Kommentti: KalPa on näyttänyt epäilijöille pitkää nenää

Ruutu LogoLiigan ratkaisupelit ovat käsillä. Voit seurata kovinta kotimaista kiekkoa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – katso pelit ilmaiseksi!

KalPa on kovaa kyytiä matkalla Liigan loppuotteluihin. Faneille.comissakin kuopiolaisten kevät ehdittiin tuomita jo etukäteen, mutta sitkeät savolaiset ovat osoittaneet ennakkoluulot vääriksi. Historiaan peilaten KalPalle ei toki olisi voinut povata pitkiä pudotuspelejä, mutta joukkue on osoittanut olevansa tällä kaudella valmis matkaamaan jopa aivan päätyyn asti.

Myös runkosarjan jälkimmäinen puolisko ei luvannut kuopiolaisten kannalta hyvää. KalPa pelasi huiman syyskauden ja joukkue kamppaili aivan sarjataulukon piikkipaikasta. Keväällä kone hieman hyytyi, mutta KalPa onnistui silti nappaamaan runkosarjan pronssisijan. Monet kuopiolaisten avainpelaajista alkoivat hieman hyytyä pitkän sarjakauden edetessä, minkä lisäksi Eero Kilpeläisen pelikunnon ympärillä oli isoja kysymysmerkkejä.

Moni odotti fyysisen Pelicansin pyyhkivän kuopiolaisilla lattiaa. Viimeistään Kilpeläisen loukkaantumisen piti kääntää vaaka lopullisesti lahtelaisille. Toisin kuitenkin kävi. KalPa pelasi huiman ottelusarjan ja eteni jatkoon voitoin 4-1. Kuopiolaiset olivat yllättäen jopa joukkueista se fyysisempi.

Myös ottelusarja JYPiä vastaan on ollut savolaisten kannalta harvinaisen tyly. Otteluvoitot 2-0 ja 120 minuutin maaliton putki kertovat kaiken. JYPin selässä oleva apina maalinteon suhteen paistaa pitkälle.

Kuopiolaisten avainpelaajat ovat palanneet varsinkin syyskaudella nähdylle tasolle. Kärkinimet Janne Keräsen ja Jesse Mankisen johdolla tekevät tulosta nyt illasta toiseen eikä joukkueen riveissä ole yhtään heikkoa lenkkiä. Tämä onkin kuopiolaisten menestysmahdollisuuksien kannalta äärimmäisen tärkeää.

Suurin yksittäinen palanen joukkuetta on kuitenkin ollut Eero Kilpeläinen, joka on pitänyt maalinsa puhtaana nyt reilut 199 minuuttia putkeen. 31-vuotias maalivahti on venynyt varsinkin JYPiä vastaan huimiin torjuntoihin ja tylsyttänyt jyväskyläläisten kaikki 48 yritystä. Varsinkin perjantain vierasottelussa Kilpeläinen oli poikkeuksellisen isossa roolissa voitossa, kun mies oli muurina JYPin hakiessa raivoisasti tasoitusta päätöserän alussa.

Isoa kotikaukaloa on myös pidetty kuopiolaisten vahvuutena, koska se tukee joukkueen varsin kiekollista pelitapaa. KalPa on kuitenkin voittanut pudotuspelien kaikki kolme vierasotteluaan pienemmissä kaukaloissa. Vaikka JYPillä oli enemmän maalipaikkoja perjantain kohtaamisessa, niin ottelu oli päätöserän alkua lukuun ottamatta erittäin hyvin kuopiolaisten hallinnassa.

KalPa on osoittanut epäilijät vääriksi. Joukkue lukeutuu ehdottomasti mestarisuosikkien joukkoon, mutta pitää muistaa, että välieriä on takana vasta kaksi ottelua.

Kuopiolaisten muistissa ovat varmasti hyvin muistissa keväät 2011 ja 2012. Vuonna 2011 KalPa johti puolivälierissä Lukkoa voitoin 2-0, mutta raumalaiset onnistuivat kampeamaan välieriin. Vuotta myöhemmin samassa vaiheessa kuopiolaiset johtivat Bluesia peräti voitoin 3-0, mutta Blues kuittasi seuraavat neljä kamppailua nimiinsä. Nämä ovat tosin historiaa. Tämän vuoden KalPa on ollut jo aikaisemmissa kohtaamisissa kuin eri joukkue noihin vuosiin verrattuna.

Kansikuva: All Over Press