Kärpät vai Tappara? Ensimmäinen finaali ilmaiseksi neloselta

Tomi Karhunen on ollut Kärppien maalilla jäätävä (Alloverpress)

Tomi Karhunen on ollut Kärppien maalilla jäätävä (Alloverpress)

Pronssit on jo jaettu Rauman Lukon pelaajille. Nyt aletaan ratkomaan sitä kirkkainta palkintoa ja poikaa kaivataan kotiin jo Oulussa sekä Tampereella. Mestaruus ratkeaa seuraavan vajaan kahden viikon sisään. Startti heti tänään klo 18.30 ja ensimmäinen finaali tarjoillaan ilmaiseksi meidän kaikkien silmille Neloselta klo 18.20 alkaen.

Kauden parhaat ratkaisevat mestaruuden

Kärpät nousi odotetun helposti finaaleihin. Helpolta se siis vaikutti ja näytti vaikka moni joukkueen pelaaja antoi kunnioitusta matkalla jalkoihin jääneille vastustajille. Tapparan matka finaaliin oli pitempi ja paljon raskaampi. Matkalta jäi mieleen se yksi kauden hienoimmista hetkistä, kun Ville Nieminen nousi viltistä ratkaisemaan sarjan Pelicansia vastaan. Lukkoa vastaan voittajaa haettiin aina seitsemänteen otteluun asti, joten tiukka on ollut porkkanapöksyjen matka tähän pisteeseen. Finaalissa kohtaavat kaksi kauden parasta joukkuetta. Sen runkosarja alusti ja pudotuspelit varmistivat.

Kärppien viimeisin mitali on vuodelta 2009, kun se hävisi finaalisarjassa JYPille. Tappara kaatui vuosi sitten finaaleissa Ässille. Joukkueet ovat kohdanneet aikaisemmin finaaleissa kolmesti. Tappara nousi kahdesti mestariksi (2003, 1987), kun taas Kärpät kaatoi Tapparan vuoden 1981 klassikossa. Viimeksi joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä vuoden 2008 välierissä, jolloin oululaiset matkasivat seuran viimeisimpään mestaruuteen.

Finaalijoukkueet kohtasivat runkosarjan aikana neljästi. Ottelut menivät tasan, kun kumpikin onnistui hakemaan kaksi voittoa. Ottelut olivat tasaisia ja jatkoajalle päädyttiin kaksi kertaa. Tappara onnistui runkosarjassa myös löytämään heikkouksia oululaisten pelistä ja käytti niitä myös tehokkaasti hyväkseen. Nyt finaalissa on kuitenkin vastakkain kaksi puolustuksellisesti parhaiten onnistunutta joukkuetta. Peruuttelua sekä kiekkokontrolliin perustavaa ”hidasta” peliä tullaan näkemään, koska virheisiin ei ole varaa.

Defence wins championships

Tapparan viisikkopuolustus on jo käsite. Joukkue on lähtenyt paineistamaan tietyissä otteluissa ja tilanteissa heti päädystä saakka. Finaaleissa tuota tuskin nähdään. Joukkueen puolustus on parhaimmillaan kun se saa rauhassa ryhmittyä keskialueelle ottamaan vastustajaa vastaan. Myös Kärppien viisikkopeli on ollut naurettavan korkeaa tasoa. Joukkue nollasi HPK:n kahdesti ja neljässä viimeisessä ottelussa SaiPaa vastaan joukkue päästi vain viisi maalia. Puolustus voittaa mestaruuksia ja niin on myös tänäkin vuonna.

Kärppien kiekkokontrolli on käsittämättömällä tasolla. Kiekko liikkuu pelaajalta toiselle, siitä ei hevillä luovuta ja pelaajat eivät sorru kuskaamaan pitkiä matkoja. Tämä edesauttaa energiatason säilymistä läpi ottelun, kun ei tarvitse juosta pitkiä aikoja vastustajan perässä tai hukata energiaa alituiseen kulmavääntämiseeen. Toki joukkue taklaa ja on fyysinen, mutta vain oikeissa paikoissa. Tähän Tapparan olisi vastattava mieluiten samalla. Siihen myös SaiPa pyrki ratkaisevassa ottelussa Kärppiä vastaan ja oli lähellä onnistua. Tapparan on otettava ne parhaat palat omasta pelistään ja imitoitava jossain määrin Kärppien peliä, jotta sillä on mahdollisuudet pitkässä juoksussa suurinta mestarisuosikkia vastaan. Toki myös Tappara pelaa jo hyvää kiekollista peliä, mutta yksilötasolla se on muutaman potkun oululaisia jäljessä.

“Joukkue on erittäin levollisen oloinen, luottavainen ja kaikilla on pieni hymy suupielessä. Meidän mentaliteettimme on ollut koko kauden se, että jos on vaikeaa, niin pidetään hauskaa vaikka väkisin.Tappara on kokonaisvaltainen joukkue, jolla on pelissään paljon erilaisia variaatioita: välillä on painekarvaamista välillä keskialueen puolustusta. Hyökkäyksiin he taas lähtevät joko nopeasti tai kiekkokontrollilla.” -Lauri Marjamäki, yle.fi

Yksilöt joukkueen takana

Yksilöiden merkitys tulee olemaan suuri. Mestarijoukkueiden taustoilta löytyy aina esimerkillistä johtajuutta. Ville Niemisen tai Lasse Kukkosen merkitystä joukkueilleen ei voi väheksyä. Kukkonen on Kärppien puolustuksen isähahmo ja samaa voi sanoa Tapparan Markus Kankaanperästä. Juhamatti Aaltonen on hyökkäyspäässä pysäyttämätön, kun sille päälle sattuu. Tappara luottaa tehokenttäänsä Jormakka-Järvinen-Palola, joista ainakin viimeinen herra on maalintekijä jumalan armosta. Maalivahteihin ei homma kaadu, vaikkakin Kärpillä löytyy kaksi todellista huippua Tapparan Metsolaa vastaan. Metsolan on pystyttävä sarjassa venymään samanlaisiin suorituksiin kuin SaiPan Jussi Markkanen. Kärppien Tomi Karhunen on varastanut päävastuun loukkaantuneelta Jussi Rynnäkseltä ja mies on ollut pudotuspeleissä todellä jäätävä.

”Johtavat pelaajat tekevät joukkueen” -Lauri Marjamäki, hs.fi

Joukkueiden selviytyminen finaaliin kertoo myös valmennuksen onnistumisesta. Päävalmentajat Rautakorpi sekä Marjamäki ovat maamme huippuja. Taktisesti miehet ovat onnistuneet loistavasti ja pelitavat on iskostettu joukkueiden selkärankaan. Marjamäki ei ole voittanut vielä mitään ja nälkä paistaa läpi miehen puheista. Mies on mitalipeleissä nyt kahdeksatta kertaa yhdeksään vuoteen ja mitään ei ole vielä taskuun jäänyt.

Loukkaantumisen takia sivusta on vain Tapparan Pasi Puistola. Kärpät pääsevät aloittamaan finaalit parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

Löytääkö Jukka Rautakorpi lääkkeet Kärppien viisikkopelin murtamiseen (Alloverpress)

Löytääkö Jukka Rautakorpi lääkkeet Kärppien viisikkopelin murtamiseen (Alloverpress)

Ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua!?

Kotietu oli Tappara-Lukko sarjassa lähes käänteinen, joten etua on vaikea hakea ainakaan Tampereelle. Hakametsän jäätä on toisaalta väitetty jo pitkään nihkeäksi, ja jos tilanne on sama myös finaaleissa, on se kaikki pois Kärppien kiekollisesta pelistä. Myöskään Oulussa ei ole vielä kliimaksiin asti päästy. Toivottavasti meno äityy kuitenkin kiihkeäksi Raksilassa sekä Hakametsässä ja ilmassa olisi todella sitä kaivattua finaalien tuntua.

Kärpät on ollut koko kauden mestarisuosikki numero yksi. Joukkue on vastustajaansa edellä lähes kaikilla osa-alueilla. Tapparan on tehtävä voittojen napsimiseksi käsittämätön määrä töitä ja sitä kuuluisaa ”verta, hikeä ja kyyneleitä” on jätettävä litroittain kaukaloon. Vähämaalisia otteluita on luvassa, mutta toivottavasti tilanteita ja tapahtumia näemme otteluiden sisällä paljon. Tämä on sitä urheilijan (ja penkkiurheilijan) parasta aikaa. Kuka nousee tänä vuonna esiin, kuka nostaa Kanada-maljan?

Kertoimet (Betsson):

Kärpät: 1.86 X: 4.00 Tappara: 3.55

Maalien lukumäärä: Yli 4,5 maalia: 2.15 / Alle 4,5 maalia: 1.67 

Finaalien aikataulu:

Ti 15.4 Kärpät-Tappara

To 17.4 Tappara-Kärpät

La 19.4 Kärpät-Tappara

Ma 21.4 Tappara-Kärpät

Ke 23.4 Kärpät-Tappara (tarvittaessa)

Pe 25.4 Tappara-Kärpät (tarvittaessa)

La 26.4 Kärpät-Tappara (tarvittaessa)