Näkökulma: Älä anna Liigan sarjataulukon valehdella

Liigaa on nyt takana noin viidennes. Syksyn positiivisia yllättäjiä ovat ehdottomasti olleet Ilves ja HPK. Hämäläiset pikkuseurat ovat molemmat pelanneet yli tasonsa. Lähestyvä marraskuu on kuitenkin vedenjakaja. Marraskuu jakaa sarjan isoihin ja pieniin. Myös tänä vuonna

Isojen paluu

Kärpät ja TPS ovat pelanneet juuri niin kuin niiltä odotettiinkin. TPS:n heikot otteet CHL:ssa voidaan laittaa vähäisen kokemuksen piikkiin. Kärpät pelasi juuri niin kuin Suomen mestarilta voi odottaa. Mikko Mannerin toinen kausi näyttää pelin osalta juuri niin stabiililta kuin kyettiin odottamaan. Nuorilta tähdiltä kuten Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi ei odotettu alkukauden kaltaista pistetehtailua. Molemmat pelaajat ovat nousseet tähtikategoriaan yllättävän varhaisessa vaiheessa liigakautta. Palloseuran nuoriso-osasto on myös pelannut yli odotusten. Kaapo Kakosta leivotaan kärkipään varausta NHL:ään, ja tällä hetkellä peli näyttää juuri siltä. Joukkueen pistepörssiä johtava Oula Palve on noussut liigan eliittiin tänä syksynä. Turussa on nyt hyvä odottaa kevättä. Nuoriso takoo tehoja heti kauden alusta ja konkarit vertyvät kohti kevättä.

Tämänhetkisen liigan kenties kovimmat brändit HIFK ja Tappara ovat myös aloittaneet kautensa juuri niin kuin odottaa sopii. Molemmat kilpipaidat aiheuttavat faneilleen vuosi toisensa sydämen tykytyksiä alkukaudesta, kun peli ei tunnu maistuvan. Pikkuhiljaa kauden edetessä peli alkaa asettua uomiinsa ja veteraaneja täynnä olevat kokoonpanot hinaavat itsensä kohti kärkipaikkoja. Sanalla sanoen kummankaan peli ei ole hivellyt silmiä. Molemmat joukkueet pelaajat kuitenkin kliseisen tuttua kokeneiden joukkueiden peliä. Pelin ei tarvitse näyttää eikä tuntua hyvältä. Syyskuun mestareita ei kukaan muista, kun Kanada -maljaa jaetaan. Veteraanit lämpenevät hitaasti, mutta varmasti kohti kevään isoja pelejä. Ja jos joku luulee, että suurseurat ovat tyytyneet nykyiseen pelaajahankinnoissa, erehtyy pahasti. Helsingissä suorastaan vaaditaan ykkössentteriä. Antti Suomelan jäädessä Pohjois-Amerikkaan, Tobias Salmelaisen on pakko hankkia kärkikentän kapellimestari. Tämän jälkeen HIFK:ta voi jälleen kutsua mestarisuosikiksi. Ainakin paperilla.

Mikko Mannerin Kärpät on aloittanut kauden juuri niin kuin mestarin kuuluukin. Kuva: Emil Hansson / AOP

Nauti kun vielä voit

Nyt tulee monille hyvin ikävä totuus. Ilves, HPK ja Saipa eivät taistele tänäkään vuonna kotiedusta. Vaikka jokaiselta joukkueelta löytyy erinomainen valmentaja penkin takaa, eikä kyseessä ole projektin ensimmäinen vuosi, eivät suurseurat anna tänä vuonna mitään mahdollisuuksia. On siis suositeltavaa, että Hämeessä ja Etelä-Karjalassa nautitaan vielä kun voidaan. Jossain vaiheessa isojen haastaminen loppuu. Pelaajamateriaali ei riitä nyt, eikä varsinkaan jos loukkaantumisia alkaa ilmaantumaan. Syksyn yllättäjistä parhaimmat mahdollisuudet menestyä on ehdottomasti Saipalla. Tero Lehterän joukkue on osoittanut, että peli kestää koko kauden. Isoja pudotuksia tasoon ei ole odotettavissa. Ilveksessä ja Kerhossa fanien kynnet ovat pian läpipurtuja, kun marraskuun synkät viikot tulevat eteen.

Jyväskylässä ja Raumalla eletään tällä hetkellä vaikeita aikoja. Kausi ei ole käynnistynyt toivotunlaisesti. Keski-Suomessa Lauri Merikiven ryhmä hakee vielä rytmiä pitkän Marko Virtasen aikakauden jälkeen. JYP:n seurajohto on kuitenkin tunnettu rauhallisuudestaan valmentajien suhteen. Merikivi saanee ansaitsemansa ajan kehittää joukkueensa peliä, vaikka katsomon puolla paniikkinappulan perään huudellaan jo. Yllättäen näyttää sitä, että edes Raumalla ei aleta panikoimaan. Kauden alla arvuuteltiin kuinka pitkään luotto Pekka Virtaan kestää, jos peli ei lähde kulkemaan. Oletettavasti Raumallakin osataan katsoa kaukaloon ja todeta, että tällä kaudella on varsin helppo kivuta lähelle liigan kärkeä lyhyessäkin ajassa. Sarja on siihen sopivan tasainen ja tarpeeksi moni joukkue on projektinsa alussa uusine päävalmentajineen. Tämä kausi näyttääkin olevan suurseurojen vuosi. Saipalla ei vielä riitä ja syksyn piristysruiskeet laskevat pian omalle tasolleen. Älä siis anna sarjataulukon valehdella. Isot vie tänäkin vuonna.

Kansikuva: AOP