Runkosarjan viimeinen kierros – riittääkö HPK:n potku

Marko Tuulola pelaa tänään viimeisen runkosarjaottelunsa ja mahdollisesti myös uransa viimeisen ottelun. (All Over Press)

Marko Tuulola pelaa tänään viimeisen runkosarjaottelunsa ja mahdollisesti myös uransa viimeisen ottelun. (All Over Press)

Runkosarjan päätös tarinoita täysi

Urheilu tarjoaa meille hienoja hetkiä. Tarinoita, jotka nostattavat tunteita. Saimme todistaa viime kierroksella kaksi tunteita nostattavaa hetkeä, kun Ville Peltonen kiersi aikalisän aikana valokeilassa kunniakierrosta ja kun 18-vuotias poika-Tuulola teki uransa avausmaalin Liigassa upealla tavalla jonka jälkeen isä-Tuulola kävi hakemassa kiekon talteen. Tänään Sami Kapanen pelaa uransa viimeisen ottelun Kuopiossa ja saa varmasti ansaitsemansa kunnianosoitukset. Urheilu rakastaa hienoja tarinoita ja on mahtavaa, että pääsemme todistamaan upeata taistelua myös näin runkosarjan päättävällä kierroksella.

 ”Onnittelin poikaa maalista ja sanoin heti perään, että loppupelin vedätkin sitten kiekkoa rumpuun.” -Marko Tuulola keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

Vielä on se yksi paikka ratkaistavana. HIFK lunasti paikan Lomarengas-kierrokselle voittamalla tiistaina JYPin. Viimeinen paikka on kahden kauppaa. Se ratkeaa dramaattisesti nyt viimeisellä kierroksella, kun HPK jatkaa taisteluaan ja Ilves pyristelyään kohti pudotuspelejä. HPK on voittanut jo seitsemän ottelua putkeen ja kiri loppua kohti on todella hatunnoston arvoinen. HPK on koko Liigan kuntopuntarin selkeä ykkönen, kun taas Ilves on voittanut viimeisestä viidestä pelistään vain yhden. Joukkueet lähtevät kierrokselle tasapisteissä. Ilveksellä on etulyöntiasema, sillä se jatkaa pudotuspeleihin jos joukkueet ovat tasapisteissä myös viimeisen kierroksen jälkeen, koska se on kerännyt kauden aikana enemmän suoria kolmen pisteen voittoja kuin hämeenlinnalaiset ritarit.

Ilves-Lukko 2.22 – 4.20 – 2.60 (Betsson)

Michael Keränen jahtaa pistepörssin voittoa (All Over Press)

Michael Keränen jahtaa pistepörssin voittoa (All Over Press)

Ilves lyötiin viime ottelussaan Kärppien vieraana maanrakoon heti avauserässä. Tai siltä se tulostaululla näytti. Ensimmäisen erän jälkeen peli oli 3-0 Kärpille ja Ilves oli vaihtanut maalivahtinsakin jo 2-0 maalin jälkeen. Ilves sai herättyään pelistä kuitenkin kiinni ja joukkue taisteli loppuun asti. Kaksi lopun kavennusmaalia eivät kuitenkaan riittäneet ja pisteet jäivät Ouluun lukemin 4-3.

Lukko joutui tiistaina HPK:n käsittelyyn ja tulos oli murhaava. HPK pelasi selkä seinää vasten ja panoksetta pelanneen Lukon henkinen valmius otteluun ei ollut sille vaaditulla tasolla. Raumalaiset olivat vastaantulijoita hurmoksessa pelanneita hämeenlinnalaisia vastaan. Lukko sekoitti ottelussa paljon ketjujaan ja se näkyi otteissa sekavuutena. Ryan Zapolskille raumalaisten maalilla merkattiin vain 15 torjuntaa, joten HPK rankaisi todella kovalla prosentilla.

Ilveksen on otettava kierrokselta vähintään yhtä paljon pisteitä kuin HPK. Joukkue on voittanut vain yhden ottelun viimeisestä viidestään, mutta eivät Lukonkaan otteet ole viime otteluissa vakuuttaneet. Lukko tulee pitämään kotiedun pudotuspeleihin lähdettäessä, mutta sarjasijoitus on vielä auki. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa kolmantena, mutta SaiPa väijyy vain pisteen päässä.

Ottelua ennakoidessa suurin kysymys on asenteessa jolla joukkueet lähtevät otteluun. Ilves tekee kaikkensa voiton eteen kotiyleisönsä edessä ja jos Lukko lähtee otteluun ilman minkäänlaista taistelua, on ottelu ratkennut jo ennen sen alkua. Toinen kysymys on paineensietokyky. Ilves-leirissä varmasti sarjatilanne tiedostetaan ja ottelussa on enemmän jännitettä kuin missään muussa ottelussa kaudella aikaisemmin. Kuitenkin avaimet onneen ovat tamperelaisten omissa käsissä. Voitto ennen jatkoaikaa riittää. Jos ottelu pysyy tiukkana ja tiedot Hämeenlinnasta kertovat kerhon marssivan voittoon, alkaa varmasti tunnetilakin muuttumaan.

Jos Ilves pystyy pelaamaan rennosti hyvällä taisteluilmeellä, on se vahvoilla. Jos peli menee yliyrittämiseksi ja mailan puristamiseksi, saattaa ylilyöntejä, ylipelaamista sekä muita virheitä sattua. Lukolle ottelu on kenraaliharjoitus ennen pudotuspelejä ja joukkueen taisteluilme on nyt saatava kohdilleen. Ottelussa ratkaisevassa osassa ovat myös omien joukkueidensa tähdet ja samalla pistepörssin voiton ratkaisevat Lukon Ville Vahalahti ja Ilveksen Michael Keränen.

Joukkueet ovat kauden aikana voittaneet keskinäisissä otteluissa kotipelinsä. Maaleilla ei aikaisemmin ole mässäilty ja tuskin maalijuhlia nähdään myöskään tänä iltana. Aikaisemmissa kolmessa ottelussa verkko on heilunut yhteensä vain seitsemän kertaa.

HPK-HIFK 1.95 – 4.05 – 3.20 (Nordicbet)

Ville Peltonen pelasi viimeisen kotiottelunsa runkosarjassa (All Over Press)

Ville Peltonen pelasi viimeisen kotiottelunsa runkosarjassa (All Over Press)

Kaksi legendaa jotka päättävät uransa tähän kauteen. HIFK:n Ville Peltonen jatkaa varmasti kauttaan pudotuspeleissä ja ilta näyttää pystyykö samaan HPK:n Marko Tuulola. Hämeenlinnalaisilla on vain yksi tehtävä. Kierrokselta on otettava enemmän pisteitä kuin Ilves omassa ottelussaan. Muuten kausi päättyy tähän.

Hämeenlinnalaiset ovat voittaneet olympiatauon jälkeen kaikki seitsemän otteluaan. Jos joukkue nousee illan jälkeen mukaan pudotuspeleihin on kyseessä aikamoinen tarina. Rinkelinmäki tulee olemaan tänään täynnä koko sydämellään mukana eläviä faneja. Tunnelma hallissa siis tulee olemaan taattu ja sen merkitystä ei voi olla vähättelemättä. Se nähtiin HIFK:n viime ottelussa, jossa koko joukkue ja yleisö tukivat toisiaan kapteeni Peltosen viimeisessä runkosarja esiintymisessä.

Helsingin punaiset pelasivat viime ottelun sillä intensiteetillä, jota siltä on odotettu koko kauden. Joukkue taklasi, ajoi maalille ja väänsi kulmissa todellisella taistelutahdolla. Sillä samalla, josta joukkue on aikojen saatossa tullut kuuluisaksi. Ottelu lupaa hyvää pudotuspelien alla, mutta on mielenkiintoista nähdä pystyykö joukkue tuon saman tason pitämään tänään vieraskaukalossa.

HPK pelaa joukkueena ja sillä on yhteinen päämäärä. Joukkue ei mässäile samalla materiaalilla kuin sarjan kärkijoukkueet. Juuse Saros on jatkanut siitä mihin nuorten MM-kilpailussa jäi. Taustoilta on noussut ratkaisijoita, joilta ei kauden alla sitä odotettu. Joukkueen ykköspakkiparina pelasi viime ottelussa isä- ja poika-Tuulola ja tuo ottelu tullaan muistamaan perheessä pitkään.

Tarinan viimeisin luku kirjoitetaan tänään. Mahdollisuudet tarinan jatkumiseen on ja sankareita kansien väliin vielä mahtuu. Moni tulee pettymään ja moni sankari jatkaa kauttaan vielä tämän illan jälkeen. Odotan iltaa vesi kielellä ja on mahtavaa päästä todistamaan todellisen urheiludraaman näytöstä. Tätä urheilu parhaimmillaan tarjoaa.

”Joukkue on näyttänyt, että taistelee viimeiseen asti. Olympiatauolle lähdettäessä tilanne oli utopistinen pleijaripaikan suhteen ja moni joukkue olisi luovuttanut siinä vaiheessa. Jokainen äijä on ottanut lisää vastuuta kun Ville Viitaluoma ja Jere Sallinen lähtivät.” – HPK:n päävalmentaja Pasi Arvonen, hpk.fi

Panokset muualla

Bongaa Kaitsu Lappeenrannassa hotkimassa vetyjä (All Over Press)

Bongaa Kaitsu Lappeenrannassa hotkimassa vetyjä (All Over Press)

Jokerit-Kärpät 2.20 – 4.05 – 2.70

Kärpillä on mahdollisuus tehdä uusi runkosarjan piste-ennätys. Oululaisryhmä on pisteen päässä JYPin kolmekautta sitten tekemästä ennätyksestä. Jokerit pelaa viimeisen runkosarjaottelunsa ennen ruplaliigaan siirtymistä. Helsinkiläiset ottavat kolmen pisteen voitolla paikan kuuden joukossa, muuten lopullisen sarjasijoituksen määrää ottelun JYP-Blues tulos.

JYP-Blues 2.00 – 4.05 – 3.05

JYP voi voitolla ottaa itsellensä kotiedun puolivälieriin. Tappiolla taas jyväskyläläiset saattavat hakea vauhtia Lomarengas-kierrokselta. Blues taistelee vielä paikasta kuuden joukkoon tasapisteissä Jokereiden kanssa.

KalPa-Tappara 4.95 – 4.65 – 1.53

Sami Kapanen päättää uransa Niiralan Montussa. Pitkän uran tehnyt sankari nostattaa tänään tunteita Kuopiossa. 20 kautta Liigassa sekä Pohjois-Amerikassa pelannut taiteilija saa ansaitsemansa kunnianosoituksen Niiralassa kun KalPa päättää kautensa. Pisteellistä panosta ottelussa ei ole. Tappara pitää runkosarjan kakkostilansa ja jatkaa suoraan puolivälieriin.

Pelicans-Ässät 1.40 – 5.00 – 6.25

Pelicans pelaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella HIFK:ta vastaan. Lahtelaiset ovat sarjassa pisteen edellä helsinkiläisiä, joten panoksena ottelussa on kotietu pudotuspeleihin. Porilaiset pelaavat kauden viimeisen ottelunsa. Lahdessa pientä ihmetystä on herättänyt Hannu Aravirran maalivahtivalinnat illan otteluun. Liigajoukkue kaappasi A-nuorissa hyvin torjuneen Janne Juvosen luukkuvahdiksi, kun samaan aikaan A-juniorit aloittavat taistelun omissa välierissään Espoossa.

SaiPa-TPS 1.32 – 6.15 – 6.60

SaiPan kausi on ollut uskomaton. Joukkue voi nousta vielä jopa runkosarjan kolmoseksi jos muut pelit päättyvät lappeenrantalaisten kannalta suotuisasti. Voitolla lappeenrantalaiset varmistavat pudotuspelien kotiedun. TPS pelaa kauden viimeisen ottelun. Kaj Kunnaksen bongaamisesta lihapiirakka suussa (kuva todisteena) lähtee täältä yllätyspalkinto. Kunnas lupasi syödä hatullisen vetyjä jos sputnikit sijoittuvat Liigassa kuuden joukkoon.

Illan otteluiden kokoonpanoja pääset tarkastelemaan tästä.

Lomarengas-kierroksen mahdolliset otteluparit:

Pudotuspelien ensimmäinen kierroksen avausottelut pelataan jo tulevana lauantaina. Tässä mahdolliset otteluparit. Neljännesfinaalit alkavat viikon päästä perjantaina 21.3.

Jokerit/Blues/JYP – Ilves/HPK

Pelicans – HIFK (kotietu ratkaisematta)