Kommentti: Ässien slogan on kääntynyt itseään vastaan

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

VOITA MATKA SUPER BOWLIIN – Osallistu, niin saat riskittömän vedon

Iso. Paha. Mäki. Muun muassa näin Ässien mainio markkinointitiimi markkinoi porilaisten kotiotteluita. Tällä kaudella ja erityisesti viime aikoina Isomäki ei ole ollut vierailijoille paha paikka, mikä on osaltaan syöksemässä Ässiä ulos pudotuspeleistä.

Runkosarjan viimeinen kolmannes on käynnistynyt Porissa vaisusti. Ässät on hävinnyt neljä peliä putkeen, vaikka näistä kolme on ollut kotiotteluita. Joukkue on tällä hetkellä sarjataulukossa kymmenentenä ja eroa viivan alapuolelle on 11 pistettä. KooKoolla on tosin kaksi peliä vähemmän pelattuna, joten hoitamalla rästiottelunsa kunnialla kouvolalaiset nousisivat jo viiden pisteen päähän Ässistä. Tämä tosin vaatisi melkoista kurssin käännöstä KooKoolta, sillä joukkue on kymmenen ottelun kuntopuntarissa viimeisellä sijalla.

Porissa on ollut hyvä pöhinä kuluvalla kaudella. Ässien yleisökeskiarvo on viidenneksi korkein ja kannattajat ovat saaneet nauttia poikkeuksellisen laadukkaista paluumuuttajista. Jarno Kärki, Sakari Salminen ja Tommi Taimi palasivat Poriin kesken kauden ja trio olisi mille tahansa joukkueelle erinomainen vahvistus.

Ässät ei tosin ole päässyt nauttimaan juurikaan koko kolmikon otteista, mikä on osaltaan yksi joukkueen kuluvan kauden ongelmista. Porilaiset ovat kärsineet pahoista takaiskuista loukkaantumisten suhteen ja esimerkiksi kolmikosta nimekkäimmälle eli Salmiselle otteluita on kertynyt vain neljä, vaikka hän liittyi joukkueeseen marraskuussa. Salmisen lisäksi sairastuvan puolella ovat hyökkääjistä Simon Suoranta, Jouka Juhola, Matias Varttinen, Philip McRae ja Mikko Salmio sekä puolustajista Jere Seppälä ja Juho Tommila. Satakunnan kansa uutisoi perjantaina, että sairastuvan puolelta on odotettavissa apua aikaisintaan ensi viikolla.

Näin valtava loukkaantumissuma vaikuttaisi minkä tahansa joukkueen suoritukseen. Varsinkin kun lasaretin puolella on Suorannan, Salmisen, McRaen ja Seppälän kaltaisia profiilipelaajia. Aivan kaikkea Porissa ei kuitenkaan voida laittaa loukkaantumisten piikkiin.

Ässille on sattunut tällä kaudella luokattomia ohipelejä. Joukkue on vaikuttanut hengettömältä ja asenne on loistanut poissaolollaan. Tätä ei selitetä loukkaantumisilla. Tämän kaltaiset ottelut ovat yllätys, kun penkin takana on Jyrki Aho, jonka joukkueet ovat tulleet tunnetuksi taistelevasta asenteestaan. Ohipelejä kuvaa hyvin se, että Pelicans, KooKoo, TPS, JYP ja Kärpät hakivat Porista täydet pistepotit yhteismaalein 29-4.

Ässillä on muutenkin ollut haasteita kotikaukalossaan. Joukkue on saalistanut Isomäessä 22 ottelusta keskimäärin 1,36 pistettä peliä kohden. 20 vierasottelusta pisteitä on kertynyt 31 eli keskimäärin 1,55 pinnaa ottelua kohden. Ässät onkin Liigan ainoa joukkue, joka on kerännyt keskimäärin enemmän pisteitä vieraista kuin kotiotteluista. Porissa on ollut erityisen synkkää viime aikoina. Ässät voitti neljä ensimmäistä kotiotteluaan ja jos nämä jätetään pois laskuista, niin edellisestä 18 kotipelistään joukkue on raapinut vain 19 pistettä.

Loukkaantumisia sattuu jokaiselle joukkueelle, mutta porilaisia on koeteltu kuluvalla kaudella poikkeuksellisen paljon. Tämän taakse ei kuitenkaan voi mennä, kun vieraskaukalossa Ässät on ollut Liigan neljänneksi paras joukkue.

Ässillä olisi potentiaalia olla se legendaarinen kevään musta hevonen, kunhan avainpelaajat palaavat tositoimiin. Kurssin on tosin käännyttävä pian, sillä Ässät on raapinut edellisestä seitsemästä ottelustaan vain kaksi pistettä. Porilaisten tilannetta ei helpota se, että osa sarjataulukon häntäpään joukkueista on alkanut osoittamaan piristymisen merkkejä.

Loukkaantuneiden lisäksi Ässien on saatava peli luistamaan myös kaukalossa. Isomäen on oltava jälleen paha paikka kotijoukkueen sijaan vieraille, jotta porilaiset voivat menestyä keväällä.

Kansikuva: All Over Press