. Ainoastaan Sakari Mannisen johtama kentällinen on osoittanut vaarallisuutensa eikä heiltäkään ole nähty ihmetekoja. Vielä kun Riku Hahl on viikkoja sivussa loukkaantumisen vuoksi, on Kerholla hankala tilanne edessään. Hämeenlinnassa kaivataan laajalti onnistumia, jotta voittojakin voisi tulla.

Ulkomaalaispelaajat Patrick Holland ja Peter Leblanc eivät ole olleet toivotunlaisia vahvistuksia, vaikkei heiltä kovin isoja pistemääriä odotettukaan. Sen sijaan Vojtech Polakilta odotettiin paljon, mutta toistaiseksi tshekkihyökkääjä on vetänyt kiikaritehoilla.

Ilves esittänyt lupaavia otteita

Tampereen Ilves lähtee kotijäälleen tänään ennakkosuosikkina, sillä joukkueen peli on toiminut alusta lähtien vähintäänkin tyydyttävästi. Joukkue on kokenut tappiot Tapparalle (2–1) sekä Kärpille (2–0) ja voittanut Sportin sekä Ässät.

Toisin sanoen Ilveksen kausi on lähtenyt käyntiin juuri odotetulla tavalla. Tärkeintä on tarkastella, kuinka Ilves pelasi Tapparaa ja Kärppiä vastaan. Näissä otteluissa tupsukorvat haastoivat vastustajaa hyvin ja taistelivat tosissaan voitosta. Ilveksen kiekkokontrolli, viisikkopuolustus ja maalivahtipeli ovat olleet hyvällä tasolla, mikä lupaa tamperelaisille hyvää jatkoa.

Ilves tykkää pitää kiekkoa, mikä on tuottanut kontrolloituja hyökkäyksiä. Ilves myös karvaa hanakasti, minkä vuoksi vastustajan pakeilta vaaditaan nopeaa ja tarkkaa kiekonsiirtelyä. Tämä voikin olla tänään HPK:n ongelma, sillä hyvin liikkuva Ilves-lauma tuottaa nuorelle Kerho-puolustukselle taatusti ongelmia, mikä näkyy helppoina virheinä.

Mutta Ilveksen täytyy pystyä nyt parempaan maalintekopeliin. Joukkue on tehnyt neljässä ottelussa kahdeksan maalia, ja ongelmia on ilmennyt etenkin ylivoimapelissä. Ilveksellä ei ole selviä kärkihyökkääjiä ja tehot ovatkin jakautuneet laajalti. Teemu Rautiaiselta, Aleksi Mustoselta ja Sami Sandellilta vaaditaan tehokkaampia otteita, sillä heille on annettu roolia ja heillä on potentiaalia iskeä kovia tehoja taululle.

Kotijoukkueellakin on yksi paha loukkaantuminen, kun Tapio Laakso joutuu huilaamaan peleistä. Hänen tilalleen on hankittu Dane Byers, jonka pelaaminen tänään on kuitenkin epävarmaa.

Oman ongelmansa Ilvekselle tuo myös päävalmentaja Tuomas Tuokkolan sairastuminen, joka pitää miehen sivussa illan ottelusta.

Seuraa näitä:

HPK:n alemmat kentät:

Kerho ei voi enää olla ykkösketjunsa varassa. Joukkue tarvitsee alemmilta kentiltä armotonta taistelua, kovuutta ja räkämaaleja. Ilman niitä HPK ei tule kääntämään kelkkaansa.

Ilveksen ylivoima:

Ilveksellä on taitoa sekä hyökkäyksessä että pakistossa. Sen vuoksi onkin hieman outoa, että joukkueen ylivoimapeli ei toimi alkuunsakaan. Heti kun tamperelaiset saavat erikoistilannepelaamisensa paremmalle mallille, alkaa Ilves olla Liigan vaarallisimpia joukkueita, sillä muut osa-alueet ovat jo melko hyvällä mallilla.