Pelicans jyrää vakuuttavasti – paljon yhtäläisyyksiä takavuosien hopeajoukkueeseen

Alkukaudella sarjataulukon häntäpäässä majaillut Pelicans on napannut seuraennätystä lähentelevät kuusi peräkkäistä voittoa ja tekee kovaa nousua kohti sarjan kärkipäätä. Joukkueessa on paljon samaa kuin viiden vuoden takaisessa Bluesissa.

Pelicans on kuin eri joukkue jos verrataan syksyyn. Lahtelaisilla oli syyskuussa viiden ottelun tappioputki eikä joukkue pystynyt ensimmäisten 25 ottelun aikana voittamaan kuin kahdesti kaksi peräkkäistä ottelua. Nyt Petri Matikaisen miehistö rullaa kuuden ottelun voittoputkessa.

Yksi iso tekijä on selkiytynyt maalivahtikuvio. Alkukauden loukkaantuneena ollut Janne Juvonen on hävinnyt pelaamistaan kymmenestä ottelusta varsinaisella peliajalla vain yhden, joka tuli kauden ensimmäisessä ottelussa HPK:ta vastaan. Juvonen on torjunut joukkueen maalilla kaikissa edellisessä kuudessa voitokkaassa ottelussa ja Pelicansin verkkoon on tehty näissä otteluissa vain yhdeksän maalia.

Lyhyessä ajassa on tultu pitkä matka siitä, kun Pasi Nurminen vaihtoi marraskuun 22. päivä SaiPaa vastaan avauserässä Niko Hovisen ensin maalilta pois ja kahdeksan minuutin päästä takaisin maalille. Hovisen kausi on ollut hankala ja mies onkin saanut availla luukkua edellisissä peleissä. 21-vuotias Juvonen on erinomaisessa vireessä ja kantaa oikeutetusti joukkueen ykköstorjujan viittaa.

Pelicansilla on tasaisen vahvat neljä ketjua, joista jokaisesta löytyy ratkaisuvoimaa. Lahtelaisilla ei ole ketään yksittäistä pelaajaa, jonka mahadolliseen loukkaantumiseen joukkueen peli kaatuisi. Tosin loistavaa kautta pelaava Juha Leimu on erittäin merkittävässä roolissa varsinkin ylivoimapelin suhteen. Leimu on saalistanut ylivoimalla peräti 13 tehopistettä, kun taas puolustajista tilaston hopeasijalla olevalla Stefan Lassenilla on vain kolme syöttöpistettä.

Parantunut terveystilanne onkin osaltaan vaikuttanut myös Pelicansin nousuun. Syksyllä joukkueen avainpelaajia oli sivussa lähes kahden kentällisen verran, mutta tällä hetkellä lasaretin puolella on ainoastaan Henri Heino.

Matikaisen suosima aktiivinen pelitapa sopii Pelicansille kuin nenä päähän ja hitaita viivelähtöjä nähdään todella vähän. Lahtelaisten peli pohjautuu aktiiviseen karvaus- ja riistopelaamiseen, minkä kautta joukkue pystyy luomaan tarvittavat maalipaikat.

Tämän kauden Pelicansissa on paljon samaa kuin viiden vuoden takaisessa Bluesissa, jonka Matikainen valmensi hopealle. Blues lähti pudotuspeleihin sarjataulukon yhdeksänneltä sijalta, mutta Kärpät, Ässät ja JYP jäivät jalkoihin espoolaisten rynniessä finaaleihin.

Blues ei ollut yksilöiden varassa, vaan joukkueen runkosarjan paras pistemies oli 31 pistettä saalistanut puolustaja Ville Varakas. Pelicansin tämän hetken pisteykkönen on 20 pistettä kuitannut Leimu.

Pelicansissa on potentiaalia kauden todelliseksi yllättäjäksi. Kevääseen on vielä matkaa, mutta merkit viittaavat siihen, ettei lahtelaiset ole toivottu vastustaja pudotuspeleissä.

Voit seurata Pelicansin otteita Liigassa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu -palvelussa. Lahtelaiset kohtaavat tänään vieraissa JYPin kello 18.30.

Kansikuva: All Over Press