Kahden kerroksen väkeä Liigassa: Neljä joukkuetta petrannut huimasti, kuusi kontannut pahasti

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan kamppailut Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigan runkosarjasta on jo lähes viidennes takana, joten jyvät alkavat hiljalleen erottua akanoista. Viime kauteen peilattuna erot ovat isoja. Toiset ovat aloittaneet kautensa huomattavasti paremmin, kun taas osalla pistekeskiarvo on pudonnut rajusti.

TPS, Kärpät, JYP ja Lukko ovat olleet alkukauden vahvimpia joukkueita. Nelikko majoittaa sarjataulukon kärjen ja tekeminen on muutenkin ollut kaikin puolin vakuuttavaa. Nämä joukkueet ovatkin parantaneet menoaan eniten viime kauden alkuun nähden.

Varsinkin Lukon parannus on ollut huima. Vuosi sitten Raumalla elettiin synkkiä aikoja, kun Lukko konttasi pahasti. Joukkue voitti ensimmäisestä 13 ottelustaan vain yhden varsinaisella peliajalla ja Juha Vuori saikin lähteä marraskuun alussa.

Nyt Raumalla puhaltaa täysin eri tuulet. Pekka Virran opit ovat purreet heti alusta lähtien ja vaikka Lukko hävisi täpärästi kaksi edellistä otteluaan, niin joukkueen alkukausi on ollut erittäin positiivinen. Lukko on kuitannut Kaapo Kähkösen johdolla 13 ottelustaan peräti 24 pistettä, mikä on peräti 15 pinnaa enemmän kuin viime kaudella samaan aikaan.

Kärpillä, TPS:llä ja JYPillä viime kausi ei alkanut yhtä synkästi kuin Lukolla, mutta joukkueet eivät kuitenkaan olleet sarjataulukon kärkisijoilla. Kärpät on raapinut 13 ottelustaan nyt 11 pistettä enemmän kuin viime kaudella. TPS ja JYP ovat vastaavasti pelanneet 12 ottelua ja pistepussit ovat kymmenen pykälää lihavempia kuin vuosi sitten.

Myös viime kautensa todella synkästi aloittaneet SaiPa ja KooKoo ovat onnistuneet hieman parantamaan pistetahtiaan. Edellä mainitun kuusikon lisäksi Pelicans on viime kautta kovemmassa vauhdissa. SaiPan, KooKoon ja Pelicansin kohdalla parannus on tosin varsin marginaalinen.

Kuopiossa ja Hämeenlinnassa ei sen sijaan olla varmastikaan tyytyväisiä sesonkien alkuun. Sekä KalPa että HPK pelasivat viime kaudella mainiosti ja molemmat sijoittuivat runkosarjassa viiden parhaan joukkoon. Kuluva kausi on kuitenkin alkanut haasteellisesti. Tällä hetkellä KalPa majailee sarjataulukossa toiseksi viimeisellä sijalla, juuri HPK:n alapuolella. Vuosi sitten joukkueet olivat sarjataulukon toisessa päässä ja molemmat ovatkin saalistaneet keskimäärin pisteen vähemmän ottelua kohden kuin viime kaudella.

Tapparan, Sport ja HIFK ovat tällä hetkellä sarjataulukon keskivaiheilla. Erityisesti Helsingissä ja Tampereella odotukset ovat paljon korkeammat, ja viime kauteen peilattunakin huoli on ollut aiheellinen. Kolmikko on kerännyt toistaiseksi noin puoli pistettä vähemmän ottelua kohden kuin viime kauden alussa. Myös sarjajumbona majailevan Jukureiden alkukausi on ollut synkkä ja joukkueella on 12 ottelun jälkeen kasassa seitsemän pistettä vähemmän kuin debyyttikaudella.

Ässillä ja Ilveksellä ei vastaavasti ole juurikaan eroa vuoden takaiseen peilattuna. Kaksikko on kerännyt otteluistaan yhden pisteen vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Joukkueiden kauden aloitukset verrattuna viime vuoteen

 • Lukko (13 ottelua): 24 pistettä (+15, 1,16/ottelu)
 • Kärpät (13): 28 pistettä  (+10, 0,84/ottelu)
 • TPS (12): 29 pistettä (+10, 0,84/ottelu)
 • JYP (12): 27 pistettä (+10, 0,83/ottelu)
 • KooKoo (12): 16 pistettä (+4, 0,33/ottelu)
 • Pelicans (11): 20 pistettä (+2, 0,18/ottelu)
 • SaiPa (12): 15 pistettä (+2, 0,17/ottelu)
 • Ilves (12): 14 pistettä (-1, -0,08/ottelu)
 • Ässät (11): 18 pistettä (-1, -0,09/ottelu)
 • Sport (12): 17 pistettä (-5, -0,41/ottelu)
 • HIFK (13): 15 pistettä (-6, -0,47/ottelu)
 • Jukurit (12): 10 pistettä (-7, -0,59/ottelu)
 • Tappara (12): 18 pistettä (-8, -0,67/ottelu)
 • KalPa (12): 11 pistettä (-12, -1,00/ottelu)
 • HPK (13): 11 pistettä (-13, -1,00/ottelu)

Kansikuva: All Over Press