Millaista NHL-kautta Miro Heiskaselta voi odottaa?

Tulevan NHL-kauden yksi mielenkiintoisimmista suomalaispelaajista on Miro Heiskanen, joka aloittaa NHL-uransa Dallas Starsin paidassa.

19-vuotiaan puolustajan viime kausi nosti odotukset pilviin, kun Heiskanen valittiin koko Liigan parhaaksi puolustajaksi, vaikka hän pelasi vain puolet runkosarjaotteluista. Se on huima teko! Etenkin kun Heiskanen oli kauden alkaessa ja päättyessä vasta 18-vuotias.

HIFK:ssa pinnalle noussut puolustaja esitti sellaisia temppuja, joilla pärjätään NHL:ssäkin, ja sen vuoksi suomalaisnuorukaisen uskotaan nappaavan saman tien paikan Starsin vakituisesta NHL-miehistöstä.

Heiskanen pelasi viime kaudella äärimmäisen kypsää kiekkoa, miksi hän oli myös tärkeä pelaaja omassa päässä. Nuorukaisen runkoon tarvitaan vielä rutkasti voimaa, mutta Heiskasen puolustuspään hyvyys johtuu etenkin hänen viisaudestaan: hän liikkuu täydellisesti ja sijoittuu koko ajan oikein, miksi Heiskanen on myös arvokas kiekonsyöjä. Hän ei höntyile kiekottomana vaan etsii tilaisuutta, milloin puolustaa mailalla ja tehdä kiekonriisto. Näiden taitojen vuoksi Heiskanen esitti Liigassa erittäin hyvää puolustuspeliä.

”Kaikki puhuvat (Rasmus) Dahlinista, ja minä tiedän, kuinka hyvä Dahlin on. Uskon kuitenkin, että Miro on hänen tasollaan.” -John Klinberg The Athleticin haastattelussa

Heiskasen kohdalla puhutaan kuitenkin aina hyökkäyspään taidoista – eikä syyttä. Blues-kasvatti nostaa kiekkoa jalalla, tukee hanakasti hyökkäyksiä ja avaa peliä loistavalla pelisilmällään. Kaiken lisäksi Heiskasen kiekonkäsittelytaito on priimaa, ja hänellä on myös tarkka ja tulinen laukaus. Tällaisella paketilla Heiskanen latoi viime kaudella 30 runkosarjaottelussa käsittämättömät 11 maalia ja 23 tehopistettä. Jos hän olisi pelannut täyden runkosarjan samalla tahdilla, olisi hänen koko kauden saldonsa ollut 22+24=46. Se on lukema, johon ei Liigassa yllä tänä päivänä yksikään puolustaja. Samalla IFK:n tähtipakki oli joukkueensa tehotilaston jaetulla kärkisijalla.

Näytöt toivat Heiskaselle myös kutsun A-maajoukkueeseen, jossa hän ei jäänyt turistiksi. Päinvastoin, Heiskanen pelasi loistavalla tasolla myös maajoukkueessa, ja hänet nähtiinkin sekä olympiaturnauksessa että MM-jäillä.

Heiskasen NHL-valmiuden kannalta tärkeintä ovat liike ja pelikäsitys. NHL-vauhti on julmetun kova, ja pienessä kaukalossa täytyy pystyä tekemään ratkaisuja huomattavasti nopeammin kuin yhdessäkään Euroopan sarjassa. Tämän vuoksi nopeus, taloudellinen luistelutekniikka ja pelikäsitys ovat avainasemassa. Ja Heiskasella nämä ominaisuudet ovat huippuluokkaa, mikä puoltaa suomalaisen pystyvän heti pelaamaan NHL:ssä.

Heiskasen pelipaikan kannalta on olennaista katsoa Dallasin nykyistä puolustuskalustoa. Positiivista on se, että Heiskaselle on raivattu alakerrasta tilaa, ja hänellä on aito mahdollisuus ottaa iso rooli jo debyyttikaudellaan.

Starsin ykköspariin on sementoitu John Klingberg ja Esa Lindell. He ovat Dallasin pakiston luottomiehet, ja heistä Klingberg on ykkösylivoiman primus motor. Kärkikaksikon jälkeen löytyy kuitenkin tilaa: Stephen Johns ja Marc Methot ovat lähtökohtaisesti varmoja avauksen nimiä, mutta heidän vahvuutensa ovat puolustusalueella. Johnsin ja Methotin rinnalle tarvitaankin kiekollista taitoa, ja sitä Heiskaselta löytyy.

Kahdesta viimeisestä paikasta taistelevat Heiskasen lisäksi Julius Honka ja Roman Polak. Kaksi ensiksi mainittua ovat kiekollisia lahjakkuuksia, ja viimeisimpänä mainittu on 32-vuotias oman pään luuta, jonka tämän päivän taso on mysteeri.

Honkakin on edelleen nuori, ja hänessä piilee niin ikään iso potentiaali, mutta ainakaan viime kausi ei ollut parhaimmasta päästä. Onkin todennäköistä, että Heiskanen istutetaan aluksi kakkospariin Johnsin viereen. Honka ja Polak saavat taas taistella paikasta kolmosparissa Methotin rinnalla.

Heiskasen kanssa pelipaikoista kilpailevat myös muut kahden suunnan sopimuksilla operoivat pelaajat, mutta Starsin nuoriso-osasto ei ole järin tasokas, miksi olisikin pieni ihme, jos joku heistä syrjäyttäisi suomalaisen. NHL:ään ovat tyrkyllä Gavin Bayreuther ja Dillon Heatherington, jotka ovat Starsin farmijoukkueen avainpuolustajia, mutta kumpikaan heistä tuskin yltää hiearkiassa Heiskasen yläpuolelle.

Näin ollen Heiskasen paikka seitsemän parhaan pakin joukossa on lähes selviö. Vielä kun otetaan huomioon, että joukkueet saavat harvoin jalkeille parhaan kalustonsa loukkaantumisten takia, voidaan Heiskaselle povata lukuisia näyttöpaikkoja, jos hän vain itse pysyy terveenä.

Dallas Stars varasi Miro Heiskasen kesän 2017 NHL Draftin 3. vuorolla. Miehen uskotaan olevan Starsin tulevaisuuden tärkeimpiä palasia. Kuva: Getty Images

Mutta kuten otsikossa kysytään, millaista kautta mieheltä voi odottaa? Objektiivisen näkemyksen mukaan Heiskasen voidaan odottaa pelaavan koko kauden ”ylhäällä”. Hänen voidaan odottaa myös aloittavan kautensa kakkosparissa sekä saavan kauden aikana lukuisia näyttöpaikkoja, vaikka mies tippuisikin hetkellisesti hierarkiassa. Heiskasen voidaan odottaa pärjäävän niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Tilastollisesti hän voi takoa jopa noin 30 tehopisteen kauden, sillä mies pystyy tekemään tulosta ylivoiman lisäksi 5 vs. 5 -pelissä. Hänen nopeudellaan, pelinlukutaidollaan ja myös laukauksellaan syntyy väkisinkin tehopisteitä.

Nuorukainen on jo osoittanut taitonsa syyskuun leireille. Heiskanen onkin kerännyt kehuja joka suunnasta. Niin joukkuekavereilta, valmentajilta, seurapomoilta kuin faneiltakin. Muun muassa tähtipakki Klingberg heitti kovan vertauksen pöytään.

– Sanon niin kuin kaikki muutkin sanovat: hän on valmis NHL:ään. Kaikki puhuvat (Rasmus) Dahlinista, ja minä tiedän, kuinka hyvä Dahlin on. Uskon kuitenkin, että Miro on hänen tasollaan, Klinberg ylisti suomalaista The Athleticin haastattelussa.

Oma lukunsa on sitten siirtomarkkinat, ja miten ne vaikuttavat nuorisotähden asemaan. Dallas on mediatietojen mukaan valmis etsimään tähtitason puolustajaa treidien kautta, ja sellaisen kaupan toteutuessa Heiskasen asema kokisi kolauksen. Tällä on kuitenkin turha vielä spekuloida, sillä Stars tuskin tekee liikkeitä vielä vähään aikaan.

Kansikuva: Getty Images