Kiitos Saku – legenda päättää huikean uransa

1124 NHL-ottelua. MM-kulta 1995. Syövän jälkeen paluu kentille Montrealin kapteeniksi. Suomalaisen jääkiekon todellinen legenda Saku Koivu on ilmoittanut NHL:n pelaajayhdistyksen kautta lopettavansa huikean uransa 39 -vuotiaana.

Hieno ura NHL:ssä jäi ilman kruunua

TPS-kasvatti pelasi urallaan Montrealissa ja Anaheimissa yhteensä 1124 ottelua ja niissä syntyi yhteensä 832 tehopistettä. Vuonna 2002 Koivu teki paluun Montrealin paitaan kukistettuaan syövän. Montrealin vuoden 1993 ykkösvaraus kärsi urallaan myös useista muista loukkaantumisista hänen sitkeän pelityylinsä takia – 178 senttiä pitkä oleva legenda ei antanut pienen kokonsa haitata pelaamista taalajäillä, vaan hän antoi aina kaikkensa. Kaikkiaan Koivu toimi legendaarisen Montreal Canadiensin kapteenina peräti 10 vuotta kausina 1999-2009 ennen Anaheimiin ja Teemu Selänteen tutkapariksi siirtymistä. Koivu oli ensimmäinen eurooppalainen kapteeni Montrealissa ja jakaa legendaarisen Jean Béliveaun kanssa Canadiensin pisimpään kapteenina toimineen pelaajan tittelin.

Koivu oli iso osa Suomen vuoden 1995 ensimmäisen MM-kullan voittanutta joukkuetta. Hän muodosti yhdessä Jere Lehtisen ja Ville Peltosen kanssa kuuluisan Tupu-Hupu-Lupu kentällisen. Valitettavasti vuoden 1995 jälkeen isoimmat pokaalit kiersivät Koivua, eikä hän saanut huipentaa hienoa uraansa himoitsemaansa Stanley Cup-voittoon.

Koivu toimi pelaamisen ohessa myös todella tärkeässä tehtävässä Kansainvälisen Olympikomitean urheilijajäsenenä vuodet 2006-2014.

Tällä kaudella kaukalossa ei nähdä suomalaisia legendoja Koivua, Peltosta ja Selännettä, jotka kaikki lopettivat käytännössä samaan aikaan. Suomalainen urheilukansa tulee muistamaan nämä herrat ikuisesti. Toivottavasti nämä herrat nähtäisiin jatkossa jossain suomalaiseen jääkiekkoon liittyvissä tehtävissä, koska heillä on todella paljon annettavaa tämän maan urheilukulttuurille.

Kiitos Saku kaikesta mitä olet tehnyt suomalaisen jääkiekon ja urheilun eteen!

Kiitos Saku ja Teemu! Kuva: Getty

Kiitos Saku ja Teemu! Kuva: Getty

Lähde: NHL:n pelaajayhdistys