Kiekkoraati: Tässä on Liigan tähtikentällinen – puntarissa kiekkokauden onnistujat

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 € betsillä – vielä kaksi voittajaa haussa!

Kevät lähenee ja Liigassa panokset kasvaa. Tärkeimmät pelit ovat vielä edessä, mutta runkosarjan lähestyessä loppuaan on aika tarkastella hieman sesongin onnistujia. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli kosonen perkaavat nyt Kiekkoraadissa Liiga-kautta yksilötasolla.

Ketkä ovat olleet pelipaikkojensa parhaat pelaajat tällä kaudella?

Maalivahdit

JH: Jos yksi nimi pitää sanoa, niin silloin se on Jussi Rynnäs. Päästänyt alle kaksi maalia per peli Kärpissä, joka on ollut pitkin kautta tuuliajolla. Tulee olemaan äärimmäisen isossa roolissa, kun oululaiset taistelevat menestyksestä pudotuspeleissä. Kunniamaininnan ansaitsevat myös Tapparassa läpimurtokauden pelannut Dominik Hrachovina ja KalPan Eero Kilpeläinen.

EK: Eipä tässä ole oikeastaan kuin yksi vaihtoehto. Rynnäs on torjunut läpi kauden häikäisevän korkealla tasolla ja pitänyt Kärpät elossa sekä mukana kamppailussa pudotuspelipaikoista. Mikäli Rynnäs olisi flopannut, niin Kärpät olisi aivan sarjataulukon pohjamudissa. Myös KooKoon Leland Irving ansaitsee kunniamaininnan. KooKoon nousukausi käynnistyi lähes välittömästi Irvingin saavuttua ja kanadalainen venyy huipputorjuntoihin illasta toiseen. Irvingin loukkaantuminen saattoi maksaa KooKoolle pahimmassa tapauksessa pudotuspelipaikan.

Puolustajat

JH: Miika Koivisto, Jukurit. Pelaa mielipuolisia minuutteja illasta toiseen, joissa on tullut komeat 30 tehopistettä. Niillä tasapisteissä puolustajien pistepörssin kärjessä.  Suorituksen arvoa nostaa se, että tämä kaikki on tapahtunut ”nousijajoukkue” Jukureissa.

Ilkka Heikkinen, TPS. Yhdeksän maalia on puolustajalle kova lukema. Heikkinen on tuonut turkulaisille monta pistettä näytettyään taitonsa rankkareissa. On sellainen pelaaja, jonka varmasti moni muukin joukkue haluaisi rosteriinsa ja varsinkin siniviivalle ylivoimaan.

EK: Jesse Virtanen. Lukon haastavan kauden ainoita valopilkkuja. Urakoi valtavasti illasta toiseen eikä ole pelannut yhdessäkään 47 ottelustaan alle 20 minuuttia. On puolustajien pistepörssin kärjessä tehoin 7+24 ja on jo rikkonut viime kaudella syntyneen piste-ennätyksensä. Virtasen tärkeys on korostunut, kun Janne Niskalan ja Steven Seigon kaudet ovat sujuneet alakanttiin.

Toinen valinta on TPS:n Henrik Tallinder. Karismaattinen johtaja, joka ei ole erityisen nopea, mutta ei ole ikinä tilanteista myöhässä. 38-vuotias ruotsalainen on kokenut pelaaja, joka johtaa esimerkillään turkulaisten puolustusta ja miehen voi laittaa kaukaloon missä vaiheessa tahansa.

Lisäksi Shaun Heshka ja Mathias Porseland ansaitsevat kunniamaininnat, vaikka eivät tällä kertaa kahden parhaan joukkoon aivan yltäneet.

Hyökkääjät

JH: Henrik Haapala, Tappara. Selkein valinta parhaaksi hyökkääjäksi. On nostanut tasoaan huimasti viime kaudesta, vaikka pelasi jo tuolloinkin hyvällä tasolla. Haapalasta on tullut todellinen taikuri. Lätyt löytävät ketjukavereiden lapaan ja viimeistelykin toimii. Dominoi tällä hetkellä koko sarjaa. Välillä Haapalan rohkeista ja väkkärämäisistä käännöksistä tulee mieleen Joonas Donskoin pelityyli.

Veli-Matti Savinainen, Tappara. 27 maalia jo tässä vaiheessa sarjaa on kova suoritus. Todennäköisesti 30 maalin raja menee rikki heittämällä, jota ei ole muutamaan vuoteen tapahtunut. Loistava esimerkki siitä, kuinka kolmekymppisenä voi vielä kehittyä pelaajana.

Mika Pyörälä, Kärpät. Spedeä ei voi sivuuttaa tässä yhteydessä. Ilman Pyörälää Kärpät ei pelaisi tällä kaudella pudotuspeleissä, edes sääleissä. MM-kisat kutsuvat konkaria todennäköisesti myös tänäkin vuonna.

EK: Jessellä on kyllä loistavat valinnat ja samat nimet olisi omatkin valinnat kolmeksi parhaaksi hyökkääjäksi, mutta yritetäänpäs kaivella hieman muitakin nimiä ilmoille. Antti Suomela on ollut JYPille kaikki kaikessa ja kannatteli joukkuettaan vaikeina aikoina. Väläytteli potentiaaliaan jo viime kaudella Bluesissa, mutta on pystynyt nyt nousemaan Liigan hyökkääjien kirkkaimpaan kärkeen.

Juhamatti Aaltonen on hieman kaksijakoinen tapaus. Parhaina iltoina 31-vuotias hyökkääjä tekee aivan mitä haluaa ja on ylivoimainen pelaaja Liigaan, mutta niin sanottuja ohipelejä tulee turhan usein eikä miestä juurikaan huomaa kentällä. Jos Aaltonen pystyisi pitämään saman tason illasta toiseen, niin ura olisi sujunut aivan muissa sarjoissa kuin Liigassa.

Myös TPS-kaksikko Tomi Kallio ja Erik Thorell on ollut aivan Liigan parhaimmistoa. 40-vuotiaan Kallion luistin liikkuu edelleen todella hyvin ja mies on esimerkillinen kapteeni. Antaa joka ilta aivan kaikkensa ja tekee mitä tahansa voittojen eteen sekä siinä sivussa syntyy mainio määrä pisteitä. Thorell on vastaavasti kehittynyt tällä kaudella valtavasti ja on yksi sarjan parhaimpia maalipyssyjä. Hieman lisää tasaisuutta otteisiin, niin Thorell olisi varma maalipörssin kärkinimi.

Juhamatti Aaltonen on tykittänyt tällä kaudella jo 17 maalia. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Ketkä ovat vastaavasti olleet pettymyksiä?

JH: Kevin Lankinen, HIFK. Lankinen ei ole yksinkertaisesti pystynyt täyttämään Ville Husson jättämiä saappaita. Lankisen ollessa maalissa HIFK on ottanut vain 8 kolmen pisteen voittoa mahdollisesta 34:stä. Monelle on ollut varmasti myös iso pettymys, kuinka vähän Niklas Bäckström on pystynyt pelaamaan.

Lauri Taipalus, SaiPa. Taipalus nostatti tasonsa kovan profiilin puolustajaksi parilla edellisellä kaudella, mutta tämä kausi on laskenut hypeä. Puolustaja on sulautunut synkän kauden pelanneen SaiPan harmaaseen massaan. Teholukema -11 ei myöskään imartele.

Juuso Puustinen, HIFK. Ennen kovana maalitykkinä pidetty Puustinen on IFK:n tehottoman kauden ilmentymä. Sniper on ollut todellinen tuhnu. 3 maalia ei varmasti tyydytä yhtäkään IFK-yhteisön jäsentä.

EK: Mikael Ruohomaa takoi viime kaudella KalPan paidassa 43 pistettä ja siirtyi suurin odotuksin Kärppien riveihin. Taival Oulussa ei alkanut kuitenkaan aivan odotetusti, vaan syksy oli 28-vuotiaan sentterin osalta, kuten myös koko Kärpiltä, melkoista suossa tarpomista. Sitkeät loukkaantumiset ovat olleet osaltaan vaikeuttamassa Ruohomaan sesonkia. Toistaiseksi kasassa on 20 pelatun ottelun jälkeen tehot 1+5, mikä on melkoinen pettymys. Niin ikään Kärpissä kiekkoilevan Jani Hakanpään debyyttikausi Oulussa Lauri Marjamäen alaisuudessa oli mainio ja Kiekko-Vantaan kasvatti oli tärkeä palanen joukkueen puolustusta. Tälle kaudelle Hakanpään odotettiin ottavan se seuraava askel urallaan EHT-tason puolustajaksi, mutta toistaiseksi sesonki on sujunut mollivoittoisesti, vaikkakin viime aikoina on jo näkynyt välähdyksiä paremmasta. Hakanpään parhaat avut ovat puolustuspäässä, mutta kaksi syöttöpistettä 40 ottelussa on silti vaatimaton suoritus, kun viime kaudellakin tehoja kertyi 1+11.

Myös kahdella edellisellä kaudella Sportin paidassa 66 pistettä takoneen Jarkko Immosen taival Kouvolassa on sujunut alakanttiin. Vastuu on jäänyt etenkin viime aikoina todella vähäiseksi ja 40 ottelun jälkeen kasassa on tehot 2+4. Aivan muuta kuin kiekolliselta hyökkääjältä sopii odottaa.

SaiPan puolustus on ollut koko kauden varsin heikko ja myös Per Savilahti-Naganderilta olisi voinut odottaa enemmän ehjän kesäharjoittelun jälkeen. Ennen Ruotsiin lähtöään isokokoinen puolustaja oli lappeenrantalaisten tärkeimpiä lenkkejä. Tällä kaudella Savilahti-Nagander on viimeistellyt 117 laukauksella vain yhden täysosuman, minkä lisäksi omassa päässä on ajoittain ollut suuria ongelmia.

Ketkä ovat olleet suurimpia positiivisia yllättäjiä?

JH: Aleksandar Georgijev, TPS. Venäläinen on tehnyt kovaa jälkeä turkulaisten maalilla. Miehen voittoprosentti on huikeat 75. Sai ansaitun jatkosopimuksen seuralta. Keväällä maalivahdin taso mitataan pudotuspeleissä.

Aleksander Bonsaksen, Tappara. Norjalaispakki joutui viime kaudella katselemaan pelejä välillä jopa katsomosta,mutta tällä kaudella ei ole ollut kysymystäkään etteikö vastuuta olisi riittänyt. Bonsaksen on ollut huikea! Teholukema +22 ei ole sattumaa.

Matias Myttynen, KalPa. Tryoutin kautta parrasvaloihin. Nousu Ruotsin divarista johtavaksi pistenikkariksi Savoon kertoo asenteesta ja ammattimaisuudesta. Nöyrä jätkä.

EK: Simon Suorannan tarina viimeisen vuoden ajalta on hieno osoitus, että myös hieman myöhemmällä iällä voi kehittyä kaiken mennessä. 24-vuotias hyökkääjä siirtyi viiden Oulussa vietetyn vuoden jälkeen Poriin ja loppu on historiaa. Suoranta pelasi itsensä erinomaisilla otteilla aina maajoukkueeseen asti. Aikaisempi piste-ennätys Liigasta on yli tuplaantunut jo aikoja sitten ja nyt kasassa on pisteet 15+13.

Iikka Kangasniemi väläytteli jo Bluesissa viime kaudella, mutta nousi nyt heti syksyllä kauden komeettojen joukkoon. Pienikokoinen laituri häikäisee ottelusta toiseen kiekollisilla taidoillaan ja vastustajan puolustajat ovat jatkuvasti pulassa väkkärän taiturin kanssa. Viime kaudella TUTOssa dominoinut Jasper Lindsten on ensimmäisellä täydellä kaudellaan hämmästyttävän valmis pääsarjatasolle. Myös Miro Heiskasen poikkeuksellisen kypsä pelaaminen on ollut positiivinen yllätys. Lisäksi Saku Mäenalasen loistavat otteet erityisesti viime aikoina ansaitsevat kunniamaininnan.

Kevät ja sen myötä pudotuspelit lähestyvät. Keneltä odotat erityisen paljon kauden tärkeimpien pelien koittaessa?

JH: Olen höpöttänyt Sebastian Revosta viimeiset viikot ja nyt nuorukainen on alkanut lunastaa odotuksiani. Uskon, että nähty on vasta alkua. Myös Juhamatti Aaltosen panos tulee olemaan todennäköisesti puolet HIFK:n suorituksesta pudotuspeleissä. Lupsakka taiteilija on elementissään kovissa peleissä.

EK: Erityisesti yksi nimi nousee esiin. Pelicans voi hyvinkin olla todellinen musta hevonen pudotuspeleissä ja joukkueella riittää laajuutta kokoonpanossa. Lahtelaiset haastoivat jo viime kaudella hyvin HIFK:n, mutta tuloksena oli karvas pettymys. Tällä kaudella Petri Matikaisella on riveissään Justin Hodgman, joka voi hyvinkin olla se puuttunut palanen lahtelaisten palapelissä. Kanadalainen oli viisi vuotta sitten johdattamassa Pelicansin hopeamitaleille ja miehen kevään otteita muistellaan Lahdessa edelleenkin lämmöllä. Kiekollisesti taitava Hodgman tekee kentällä yllättäviä suorituksia, joilla käännetään pelejä voitoiksi.

Liiga jatkuu tällä viikolla 12 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press