Onko tämä joukkue kevään musta hevonen? – Syynissä Liigan kuumimmat puheenaiheet

Liiga on kohta puolessa välissä ja on aika tarkastella hieman alkukautta sekä spekuloida tulevalla. Toimittajamme Toni Rajamäki ja Eemeli Kosonen kävivät läpi Liigan kuumimpia puheenaiheita.

Onko Kärpät Kim Hirschovitsin kiinnityksen myötä suurin mestarisuosikki?

TR: Kärppien hyökkäys on nyt viimeistään Liigan paras ja oululaiset tulevat pelaamaan pitkälle kevääseen. En kuitenkaan vielä sanoisi Kärppiä suurimmaksi mestarisuosikiksi, sillä Kärppien alakerta ei vakuuta minua. Esimerkiksi HIFK:n kokonaispaketin potentiaali on niin suuri, että haluaisin liputtaa tällä hetkellä helsinkiläisten puolesta.

EK: Kärpillä on todella nimekäs joukkue, varsinkin jos harjoittelun jo aloittanut Joni Pitkänen vielä liittyy joukkueeseen. Kärppien rutiini on kovalla tasolla, mutta silti tulokset eivät ole olleet viime aikoina aivan toivottuja. Lauri Marjamäki kuitenkin tietää mitä tekee, mutta onko mahat täynnä kahden peräkkäisen mestaruuden myötä? Tonin mainitsema HIFK sekä myös Tappara tulevat laittamaan Kärpät todella ahtaalle keväällä.

KalPa on heikon alkukauden jälkeen päässyt erinomaiseen vireeseen, mutta joukkue on tehnyt vain 56 maalia. Minkälaisena näet kuopiolaisten mahdollisuudet tällä kaudella?

TR: Kärkinimet ovat tehneet hyvää jälkeä, mutta kärki on ohkainen. KalPa on liian kevyt ja liian kokematon menestymään kevään otteluissa, joten en povaa kuopiolaisille suurta menestystä. Pudotuspelipaikka on selviö, mutta edes Eero Kilpeläinen ei vie savolaisia puolivälieriä pitemmälle.

EK: KalPan pelityylillä napsitaan pisteitä runkosarjassa, mutta Pekka Virran ja KalPan viime vuosien saldo ei lupaile Savoon pitkää kevättä. Kilpeläinen antaa mahdollisuuden taistella voitosta illasta toiseen, mutta siinä on myös haittapuolensa. KalPa on todella pahasti riippuvainen parista avainpelaajasta, joiden loukkaantuminen olisi katastrofi.

Minkä joukkueiden uskot jäävän pudotuspelien ulkopuollle?

TR: Syyskauden näyttöjen perusteella on helppo sanoa, että HPK ei pelaa tänä vuonna pudotuspeleissä. Kun on näin heikko materiaali, valmentajan täytyisi pystyä urotekoihin, mutta sellaista ei olla Hämeenlinnassa nähty. Myös Bluesin kausi alkaa olla pelattu ”Hirson” lähdettyä. Hetkellisesti espoolaiset voivat tehdä tulosta, mutta totuuden nimissä tällaisella porukailla ei mennä pudotuspeleihin.

Loput kolme joukkuetta onkin hankalampi valita, mutta uskon KooKoon, Sportin ja Ässien jäävän myös pudotuspelikelkasta. Materiaali ja rutiini eivät vain riitä kevään kahinoissa. Taistelu kuitenkin jatkuu aina viimeiseen kierrokseen asti, joten luvassa on hieno kevät. Pudotuspelejä pelataan jo käytännössä nyt. Jokainen voitto ja jokainen piste on elintärkeä näille seuroille.

EK: Bluesin ja HPK:n kaudet ovat olleet synkkiä eikä merkkejä paremmasta juurikaan ole ilmoilla. Sport ja KooKoo ovat taistelleet miehekkäästi läpi kauden, mutta en usko kummankaan sarjanousijan yltävän pudotuspeleihin vielä tällä kaudella. Viimeinen pudotuspelipaikka ratkaistaan Ilveksen ja Ässien kesken, jonka uskon päätyvän tamperelaisten voittoon, kunhan sairastupa hieman tyhjenee.

Mikä joukkue on ollut suurin yllättäjä ja vastaavasti pahin pettymys?

TR: Yllättäjä on ollut KooKoo: Nimetön sakki, Liiga-nousija ja kokematon porukka. Uskoin kouvolalaisten pelaavan ensimmäiset ottelut hyvin, mutta sitten lipuvan saman tien häntäpäähän. Kohta on kuitenkin puolet takana runkosarjasta, ja KooKoo taistelee edelleen pudotuspelipaikasta. Se on mielestäni erittäin suuri positiivinen yllätys.

Isoin pettymys on ehdottomasti Blues. Viime kevät näytti, kuinka hyvä Blues on parhaimmillaan, mutta se on vain enää muisto. Pettymyksen aiheuttaja on kuitenkin Bluesin toimiston väki, joka on pilannut pelaajien kauden.

EK: Yhdyn tässä Tonin mielipiteeseen. KooKoo tuomittiin kaikissa ennakoissa varmaksi jumboksi, mutta kouvolalaiset ovat osoittaneet miehekkäillä otteillaan kuuluvansa Liigaan. Myös KalPa on nostanut roimasti osakkeitaan vaisun syyskuun jälkeen ja taistelee jopa kotiedusta pudotuspeleihin.

Bluesin tarina on todella surullinen ja pahin pettymys kohdistuu nimenomaan toimiston puolelle. Toivottavasti Espoossa saadaan vedettyä kausi kunnialla läpi, vaikka sitten Jussi Salonojan johdolla.

Minkä joukkueen uskot olevan mahdollinen musta hevonen keväällä?

TR: Lahden Pelicans. Petri Matikainen luotsasi Bluesin kertaalleen hopealle mustan hevosen -statuksella ja se temppu voi hyvinkin uusiutua. Pelicansissa piilee iso potentiaali, sillä joukkueessa erittäin taitavia kärkipelaajia ja loistavia alemman kentän rouhijoita. Lahtelaisten hyökkäysmateriaali on melko leveä ja se sopii pudotuspeleihin erinomaisesti. Ainut kysymysmerkki on maalivahtipuolella, mutta sillä saralla ehtii tapahtua paljon ennen siirtorajan umpeutumista.

EK: Tonin mainitsema Pelicans on varmasti epämieluisa vastus pudotuspeleissä ja Matikaisen johdolla mahdollisuudet on oikeastaan mihin vain. Lukko voi myös taistella mestaruudesta, mikäli Ryan Zapolski saa oikeaan aikaan jälleen jumalamoodin päälle. Mestaruuden tavoitteleminen tosin vaatisi ainakin yhtä hankintaa hyökkäyspäähän.

Mikä joukkue tarvitsee kipeimmiten vahvistuksia?

TR: Blues ja HPK ehdottomasti, mutta näissä paikoissa ei enää isoja satsauksia tehdä. Vastaan tähän JYP, sillä Jyväskylässä pyritään aina menestymään ja siellä ollaan valmiita tekemään satsauksia. Joukkue tarvitsi etenkin yhden kovan luokan sentterin ja uskonkin keskisuomalaisten etsivän kuumeisesti hyökkäykseen tehoja. JYP Akatemian pelaajilla ei voi pelata loputtomiin, jos hurrikaanit haluavat taistella mitaleista tänä vuonna. Uutta ”ericperriniä” ei ole tulossa, mutta köyhän miehen ”erinperrin” saattaisi löytyä ulkomaan markkinoilta.

EK: Monet pienemmän budjetin seurat tuskailevat loukkaantumisten suhteen, mutta vahvistukset ovat olleet kortilla. Esimerkiksi Ilves kaipaisi leveyttä ja laajuutta rinkiinsä, mitä Tuomas Tuokkola onkin avoimesti haastatteluissa todennut. SaiPa vahvisti puolustustaan Per Savilahti-Naganderilla, mutta lappeenrantalaisten hyökkäys on osoittanut haavoittuvuutensa Petteri Nokelaisen loukkaantumisen myötä. Häntäpään joukkueista esimerkiksi HPK ja Blues eivät tule taistelemaan pudotuspelipaikoista ilman vahvistuksia. Kärkipään joukkueista Lukon rosteri suorastaan huutaa yhtä sentteriä, mikäli raumalaiset mielivät taistella mitaleista.

Kansikuva: All Over Press