Jääkö Sport jyrän alle Jyväskylässä?

Tänä viikonloppuna nähdään Liigassa odotetut back-to-back-ottelusarjat. Vaasan Sport hakee kuutta pistettä kovavireiseltä JYPiltä, joka saa kunnian aloittaa sarjan kotonaan. Huomenna joukkueet kohtaavat Vaasassa.

Runkosarjaa on jäljellä vielä kolmannes, mutta tasaisessa sarjassa jokainen pistee tuntuu elintärkeältä. Tänä viikonloppuna saatetaan nähdä repäisyjä suuntaan tai toiseen, kun pelissä on kuuden pisteen panos.

Sport taistelee pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain, mutta samoista sijoista haaveilee moni muukin. Vaasassa olisi varmasti otettu jokin muu seura mielellään back-to-back-sarjaan vastaan kuin JYP, joka on tällä hetkellä Liigan kovakuntoisimpia joukkueita.

Kaksi viimeistä pudotuspelipaikkaa ratkotaan todennäköisesti Sportin, KooKoon, Ässien ja Pelicansin kesken – ellei häntäpään joukkueet paranna huomattavasti tai kärkipään seurat ajaudu isoon tappiokierteeseen.

Pelicansilla on etenkin loistava sauma repiä eroa tänä viikonloppuna, sillä joukkue on haastajakolmikkonsa edessä ja lahtelaiset kohtaavat back-to-back-otteluissa KooKoon. Ässät haastaa taas rakkaan verivihollisensa, Rauman Lukon.

Elleivät vaasalaiset pysty parantamaan peliään ja nappaamaan JYPiltä pisteitä, voidaan Sportin viikonloppua kuvata painajaismaiseksi. Joukkueella on kuitenkin loistava mahdollisuus aloittaa loppukauden kirinsä tästä, sillä seuraavassa otteluparissa Sport kohtaa surkeasti pelanneen Ilveksen. Edes yksi voitto JYPistä olisi henkisesti elintärkeä askel, mikä antaisi joukkueelle aivan uudenlaisen buustin seuraaviin otteluihin.

Fakta on kuitenkin se, että JYP on parin selkeä ennakkosuosikki, ja vaasalaisilta vaaditaan huomattavasti parempia otteita, mikäli kotkapaidat haluavat viikonlopulta pisteitä.

Löytyykö tehoja?

Sportilta on nähty epätasaisia otteita, mikä näkyy myös tuloksissa: joukkue ei ole viimeaikoina ajautunut isoihin tappio- tai voittoputkiin. Hyvää ottelua on monesti seurannut huono ottelu. Esimerkiksi tammikuun alussa joukkue kaatoi HIFK:n helsingissä maalein 4–2, mutta seuraavassa ottelussa vaasalaiset hävisivät Turussa maalein 8–1.

Joukkue pelasi viimeksi viime sunnuntaina, kun Sport loisti Kuopiossa ottaen vaakuttavan 6–2-voiton. Tuossa ottelussa Sportilta onnistui kaikki ja samanlaisilla otteilla vaasalaisille on luvassa kirkas kevät, mutta löytyykö otteisiin vihdoinkin tasaisuus?

Suurin ongelma on hyökkäyspäässä, jota on usein vaivannut tehottomuus. Sport pääsee paikoille vahvan kaksinkamppailupelaamisen ja nopean pelinavauksensa kautta, mutta tosipaikassa kädet ovat tärisseet liikaa. Tehoilu on jakautunut Tuomas Vänttisen, Jarkko Immosen sekä Charles Bertrandin harteille, joten Sportista täytyy alkaa löytyä tulitukea näille herroille. Viime sunnuntain KalPa-ottelussa tulitukea tuli: peräti 11 vaasalaispelaajaa ylsi pisteille ja se näkyi heti lopputuloksessa.

Tänään joukkue tarvitsee todenteolla uusia ratkaisijoita, sillä kärkipelaajista ovat sivussa Vänttinen sekä Immonen.

Pahin mahdollinen vastus

Illan isäntä JYP on tällä hetkellä huimassa vireessä: joukkue on voittanut viimeisestä 18 ottelustaan peräti 16. Joukkueen puolustuspeli on ollut timanttia ja ratkaisijoita on löytynyt jonoksi asti.

JYP on pelitaktisestikin vaasalaisille iso pala purtavaksi, sillä Sport ei ole Liigan taitavampia porukoita eikä se pääse helposti pelaamalla murtautumaan isäntien tontille. Sport joutuu tänään roiskimaan kiekkoa normaalia enemmän, mikä tulee näkymään maalintekotilanteiden määrässä.

Avainasemassa on myös Sportin avauspeli, joka on ollut liian usein heikolla tasolla. JYP-hyökkäys paineistaa lujaa, minkä vuoksi Sport-pakeilla tulee tänään kiire kiekon siirtelyssä. Vaasalaisten alakerta ei ole Liigan kiekkotaitavin, joten ennusmerkit eivät varsinaisesti ole vierailijoiden puolella.

JYP on voitoista huolimatta jättänyt parantamisen varaa: joukkueen peli on ailahdellut otteluiden sisällä, mikä on tuottanut usein ongelmia. Jos Sport pystyy hyödyntämään etsikkoaikansa ja käyttämään maalintekopaikkansa tehokkaasti, nähdään Hippoksen hornankattilassa tänään tasainen vääntö.

Arvio:

Sport on saanut levätä kunnolla ja joukkueella on loistava peli allaan. Kotkapaidat tulevat otteluun varmasti hyvällä sykkeellä, mutta JYP tulee olemaan kiekossa enemmän ja luomaan tilanteita paremmalla prosentilla. JYPilta löytyy tehoja useammasta kentästä ja joukkueen ylivoima on parempaa, mikä tulee lopulta olemaan liian iso pala vierailijoille. Betsson antaa JYPin voitolle kertoimen 1,87, joka vaikuttaa melko varmalta haulta.

Kierroksen muut ottelut:

  • HIFK-Blues
  • HPK-SaiPa
  • KalPa-Kärpät
  • KooKoo-Pelicans
  • Lukko-Ässät
  • Tappara-Ilves

Perjantain Liiga-kierros alkaa kello 18.30 ja voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.