Ilves hakee onnellista päätöstä korpivaellukselle – haaste lähes vaikein mahdollinen

Perjantaina pelataan viimeiset ottelut ennen Liigan joulutaukoa. Hakametsässä Ilves hakee lohdullista päätöstä synkälle syksylleen.

Ilveksen syyskaudesta on muodostunut melkoinen pannukakku. Joukkue aloitti kauden erinomaisesti ja voitti ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan peräti seitsemän. Sen jälkeen alkaneelle alamäelle ei ole vielä näkynyt loppua. Tuomas Tuokkolan suojatit ovat voittaneet edellisestä 22 ottelustaan ainoastaan viisi. Nyt alla on kuuden suoran tappion putki ja joukkue on valahtanut sarjataulukossa toiseksi viimeiseksi.

Ilves on kärsinyt pahasta loukkaantumissumasta. Jo ennestään kapeasta rosterista ei ole löytynyt tarpeeksi vastuunkantajia ja tasaiset ottelut kääntyvät lähes säännöllisesti vastustajien eduksi.

Erityisen suureksi ongelmaksi on muodostunut maalinteko. Ilves on tehnyt Liigan neljänneksi vähiten maaleja. Edellisen 22 ottelun aikana tamperelaiset ovat tehneet vain kahdesti enemmän kuin kaksi maalia ottelussa. Myös ylivoima on tökkinyt pahasti. Ilveksen ylivoima on ollut Liigan toiseksi heikointa ja joukkue on onnistunut 218 ylivoimaminuutin aikana maalinteossa ainoastaan 18 kertaa.

Ongelmaa ei helpottanut, että Antti Tyrväinen pakkasi kamat ja siirtyi Ruotsiin. Hyökkääjä oli juuri sovittanut pitkän pelikieltonsa ja miehen piti palata kaukaloon tänään. Tyrväinen teki pelaamissaan 13 ottelussa viisi maalia.

Puolustus on sen sijaan toiminut erinomaisesti. Ilves on päästänyt sarjan viidenneksi vähiten maaleja ja joukkueen alivoimaprosentti on Liigan kolmanneksi paras. Suuri kiitos kuuluu erinomaisesti torjuneelle Hannu Toivoselle, joka antaa joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitosta illasta toiseen. Tamperelaisten kakkosmaalivahti Henri Kiviaho on pelannut vain kolme otttelua, joista on tuloksena yhtä monta tappiota.

HIFK lähtee perjantain kamppailuun täysin eri lähtökohdista. Helsinkiläiset ovat sarjataulukon hopeasijalla pisteen Kärppiä perässä. Voitolla HIFK miehittäisi piikkipaikkaa ainakin joulutauon ajan.

HIFK:n syksy on ollut kokonaisuudessaan ehjä. Joulutauko tulee tosin tarpeeseen, sillä joukkue on hävinnyt neljästä edellisestä ottelustaan peräti kolme. Nyt kilpipaidoilla on toista kertaa syksyn aikana allaan kaksi peräkkäistä tappiota. HIFK on tehnyt kuluvan viikon kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä vain kaksi maalia, mikä on vaatimaton saldo varsinkin sarjan toiseksi eniten maaleja tehneelle joukkueelle. Helsinkiläiset ovat onnistuneet maalinteossa 99 kertaa 33 ottelussa.

HIFK:n on tosin päästänyt sarjan kuudenneksi eniten maaleja ja joukkueen otteluissa onkin tehty keskimäärin Liigan eniten maaleja. HIFK:n otteluissa on syntynyt keskimäärin 5,48 maalia ottelua kohden. Esimerkiksi KalPan otteluissa on vastaavasti tehty vain 4,09 maalia ottelua kohden.

Helsinkiläisten puolustus lukeutuu sarjan eliittiin, mutta viime aikojen rasitteena on ollut ikävät loukkaantumiset. Esimerkiksi Liigan parhaimpiin puolustajiin lukeutuvan Joonas Järvisen loukkaantuminen on ollut paha kolaus. Myös Tommi Taimi kärsi pahasta loukkaantumisesta alkukaudella.

Ville Husso on kantanut joukkueen ykköstorjujan viittaa ja nuorukaisen kausi on ollutkin kokonaisuudessaan mainio. Kevin Lankinen on torjunut yhteensä 12 ottelussa ja näistä joukkue on jäänyt pisteittä vain kolmesti, vaikka Lankiselle uppoaakin usein yksi helpohko maali ottelua kohden.

Arvio

Ottelulla on suuri merkitys molemmille joukkueille. Ilves haluaa päättää pitkän tappioputkensa ja siirtyä joulun viettoon voiton merkeissä. Vastaavasti HIFK janoaa sarjan piikkipaikkaa.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kahdesti ja molemmilla kerroilla helsinkiläiset ovat poistuneet voittajana. Edellisestä seitsemästä kohtaamisesta Tampereella peräti viisi on päättynyt vain maalin erolla ja myös perjantaina on odotettavissa tiukka taistelu.

Ilves oli lähellä katkaista tappioputkensa edellisessä ottelussa Tapparaa vastaan. Joukkue johti kamppailua kahdella maalilla, mutta Tappara kiri avain lopussa tasoihin ja viisi sekuntia ennen päätöstä voittoon. Tappio oli paha kolaus Ilvekselle ja HIFK lähteekin ennakkosuosikkina perjantain kamppailuun. Ilves tulee taistelemaan urhoollisesti, mutta tappioputken päättäminen on kovan työn ja tuskan takana. Betsson tarjoaa HIFK:n voitolle maistuvan kertoimen 2,26.

Perjantain muut ottelut

TPS – KooKoo

Kierros alkaa kello 18.30. Voit seurata otteluja tuttuun tapaan Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press