Katsaus A-nuorten SM-liigaan – maailmanmestari hallitsee pistepörssiä

A-nuorten SM-liigassa alkaa runkosarja lähestyä loppuaan. Faneille.com katsastaa sarjan mestarisuosikit, parhaimmat pelaajat sekä tulevaisuuden tähdet.

Tällä kaudella ASM:ssä pelataan 50 ottelun runkosarja. Osalla joukkueista on jäljellä kymmenen ottelua ja osalla yhdeksän. 17 joukkueen sarjassa neljä parasta menevät suoraan puolivälieriin. Sijoilla 5-12 yltäneet pelaavat sääliplayoffit, joiden voittajat ansaitsevat paikan puolivälieristä.

Tällä hetkellä neljä kovinta ovat Jokerit, Kärpät, Ässät ja Ilves, mutta taistelu suorasta pudotuspelipaikasta käy kovana loppuun asti. Blues ja HIFK hengittävät kärkinelikon niskaan ja näiden kuuden joukkueen välillä ratkotaan ensimmäiset puolivälieräpaikat.

Jokerit johtaa sarjaa, mutta joukkueen meno ei ole ollut viimeaikoina parhaasta päästä. Kolmantena oleva Ässät on puolestaan yltynyt huippuvireeseen, sillä joukkue on kahdeksan ottelun voittoputkessa ja vain enää viisi pistettä Jokereita jäljessä.

Sarjataulukon toisessa päässä mahdollisuutensa ovat menettäneet KooKoo, K-Vantaa sekä JYP. Lukolla ja Sportilla on edelleen mahdollisuudet säälipudotuspeleihin, mutta urakka tulee olemaan erittäin iso.

Björkqvist matkalla pistepörssin voittoon

Eemeli Suomi iski viime kaudella ennätykset uusiksi latomalla 79 tehopistettä runkosarjassa. Tällä kaudella ei todennäköisesti nähdä vastaavanlaisia lukemia, mutta kovia pistemääriä on nytkin luvassa. Pistepörssiä johtaa nuorten maailmanmestari ja Bluesin tähtipelaaja Kasper Björkqvist, joka on iskenyt 38 ottelussa tehot 28+32=60. Hän johtaa myös maalipörssiä yhdessä Ilveksen Juho Liuksialan kanssa.

Erityismaininnan ansaitsevat myös jokerikaksikko Ville LeskinenAleksi Ainali, Ilves-kaksikko Janne SeppänenJulius Mattila, Bluesin Emil Oksanen ja HIFK:n Henrik Borgström, jotka pelaavat loistavaa kautta ollen sarjan ehdotonta eliittiä.

Etenkin IFK:n Borgström on esittänyt huimia otteita eikä ole totaalisen väärin sanottu, että hän on sarjan paras pelaaja. Huipputaitavan Borgströmin, 18, kehitys on ollut huimaa, sillä hän pelasi vielä viime kaudella B-nuorten SM-sarjassa. Borgström on iskenyt kauden 31 ottelussa 27 maalia ja 51 tehopistettä. Nuorukaisen tehotilastokin on komeasti 23 astetta plussalla.

Sarjan puolustajista parasta vauhtia on pitänyt Kärppien Veli-Matti Tiuraniemi, joka on iskenyt 40 ottelussa 33 tehopistettä. Pietarsaaren Jeppiksen kasvatin lukemat ovat kovat, kun otetaan huomioon, että hän on vasta 18-vuotias pelimies.

Parhaimpien pakkien joukkoon voidaan laskea myös KalPan Otto Leskinen, HIFK:n Tomi Hiekkavirta ja Kärppien Reko Tornberg. Etenkin 97-ikäluokan maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva ja KalPan Liiga-joukkueessakin pelannut Leskinen on esiintynyt vakuuttavasti. Hän oli jo viime kaudella häkkipäänä KalPan A:n kärkipuolustajia, mutta tällä kaudella meno on yltynyt: 24 ottelua ovat tuottaneet tehot 5+21=26.

Nimiä seurantaan

Juniorikiekossa hienointa on spekuloida, ketka tulevat nousemaan ammattilaistasolle. Edellä mainitut nimet kannattaa ottaa seurantaan saman tien. Etenkin Björkqvist, Borgström sekä Oksanen kuuluvat isojen lupausten joukkoon. Björkqvist-Borgström-kaksikko oli varattavissa jo viime kesänä NHL:ään, mutta näytöt eivät olleet vielä tarpeeksi hyvät. Nyt molemmat ovat onnistuneet lyömään kovia näyttöjä pöytään ja varsinkin Borgström voi olla ensi kesänä kuuma nimi.

Oksanen on puolestaan nuorempi tapaus ja hän on varattavissa vasta kesällä 2017. 98-ikäluokan laituri on loistava hyökkäyspään pelaaja, jolla on synnynnäinen lahja tehdä maaleja. Hän on painanut A-nuorissa häkkipääksi huimat tehot: 25+29=54. Aikaisemmin B-juniori-ikäiseltä on nähty tällaisia tehoja kaudella 2013-14, kun muuan Sebastian Aho iski 44 ottelussa 59 tehopistettä. Oksasella on tilillään tällä hetkellä 38 ottelua, joten hänellä on kuusi ottelua aikaa yltää Ahon lukemiin.

Muista häkkipäistä kannattaa seurata muun muassa Ilveksen Otto Koivulaa, Tapparan Otto Mäkistä sekä Kärppien Janne Kuokkasta, jotka ovat 98-ikäluokkaa ja varattavissa ensi kesänä. 99-syntyneistä tutkan alle kuuluvat ainakin Jokerien Sami Moilanen sekä Linus Nyman, HIFK:n Miro Heiskanen ja Tapparan Henri Jokiharju. ASM:ssä on nähty myös kaksi vuonna 2000 syntynyttä pelaajaa: Ässien Jesperi Kotkaniemi sekä Sportin Tobias Åkerman. Etenkin Kotkaniemi on tullut ryminällä sarjaan ja iskenyt 18 ottelussa 13 tehopistettä.

Ja annetaan lopuksi kunniaan myös hieman vanhemmille pelureille, joiden joukossa on useita tulevaisuuden ammattilaispelaajia. Mestis-seuroissa kiinnostusta herättävät ainakin Jokerien Ainali-Leskinen-kaksikko, joka voi olla jo ensi kaudella tuhoisa duo Mestis-jäillä. K-Vantaa lienee toistaiseksi ykkösvaihtoehtona. Myös Lempäälän Kisa saanee kovia pelaajia rivistöönsä, kun esimerkiksi Ilveksen Liuksiala ja Seppänen kasvavat junioripeleistä ulos.

Myös kärppäpakki Tornberg on monen Mestis-seuran kiikarissa, mutta todennäköisin osoite löytyy Kajaanista, minne kärppäjuniorit lähes aina suuntaavat. Tornberg saattanee olla jo iso viivapelote ensi kaudella Mestis-tasolla.

Kansikuva: All Over Press

Twitter: Trajamaki11