Liiga-siirrot: SaiPa on ollut nuorten lahjakkuuksien perässä

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja viidenneksi viimeisessä osiossa tarkastellaan SaiPan tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

SaiPan pelaajatilanne on jopa erinomainen, sillä sen viime kauden kymmenestä tehokkaimmasta pelaajasta peräti yhdeksän jatkaa Lappeenrannassa myös tulevalla kaudella. Ainut iso menetys on Lasse Lappalainen, joka nousi viime kaudella seuran avainpuolustajien joukkoon. Myös Urho Vaakanaisen menetys tuntuu, sillä hänestä odotettiin ensi kaudeksi johtavaa pelaajaa SaiPan takalinjoille.

Muista varmoista lähtijöistä ei aiheudu kovin suurta mielipahaa lappeenrantalaisille. Curtis Hamilton olisi voinut olla tärkeä ase, mutta hänenkään otteensa eivät olleet viime kaudella parhaimmasta päästä.

Epävarmoja tapauksia ovat vielä Lauri Taipalus, Brett Carson, Per Savilahti-Nagander, Saku Salminen ja Kim Strömberg, jotka ovat edelleen vapaina agentteina.

Lähteneet: Niclas Westerholm, Henry Maarnela, Lasse Lappalainen, Antton Mönkäre, Santeri Koponen, Eetu Koski, Urho Vaakanainen, Curtis Hamilton ja Valtteri Virkkunen.

Hankinnat:

SaiPa ei ole luonnollisesti naarannut markkinoilta isoimpia kaloja, mutta se on tehnyt tukun mielenkiintoisia hankintoja. Isoimmat odotukset kohdistuvat Tyler Morleyhin, joka pelasi viime kaudella monikansallisessa EBEL-sarjassa iskien 54 ottelussa 63 tehopistettä. Hän on etenkin taitava pelaaja, josta voi nousta jopa sarjan parhaimpia offensiivisia aseita.

Muut uudet tulijat ovat nuoria pelaajia, joissa piilee potentiaalia. Hyökkäykseen ovat tulleet esimerkiksi Santeri Virtanen ja Emil Oksanen, jotka pelasivat viime kaudella juniorikiekkoa Pohjois-Amerikassa. Etenkin Oksaseen kohdistuu odotuksia, ja hän saaneekin näyttöpaikan kärkikentissä. Puolustuspäähän ovat tulleet muun muassa Robin Salo ja Erik Autio. Salon odotetaan ottavan viimeinen rutistus Liiga-jäillä, mikä tarkoittaa nousua noin 20-25 tehopisteen pelaajaksi ja hyppyä keväällä Pohjois-Amerikan suuntaan. Autio on pelannut viimeiset neljä kautta Yhdysvalloissa yliopistokiekkoa, ja hänkin on taitavana sekä liukkaana pelaajana mahdollisesti isossa roolissa SaiPan pakistossa.

Alakertaan mielenkiintoa tuovat myös lukuisista loukkaantumisista kärsinyt suurlupaus Veeti Vainio ja kakkosmaalivahdin rooliin tullut Karolus Kaarlehto.

Uudet pelaajat: Robin Salo, Santeri Virtanen, Tyler Morley, Aatu Luusuaniemi, Tomi Iso-Mustajärvi, Veeti Vainio, Erik Autio, Karolus Kaarlehto ja Emil Oksanen.

Mitä tarvitaan?

SaiPan hyökkäys on enemmän kuin valmis, kun lukuisat viime kauden avainpelaajat jatkavat seurassa, ja uusissakin tulijoissa on tasokkaita seppiä. Sen sijaan alakerrassa on vielä kysymysmerkkejä.

Maalilla pelaa Frans Tuohimaa, joka nousi viime kaudella sarjan parhaimpiin maalivahteihin. Kakkostorjuja on kuitenkin mysteeri, sillä Kaarlehto, 20, ei ole vielä pelannut sekuntiakaan Liigassa. Alkukausi näyttää, tarvitseeko SaiPa vahvistusta Tuohimaan taakse.

Puolustukseen olisi tarvetta saman tien. SaiPassa jatkavat Vladimir Denisov ja Kalle Maalahti, ja tämä kaksikko näytteleekin isoa roolia lappeenrantalaisten alakerrassa. Heidän jälkeensä taso on kuitenkin heikohko, sillä loput puolustajat ovat hyvin kokemattomia. Senpä vuoksi Lappeenrannassa odotetaan visusti Salon ja Aution vastaavan huutoon.

SaiPa ei voi kuitenkaan vain luottaa nuorten pelaajiensa lunastavan potentiaalinsa, vaan sen täytyy katsoa koko ajan pakkimarkkinoita ja etsiä kovuutta sekä kokemusta. Brett Carsonin jatko voisi olla tärkeä peliliike, mutta kanadalaispuolustaja haluaa katsella loppuun asti, mistä hän saisi rahakkaimman tarjouksen. SaiPa ei tässä kisassa pärjää.

Vapailta markkinoilta löytyisi esimerkiksi Pelicansista tuttu Stefan Lassen, jonka hintalappu ei ole liian korkea, ja hän toisi SaiPa-pakistoon juurikin kovuutta, kokemusta ja johtajuutta.

Kansikuva: All Over Press