JYPin täytyy keksiä uusia keinoja kotijäällään

HIFK ja JYPin välierät alkoivat eilen tasaisissa merkeissä Helsingissä. IFK oli kuitenkin piirun verran parempi vieden ottelun maalein 4–2. Tänään joukkueet kohtaavat Jyväskylässä.

On selvää, että tänään pelataan sarjan kannalta hyvin tärkeä ottelu: HIFK:n voitto voisi lamauttaa koko JYP-miehistön, kun taas kotijoukkueen voitto voisi antaa keskisuomalaisille aivan uuden vaihteen sarjaan.

Ennakkoon JYPillä on edessään hankala tehtävä. Joukkueella on ollut kotijäällään yllättäviä vaikeuksia koko kauden ajan ja JYP onkin ollut parempi vieraissa. Lauantai-ilta ja täysi areena antavat kuitenkin voimavaran, josta pitäisi repiä kaikki ilo irti. Tätä JYP ei ole tällä kaudella onnistunut tekemään kuin ajoittain.

Pelillisesti nämä joukkueet ovat niin tasaisia kuin ennen sarjaa ajateltiinkin. JYPin aktiivinen prässi toi jyväskyläläisille eilen tilanteita ja pisti IFK-pakit paniikinomaisiin ratkaisuihin. Prässi ei kuitenkaan toiminut koko iltaa, ja HIFK onnistui ajoittain avaamaan peliä erittäin mallikkaasti ja tällöin JYPin keskialueelta löytyi runsaasti tilaa. IFK saikin ottelussa monta ylivoimahyökkäystä, milloin maalinteko ja voittaminen on huomattavasti helpompaa.

Vaikka JYP oli ajoittain hanakasti HIFK:n päädyssä ryöstäen kiekon itselleen, pysyi vierasjoukkueen kiekollinen peli liian usein kulmissa. Se on myös HIFK:n hyvyyttä, sillä punapaidat pelasivat viisikkona omassa päässä erittäin varmaa peliä. Paras esimerkki HIFK:n oman pään sijoittumisesta ja oikea-aikaisesta iskemisestä nähtiin eilen pelin viimeisellä minuutilla: JYP haki tasoitusta 6 vs. 4 -tilanteessa, mutta laukaukset pysähtyivät mallikkaasti Jasse Ikoseen ja Corey Elkinsiin. Lopulta Elkinsin pelinluku tuotti tulosta ja hän pääsi riistämään kiekon JYPin Valtteri Kemiläiseltä, mikä lopulta johti IFK:n neljänteen maaliin.

IFK:n oman pään peli nousee tänään entistä enemmän esiin, kun JYP ryskyttää omassa kaukalossaan kahta kauheammin. Se voi myös avata IFK:lle vieläkin enemmän ylivoimahyökkäyksiä, joten tälläkin kolikolla on kääntöpuolensa.

HIFK:n eilisen voiton ratkaisi myös jokaisen neljän kentän onnistuminen. Etenkin Teemu Ramstedtin johtaman ykkösen taso on aiheuttanut pelkotiloja, mutta eilen ”Ramut” oli koko kentän paras kolmikko. Tomas Zaborsky ei vieläkään osunut maalitolppien väliin, mutta slovakin yritys tullaan palkitsemaan, jos tahtotila on tätä luokkaa.

JYPin ykköskenttä oli taas pahasti tuuliajolla ja heiltä vaaditaan huomattavasti parempia otteita, mikäli JYP haluaa pistää sarjan tasoihin. Jani Tuppurainen oli kuin varjo itsestään, milloin koko kolmikosta tuli tavallinen kuolevainen. Eikä Miika Lahdenkaan pelätty kolmikko yltänyt parhaimpaansa. Hyviä taklauksia sateli, mutta muuten kentällisen esitys jäi hyvin ohueksi. Tänään tilanne voi muuttua, kun JYPillä on vaihtoetu, ja Lahden ketju pääsee useammin pelaamaan HIFK:n Ramstedtin kenttää vastaan.

Pienet asiat ratkaisevat tänäänkin. Ottelusta tulee hyvin samanlainen kuin eilen, mutta JYP tarvitsee nyt kärkihyökkääjiltään enemmän. Etenkin ylivoimapelissä JYPillä on runsaasti parantamisen varaa ja sen on ehdottomasti parannuttava nopeasti – tai muuten noutaja tulee hyvin pian.

Maalivahtipeli on aina mielenkiintoinen pointti, mutta kumpikaan tuskin siihen kaatuu. IFK:n maalia vartioi tänäänkin Kevin Lankinen, mutta JYPin häkkiin palaa Tuomas Tarkki.

Seuraa heitä:

Henri Kanninen, JYP: Nuori ja nälkäinen hyökkääjä viihtyy näissä peleissä ja hän olikin eilen Helsingissä hyvällä pelipäällä. Kannisesta voi nousta vielä tärkeä pelaaja tänä keväänä.

Roope Hintz, HIFK: Kultaleijona paukutti eilen kaksi osumaa eikä hattukaan ollut kaukana. Kesä lähestyy, ja Hintzin vire sen kuin vain yltyy. Iso, hyvin liikkuva ja kypsä pelaaja, joka menisi täysin 30-vuotiaasta aikamiehestä – pelillisiä suorituksia katsellessa.

Arvio:

Tasaista, tasaista ja tasaista. Mitä muuta voi odottaa? JYP saanee kotijäällään isomman vaihteen päälle, mutta HIFK ei rinnalla kalpene. Kotijoukkue pitänee kiekkoa tänään enemmän, mutta ilman kärkiyksilöiden onnistumisia niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin, tulee ottelu lopulta kääntymään niukasti helsinkiläisille. Betsaajat voivat hakea isompaa voittoa ristillä, sillä kerroin on silloin 4,00.

Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta. Illan kierros alkaa kello 17.

Kansikuva: All Over Press