Kevätkauden kovimmat Liiga-siirrot – HIFK:ltä onnistuneet markkinat

Liiga-joukkueet rakentavat vielä ensi kauden joukkueitaan, mutta kevään siirtomarkkinoilla on nähty jo lukuisia merkittäviä hankintoja. Kokosimme kaikki kovimmat siirrot yhteen pakettiin.

1) Eric Perrin, JYP -> TPS

JYP-ikonille ei löytynyt rahoja Jyväskylästä, mutta Turusta löytyi. Liigan parhaimpiin pelaajiin lukeutuva Perrin on taatusti vieläkin kovan luokan pelimies ja TPS:n asetelmat ovat muuttuneet kertaheitolla paremmaksi. Kanadalaishyökkääjä täyttää ensi kaudella jo 40 vuotta, mutta Ericin meno ei tunnu hidastuvan. Edelleen potentiaalinen 50 pisteen ylittäjä.

2) Mika Niemi, Ässät -> Kärpät

Porissa odoteltiin monta vuotta, että Niemestä revittäisiin koko potentiaali irti. Viime kaudella se tapahtui, Niemi nousi Liigan kärkisentterien joukkoon nakuttamalla 46 tehopistettä. Loistava kausi toi porilaiselle rahakkaan sopimuksen Ouluun ja häneen kohdistuu isot odotukset ensi kaudella. Loistavalla peliälyllä varustettu isokokoinen Niemi pääsee Lauri Marjamäen oppiin, joten hänestä voi kehittyä vieläkin parempi keskushyökkääjä.

3) Joonas Järvinen, HK Sochi -> HIFK

Viimeksi kun Järvinen pelasi Liigassa, hän iski 23 tehopistettä ja päätti kautensa MM-kisoissa Leijonien paidassa. Isokokoinen peruspakki, joka lukee peliä loistavasti ja pystyy myös pelaamaan kiekon kanssa. Järvinen pelasi vuosina 2012-14 Nashville Predatorsin organisaatiossa ja viime kausi sujui KHL:ssä. 25-vuotias Järvinen mielee varmasti takaisin maajoukkueeseen ja hänestä voi hyvinkin tulla Liigan paras puolustava puolustaja.

4) Antti Miettinen, Eisbären Berlin -> HPK

2

Antti Miettinen tuo Kerhoon kokemusta. (AOP)

34-vuotias Miettinen palaa viimeinkin kotiin, mutta mikä on hänen panoksensa? Viime kaudella hän iski Saksan pääsarjassa 48 ottelussa 29 tehopistettä, mutta pisteet eivät kerro koko totuutta. Miettisen arvo HPK:lle on jotain suurempaa: hän on kokenut johtaja, joka tuo Hämeenlinnaan nuorille ison tuen jäällä ja jään ulkopuolella. Miettinen pystyy varmasti vielä hyvään ja tehokkaan kiekolliseen peliin, joten HPK:lle tämä hankinta on elintärkeä.

5) Ari Ahonen, Admiral Vladivostok -> Ässät

34-vuotias maalivahti on nähnyt paljon ja menestynyt muun muassa Liigassa, SHL:ssä, KHL:ssä ja AHL:ssä. Viime kausi meni pipariksi, mutta Ahonen on edelleen huippuvahti ja hän tulee myös olemaan Liigan veskarieliittiä tulevalla kaudella. Ahonen on niin sanotusti voittava maalivahti ja Ässät-joukkue saa pelata ensi kaudellakin varman maalivahdin edessä, mikä lupailee porilaisten kaudelle hyvää.

6) Tommi Taimi, Amur Khabarovsk -> HIFK

2

Taimi (vas) ja Järvinen tekevät HIFK:n alakerrasta huippukovan. (AOP)

HIFK:n toinen loistava pakkihankinta, jolta voidaan odottaa hirmuisia pistemääriä ensi kaudella. Kiekollinen puolustaja, jonka luistelu on silmiä hivelevää. Taimi pelasi viime kaudella KHL:ssä, mutta kausi oli rikkoinen ja Venäjän valloitus jäi toistaseksi tekemättä. Hän on vasta 24-vuotias, joten hän ei ole vielä näyttänyt parasta osaamistaan, mutta Antti Törmäsen alaisuudessa kyseinen potentiaali voi lunastua. HIFK:n alakerta alkaa olla hyvällä mallilla, sillä Taimen ja Järvisen myötä joukkueen top 6 -pakkikalusto on Liigan eliittiä.

7) Dave Spina, SaiPa -> TPS

Spina näytti syyskaudella olevansa parhaimmillaan Liigan vaarallisimpia hyökkääjiä, mutta kevätkaudella hän vajosi horrokseen. Spina on kuitenkin potentiaalinen ratkaisupelaaja, josta voi olla vielä paljon hyötyä turkulaisille. Hän nakutti menneellä kaudella 19 maalia ja 44 tehopistettä. Kuinka koviin tehoihin hän yltäisi esimerkiksi Perrinin vierellä?

8) Jesse Mankinen, SaiPa -> KalPa

23-vuotias SaiPa-kasvatti on pelannut jo yli 300 runkosarjaottelua Liigassa. Mankinen debytoi SaiPassa jo B-juniori-ikäisenä ja hän on ollut jo muutaman vuoden ajan SaiPan kärkinimiä. Liukas ja taitava maalintekijäluonne, joka sopii KalPan pelisysteemiin kuin nenä päähän. Laitahyökkääjä on iskenyt neljän viimeisen kauden aikana vähintään 12 maalia per sesonki ja parhaimmillaan Jesse on tykittänyt kaudessa 16 kaappia. Viimeinen steppi on vielä ottamatta, ja Kuopiossa se saatetaan nähdä.

9) Jarkko Malinen, Tappara -> KooKoo

1

Malisen markkina-arvo kasvoi kevään aikana roimasti, mutta sopimus Kouvolaan syntyi jo syksyllä. (AOP)

Tapparan kärkipelaajiin lukeutunut Malinen siirtyy Liiga-nousijan riveihin, ja KooKoo sai saman tien rosteriinsa loistavan johtopelaajan. Malinen ei ole tyypillinen ykkössentteri, mutta hän monipuolinen pelimies, joka kykenee 30-40 pisteen kausiin. Malinen on sarjan parhaimpia kahden suunnan senttereitä ja hänellä olisi ottajia ollut muuallakin, mutta sopimus syntyi ilmeisesti jo viime syksynä, mikä oli kouvolalaisille enemmän kuin tärkeä asia.

10) Roope Hintz, Ilves -> HIFK

Tamperelainen teinitähti säväytti syyskaudella ja osoitti taitonsa. Isokokoinen, mutta hyvin liikkuva pelinrakentaja, joka voi nousta jo ensi kaudella koviin teholukemiin. Hintz on huippulupaus ja hän siirtyy todennäköisesti lähitulevaisuudessa Pohjois-Amerikkaan, mutta ensi kausi kulunee Helsingissä. Hintzin odotetaan tekevän lopullisen läpimurtonsa ja Törmäsen koulu on yksi parhaimmista paikoista siihen.

Muita merkittäviä hankintoja:

 • Eero Somervuori, HPK -> Blues
 • Marcus Fagerudd, Luulaja -> Ilves
 • Hannu Toivonen, Sport -> Ilves
 • Janne Tavi, SaiPa -> JYP
 • Joonas Nättinen, MODO -> JYP
 • Sami Lähteemäki, Ässät -> Lukko
 • Turo Asplund, Ilves -> Lukko
 • Antti Erkinjuntti, Tappara -> Pelicans
 • Niko Peltola, Jokerit -> Sport
 • Jani Lajunen, Växjö -> Tappara
 • Jerry Ahtola, Lukko -> TPS

Kovia kaloja vesillä

Liigan siirtomarkkinoilla riittää vielä mielenkiintoa, sillä monet viime kaudella loistaneet pelaajat ovat vielä ilman sopimusta. Joidenkin vapaiden pelaajien osoitteet ovat jokseenkin tiedossa, kuten Joonas Kemppaisen tai Ivan Humlin: Kemppainen ei jatka Liigassa, ja Humlin ainut vaihtoehto Suomessa on Kärpät.

Salcido on äitynyt keväällä oivaan vireeseen (AOP)

Pomminvarma pistenikkari tarjolla – jatkaako Salcido Suomessa? (AOP)

Nykyisten markkinoiden mielenkiintoisimmat nimet ovat ehdottomasti Jesse Saarinen, Stefano Giliati, Miro Aaltonen, Vojtech Polak, Marek Viedensky, Zach Hamill, Brian Salcido, Josh Green, Mike Brennan, Juuso Ikonen, Mikko Kousa ja Steven Seigo.

Tästä porukasta ovat monet varmasti lähdössä ulkomaille, mutta Liiga-seurat ovat taatusti heidän perässään. Esimerkiksi Aaltosen perässä on useampi joukkue: Kärpät, TPS ja HPK ovat nousseet huhuissa vahviten esiin.