Kommentti: Mistä lähtien Liigassa on pelattu Mestiksen mestaruudesta?

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut aina Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigan runkosarja vetelee viimeisiään ja pudotuspelit ovat alkamaisillaan, mutta Mikkelissä juhlitaan jo mestaruutta. Niissä mestaruusjuhlissa ei tosin Kanada-maljaa näy.

Viime kaudeksi Liigaan nousseen Jukurien kausi on ollut synkkä. Mikkeliläiset ovat olleet sarjataulukon häntäpäässä läpi sesongin. Jo ensisävelet lupailivat vaikeaa taivalta, kun Jukurit jäi pisteittä viidessä ensimmäisessä ottelussaan. Tahti ei juurikaan parantunut syksyn edetessä, sillä Risto Dufvan suojattien pistesaldo oli 22 ottelun jälkeen 16. Runkosarja päättyy mikkeliläisten osalta myös vaisusti, sillä viimeisestä 14 ottelustaan joukkue on napannut vain kahdesti täydet pisteet. Mukaan on mahtunut muun muassa tappio HIFK:lle maalein 0-8.

Torstaina Jukurit hävisi jatkoajan jälkeen Tapparalle lukemin 3-4. Surkeasta vireestä huolimatta mikkeliläisten leirissä oli hymy herkässä.

– Mestiksen mestaruus varmistui, Jukurien toinen pääomistaja Jukka  Toivanen hehkutti Kiekkoareenalle. Toivakka viittasi tällä siihen, että KooKoo ja Sport ovat varmuudella Jukurien takana sarjataulukossa.

Kiekkoareena kertoi myös, että Jukurit oli luvannut bonuksen pelaajien päätösmatkan kassaan, mikäli Sport ja KooKoo jäävät mikkeliläisten taakse sarjataulukossa.

Todella harvoin sijalle 13 päätynyt joukkue on ollut yhtä iloisissa tunnelmissa. Pudotuspelipaikka ei ollut lähelläkään, sillä Jukurit on ennen viimeistä otteluaan peräti 18 pistettä kymmenentenä olevaa Pelicansia perässä. Uskaltaisin väittää, että vielä harvemmin siitä maksetaan bonuksia.

Toivakan heitto oli varmasti osittain kieli poskessa heitetty, mutta Mestiksen mestaruudesta puhuminen pääsarjassa on käsittämätöntä. Varsinkin, kun sen saavuttamisesta maksetaan vielä bonuksia.

Juhlistamisen ymmärtäisi, mikäli Liigassa kamppailtaisiin putoamista tai karsintasarjaan joutumista vastaan. Siinä tapauksessa häntäpään taisto olisi ollut varmasti ”hieman” eritasoinen kuin nyt.

Suljetun sarjan ongelma onkin panoksettomat ottelut, mitkä mahdollistavat häntäpään joukkueiden tyhjennysmyynnit. Sen myötä joukkueet saavat paikkailtua talouttaan, mutta kaukaloissa nähdään vastaavasti loppukauden aikana nippuja, jotka pelaavat vailla mitään panosta heikoilla kokoonpanoilla.

Esimerkiksi KooKoo on pelannut neljä viimeisintä otteluaan kolmella ketjulla. Torstaina Pelicansia vastaan kouvolalaiset saivat jalkeille yhteensä 14 kenttäpelaajaa. Näin vajaamiehisellä kokoonpanolla ei kamppailla edes Mestiksen mestaruudesta. Nyt onkin täysin eri asia, että kohtasiko joku joukkue KooKoon tammikuussa vai runkosarjan viimeisillä kierroksilla.

Jukurien kevät on ollut vaisu, mutta saman voi sanoa niin ikään Mestiksen mestaruudesta taistelleista Sportista ja KooKoosta. KooKoo ei ole saalistanut ainuttakaan pistettä edellisestä kymmenestä ottelustaan, vaan tuloksena on kymmenen tappiota maalierolla 16-38. Sport on vastaavasti voittanut kaksi viimeisestä 12 ottelustaan.

Liigalla on mietinnän paikka, kun sijoittumista kolmanneksi viimeiseksi juhlitaan Mestiksen mestaruutena. Mestiksen mestaruudesta kamppaileminen ei vaikuta kiinnostavan yleisöäkään. Jukurien kotipelien yleisökeskiarvo on toiseksi pienin heti Sportin jälkeen. Mikäli Sport ei pelaa viimeistä kotiotteluaan lähes täyden tuvan edessä, niin joukkueen yleisökeskiarvo jää pienimmäksi SM-liigassa 2000-luvulla.

Jukurien, Sportin ja KooKoon kesälomat alkavat pian, mikä ei välttämättä ole huono asia. Nyt kolmikolla on reilusti aikaa miettiä, että miten he voisivat kamppailla ensi kaudella Liigan mestaruudesta.

Mestiksen mestaruudesta kamppaileminen ei ole kiinnostanut erityisemmin yleisöäkään. Jukurien kotipelien yleisökeskiarvo on toiseksi pienin heti Sportin jälkeen.

Kansikuva: All Over Press