Kommentti: Ilves investoi oikeaan paikkaan

Tampereen Ilveksen päävalmentaja vaihtuu tämän kauden jälkeen, kun Karri Kivi korvaa Tuomas Tuokkolan tamperelaisten peräsimessä.

Ilves ei ole saanut maistaa menestystä enää vuosiin ja siitä on tullut selkeä pikkuveli Tampereella. Sympaattinen pikkuseura, jolle toivoo kaikkea hyvää. Ilves ei pysty laittamaan isoja summia pelaajabudjettiin eikä se pysty kamppailemaan isoista nimistä markkinoilla.

Ilves on pyristellyt pienellä budjetilla hyvin, sillä joukkue on ollut Liigan keskikastia pitkään. Ilveksestä on löytynyt aina hyviä pelaajia, mutta mestaruustoiveet ovat silti olleet enemmänkin utopistisia kuin realistisia.

Nykyinen päävalmentaja Tuokkola on tehnyt Tampereella hyvää jälkeä ja etenkin tänä syksynä tupsukorvat ovat näyttäneet kyntensä. Loukkaantumiset sekoittivat pakkaa pahasti, mutta parhaimmillaan Ilves oli Liigan kuumimpia joukkueita.

Ilveksen peli perustuu kiekkokontrolliin ja sen toteuttaminen vaatii taitoa. Ilveksen alakerrasta on rakennettu taitava, nopea ja peliälykäs eikä fyysisyyskään ole noussut suureksi ongelmaksi.

Kun maalivahti- ja puolustuspeli ovat kunnossa, on joukkueen helppo lähteä rakentamaan menestystarinaa. Hyökkäyspeli ei toimi ilman toimivaa puolustusta. Kokonaisuus ratkaisee ja se on myös älytty Ilveksen organisaatiossa.

Tamperelaisten hyökkäyspeliä ovat sekoittaneet isot poissaolot, mutta joukkueesta on silti löytynyt paljon tulivoimaa. Ryhmässä on nuoria, vanhoja, nopeita, hitaita, taitavia ja fyysisiä hyökkääjiä, joiden nimet eivät herätä suuria hurraa-huutoja. Eli vähän kuin Porin Ässät keväällä 2013, milloin patapakkaa piiskasi juurikin herra Kivi.

Tuokkola touhuaa Ilveksessä neljättä kauttaan ja oli selvää, että hänen aikansa alkaa loppua. Tuokkola on tehnyt erinomaista työtä ja kyseessä on erittäin lupaava valmentaja, mutta hänestä ei ole viemään Ilvestä tätä korkeammalle.

Uuden päävalmentajan valinta oli seuran tulevaisuuden kannalta elintärkeä asia. Yksi vaihtoehto oli hankkia halpa arpa, joka pilaisi viime vuosien työn. Parhaassa tapauksessa tämä arpa olisi pitänyt Ilveksen nykyisessä tilanteessa. Toinen vaihtoehto on mestaruuden tavoittelu, mikä tietäisi isoja investointeja valmennuspuolelle.

Tampereella päädyttiin kunnianhimoisesti kakkosvaihtoehtoon ja hankittiin Suomen yksi parhaimmista valmentajista. Kivi on vienyt Ässät mestaruuteen sekä Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen MM-kultaan. Se ei tarkoita sitä, että Kivi niittäisi jokaisessa paikassa menestystä, mutta tärkein kysymys onkin nyt, kuinka Kivi sopii Ilvekseen?

Vastaus: Täydellisesti.

Kun Kivi vei Ässät mestaruuteen, oli porilaislauma paperilla korkeintaan Liigan keskikastia. Kivi sai revittyä kaikista pelaajista maksimipotentiaalin irti ja opetti joukkueelleen voittavan pelitavan. Tästä syystä Kivi myös piiskasi Nuoret Leijonat MM-kultaan. Jälleen kerran altavastaajana.

Kivi pystyy jatkamaan Tuokkolan ajamaa kiekkokontrollilinjaa, johon Ilveksen pelaajisto sopeutuu. Hän on maan parhaita valmentajia kehittämään nuoria lupauksia, joita Ilveksessä riittää. Kivellä on poikkeuksellinen kyky nostaa pelaajia uudelle tasolle, mikä kertoo hänen henkisestä valmennuksesta.

Kivi tuskin tuo mestaruutta Ilves-leiriin saman tien, mutta hänen mukanaan tulee parempi huominen. Tunnettu ja arvostettu päävalmentaja tuo seuralla parempia pelaajia ja urheilullista menestystä, mikä tuo lisää katsojia ja tukijoita, mikä taas lopulta näkyy talouspuolella.

Kivi saattoi maksaa paljon, mutta kyseessä on seuran lähihistorian järkevin investointi.