JYP ja Lukko illan ainoassa ottelussa – muhkea tilastokattaus otteluennakon kera

Viimeisellä pudotuspelipaikalla illasta toiseen omia playoffejaan pelaava JYP saa vieraita Raumalta. Lukko on parhaimmillaan keikkunut neljäntenä, nyt vain parempi voittosarake pitää sen kuuden sakissa, kun myös muilla joukkueilla on kirivaihde silmässä.

JYPin sapluuna on selvä – tiukan puolustuspelin kautta voittoja. Edelliset neljä kamppailua ovat päättyneet voittoon, kaikki yhden maalin erolla ja kaksi näistä varsinaisen peliajan jälkeen. Lukon peleissä on nähty enemmän maaleja, mutta omissa ei ole soinut liikaa, joten voittoja on seitsemän edellisestä kymmenestä pelistä.

Ennakkoon voidaan odottaa ”jalkapallolukemia”, sillä JYPin peleissä on nähty ylivoimaisesti vähiten maaleja tällä kaudella ja Lukko löytyy vastaavasta tilastosta jaetulta 14. sijalta.

JYPillä on kaksi joukkuetta seuranaan vaivaisen pisteen sisällä ja Lukolla peräti kolme, mutta pakkovoitoista ei voi puhua. KalPa on jäänyt jo 11 pisteen päähän JYPistä ja yhdeksäntenä majailevaan Sportiin on välimatkaa kahdeksan pistettä. Lukon päätavoitteena lienee playoff-karsintojen välttäminen ja pitempi huilitauko ennen kuin kahdeksan parhaan joukkueen ottelut alkavat. Ympärillä HIFK, Pelicans ja HPK ovat Lukon kanssa pisteen sisällä sijoilla 4-7.

Tilastojen valossa lukemat näyttävät seuraavilta:

Ylivoima: Lukko 13. / 17,89%, JYP 10. / 19,05%

Alivoima: Lukko 6. / 8 min 43 sek per maali, 82,43%, JYP 2. 10 min 37 sek, 84,08%

Rangaistukset: Lukko 2. (2-minuuttiset), 5. (kaikki jäähyt), JYP 5. (2-min), 12. (kaikki)

Ylivoimaa siis saattaa olla varsin paljon tarjolla JYPille. Erikoista JYPin tilastossa on vierasotteluiden kehno ylivoima, sillä joukkue on siinä vasta sijalla 14.

Pelaajarintamalla JYPiltä puuttuu Eric Perrin, kun taas Lukolta puuttuvat joukkueen kolmanneksi paras pistemies ja paras maalintekijä Brandon DeFazio pelikiellon vuoksi, laitahyökkääjä Heikki Liedes ja pitkäaikaispotilaat Jere Friberg sekä Ville Petman.

Molemmilta joukkueilta löytyy tukku hyviä aloittajia. JYPillä Jarkko Immonen on enemmän aloittaneiden tilastossa neljäs, Lukon Justin Danforth sijalla 12., JYPin Juha-Pekka Hytönen sijalla 20., Lukon Tapio Laakso ja Arttu Ilomäki sijoilla 27. ja 29. Aloitusympyrässä tulee olemaan tasaista pitkin iltaa. Eric Perrinin poissaolo tulee näkymään JYPin aloituksissa, sillä myös hänen tilastonsa oikeuttavat 25. sijaan.

JYPin maalilla on pelannut eniten Eetu Laurikainen, jolla on liigan kolmanneksi paras torjuntatilasto, 92,77% varmuudella. Myös päästettyjen maalien määrässä Laurikainen on 3. paras, keskiarvolla 2,01. Lukon paras maalivahti on ollut Lassi Lehtinen, joka on 7. sijalla 2,33 maalin ottelukeskiarvollaan. Torjunnoissa mies on 9:s, 90.58% varmuudella. Lehtinen ja Laurikainen ovat illan aloittavat maalivahdit.

Kauden ensimmäisen kohtaamisen Lukko voitti Raumalla maalein 5-3 Arttu Ilomäen kahden maalin illassa. Seuraavassa ottelussa 21 päivää myöhemmin JYP murskasi Lukon 7-2 kotikentällään ja tuolloin erityisesti ylivoimalla JYP laittoi hyrskyn myrskyn, tehden kolme ylivoimamaalia. Kapellimestareina häärivät Jarkko Immonen (2+1), Eric Perrin (2+2), David Tomasek (1+3) ja Juha-Pekka Hytönen (1+2). Tuossa ottelussa maalivahtiasetelma oli Eetu Laurikainen (JYP) – Oskari Setänen (Lukko)

Kolmannessa yhteenotossa JYP haki pisteet Raumalta tammikuun alussa maalein 3-2 ja myös tuolloin maalilla olivat Oskari Setänen ja Eetu Laurikainen.

JYPin puolustustehokkuus tiedetään, Lukolla on aavistuksen enemmän hyökkäysvoimaa. Jos Lukko osaa asennoitua oikein JYPin rikkovaan pelitapaan, voi se taistella voitosta. Pelipaikkana Jyväskylä on ollut epäkiitollinen paikka Lukolle, sillä edellistä vierasvoittoa pitää hakea yli neljän vuoden takaa, tammikuusta 2015 – ja tuolloinkin voitto irtosi vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Kansikuva: AOP