Kolmannes Liigaa takana: mikä joukkue on aloittanut heikoiten viime kauteen verrattuna?

Liigaa on nyt takana noin kolmannes, joten maajoukkuetauko on sopiva hetki vertailla joukkueiden syksyjä vuoden takaiseen. Epätasaisista ottelumääristä johtuen reiluinta on tarkastella pistekeskiarvoa ottelua kohden.

Viime kaudella 20 ottelun jälkeen kovin pistekeskiarvo oli Lukolla, joka saalisti keskimäärin tasan kaksi pistettä per ottelu. Tällä kaudella kärjessä on Tappara, joka on napannut keskimäärin 2,05 pistettä ottelusta. Viime syksyn vertailussa tamperelaiset olivat hopealla 1,80 pisteen keskiarvolla.

14 viime kauden joukkuuesta tasan puolet on onnistunut parantamaan tahtiaan kuluvana syksynä. Eniten osakkeitaan on nostanut Sport, joka saalisti viime kauden ensimmäisestä 20 ottelusta vain keskimäärin 0,75 pistettä per peli. Tällä kaudella vaasalaiset ovat kerryttäneet pistetiliään peräti 1,26 pisteellä ottelua kohden.

Sportin debyyttisyksy Liigassa oli todella vaikea, kun ensimmäisestä 20 ottelusta joukkue hävisi peräti 15. KooKoolla on mennyt huomattavasti paremmin, sillä kouvolalaiset ovat keränneet keskimäärin 1,32 pistettä per ottelu. Kolmen pisteen voittoja on vain yksi enemmän kuin vaasalaisilla vuosi sitten, mutta vastaavasti jatkoille venyneitä otteluita on paljon. KooKoo on joutunut hakemaan ratkaisua seitsemän kertaa varsinaisen peliajan jälkeen, kun taas Sportin vastaava lukema samaan aikaan viime kaudella oli kaksi.

Toiseksi eniten pistekeskiarvoaan on nostanut Kärpät. Hallitseva mestari aloitti viime syksyn varsin heikosti, sillä 20 ensimmäisestä ottelustaan joukkue nappasi ainoastaan seitsemästi täydet pisteet. Kurssi kuitenkin kääntyi nopeasti, sillä seuraavasta 20 ottelusta irtosi peräti 16 voittoa. Kuluvana syksynä oululaiset ovat keränneet keskimäärin 1,95 pistettä ottelua kohden, mikä on 0,4 pistettä enemmän kuin vuosi sitten. Myös SaiPa ja TPS ovat hieman petranneet viime syksyyn nähden, sillä molemmat ovat keränneet noin 0,3 pistettä enemmän ottelua kohden.

Ylivoimaisesti eniten pistekeskiarvo on tippunut HPK:lla. Hämeenlinnalaiset aloittivat viime kauden pirteästi ja ensimmäisestä 20 ottelustaan joukkue jäi pisteittä ainoastaan neljästi. Kuluvana syksynä HPK:n vastaava lukema on peräti 12. Kauden ensimmäiseltä kolmannekselta joukkue on saalistanut 14 pistettä vähemmän kuin vuosi sitten ja pistekeskiarvo onkin tasan yksi ottelua kohden.

Ilveksen pistekeskarvo on tippunut toiseksi eniten, kun tamperelaiset ovat saalistaneet 0,33 pistettä vähemmän ottelua kohden kuin vuosi sitten. Ässien, KalPan ja JYPin lukema on noin neljännespisteen pakkasen puolella, kun taas muilla joukkueilla eroa viime kauteen ei juurikaan ole.

Liiga palaa maajoukkuetauolta ensi viikon tiistaina, kun Ilves isännöi Pelciansia. Voit seurata Liigaa tuttuun tapaan Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu -palvelussa

Kansikuva: All Over Press