Ponneton Jokerit jäi TsSKA:n jalkoihin – Westerlund: ”TsSKA oli todella vahva”

Moskovan TsSKA:n ja Helsingin Jokereiden välinen läntisen konferenssin välierien toinen kohtaaminen päättyi isäntien selkeään 4-0-voittoon. Ottelu ratkesi toisessa erässä, jossa TsSKA siirtyi puolentoista minuutin sisällä kahden maalin johtoon. Torstain tapaan Alexander Radulov (1+1) ja Igor Grigorenko (2+0) olivat näkyvässä roolissa.

– TsSKA oli tänään parempi joukkue ja todella vahva. He onnistuivat siinä missä me emme onnistuneet, eli pääsemään maalintekosektorille, kommentoi Jokereiden valmentaja Erkka Westerlund.

Tunnusteleva alku

En tiedä, oliko eilisen rikkonainen peli ja epäselvä tuomarilinja vaikuttanut peliin, mutta perjantaisen TsSKA-Jokerit -ottelun avauserä oli huomattavasti torstaita rauhallisempi. Maalittomaksi jääneessa erässä toki kamppailtiin ja taisteltiin torstain malliin, mutta kumpikaan osapuolista ei selkeästi halunnut hakea isoja taklauksia jäähyjen riskillä.

Maalintekoa molemmat joukkueet pääsivät yrittämään avauserässä ylivoimalla kahteen otteeseen, mutta maalivahti Henrik Karlssonin lukuisat hyvät patjatorjunnat ja Jokereiden heikohkoksi jäänyt yv-peli estivät maalien synnyn.

Torstaina puhututtanut tuomarilinja nousi taas esille, kun sarjan kenties räikein tuomarivirhe nähtiin kun Tomi Mäkeä estettiin puolittaisessa läpiajotilanteessa kahden pelaajan voimin. Tilanteesta ei vihelletty jäähyä, mutta jatkotilanteesta Semir Ben-Amorille tuomittiin kahden minuutin jäähy huitomisesta. Vierestä katsottuna Ben-Amorin maila hädin tuskin koski Kevin Lalandeen, mutta tuomarit näkivät tilanteessa jäähyn arvoisen rikkeen. Tämä sai Erkka Westerlundin tunteet kuumenemaan siinä määrin, että useimmiten viilipyttynä aitiossa peliä seuraava valmentaja levitteli näkyvästi käsiään ja protestoi voimakkaasti tuomiota vastaan.

Jäähyjä avauserässä vihellettiin molemmille kaksi kappletta, joten siinä mielessä puntit menivät tasan. TsSKA oli hienokseltaan niskan päällä viden laukaukset 10-7.

Toisessa erässä kohtasivat isät ja pojat

Toisen erän Jokerit pääsi aloittamaan ylivoimalla, mutta ajatuksen ja laukausten puuttuessa myös maalit jäivät puuttumaan.

Jokereiden tuskaillessa kiekollisen pelinsä kanssa otti Alexander Radulov shown haltuunsa. Ajassa 26.39 Radulov vei ensin Ossi Väänästä kaksinkamppailutilanteessa, kiepautti mailansa vapaaksi ja syötti no look-passin maalin takakulmalle nousseelle Igor Grigorenkolle, joka ei erehtynyt. Tilanteessa toki Stéphane Da Costa oli siinä määrin maalivahdin alueella, että epäilen vahvasti hänen luistintensa ehtineen juurtua siniselle maalille.

TsSKA juotti lisää karvasta kalkkia vain puolitoista minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Jokereiden puolustukselle sattui harvinainen nukahdus, kun Daine Todd, Atte Ohtamaa ja Riku Hahl unohtivat merkata maalin eteen purjehtineen Simon Hjalmarssonin. Eilen huilannut Jan Mursak löysi maalin takaa syötöllään Hjalmarssonin, jolla oli helppo työ napauttaa isännät 2-0-johtoon.

Jokereille tarjottiin pian tämän jälkeen ylivoimamahdollisuutta, kun Bogdan Kiselevichille tuomittiin kakkonen kiinnipitämisestä ajassa 32.26, mutta kun ei suju niin ei suju.

Jokereiden erää leimasi kokonaisuudessaan luopuminen omasta pelitavasta ja joukkue sortui yksinyrittämiseen joukkuepelin sijaan. TsSKA:lla oli helppo työ katkaista Jokereiden hyökkäykset, ja kiekonmenetyksistä isännät pääsivät lukuisia kertoja vaarallisiin vastahyökkäyksiin.

Ja kun mikään ei onnistu, tuntuvat virheet kasaantuvan kaikki yhteen peliin. Ajassa 35.26 Radulov vei isännät jo kolmen maalin johtoon Nikita Zaitsevin ja Mursakin syötöstä. Mursakin laukaus upposi Radulovin ohjauksesta verkon perukoille, eikä Karlssonilla juurikaan ollut mahdollisuuksia.

Erän lopussa Jokereiden turhautuminen alkoi käydä selväksi, kun peliajan täyttyessä Tommi Huhtala tarjosi poikittaista mailaa Zaitseville oikein kunnolla. Zaitsev kuittasi tilanteen hymyillen ja kehoittaen eleillään Huhtalaa tarkistamaan tilanteen valotaululta. Tilanne kuvasti hyvin toisen erän voimasuhteita. TsSKA:lla lajin ja pelaamisen helppous tuntui viehättävän, kun Jokereiden pelitapa ja -huumori mureni käsiin minuutti minuutilta.

Pelailun makua

Kolmannessa erässä ei juuri hienouksia nähty, vaan TsSKA keskittyi puolustamaan Jokerit pois laadukkailta maalintekopaikoilta. Jokerit kyllä yritti, mutta vuori oli tällä kertaa liian iso kiivettäväksi. TsSKA:n maalivahdille Lalandelle täytyy myös antaa kunniaa, mies oli eleetön maalillaan ja otti ne kiekot kiinni, jotka pitikin.

Jokereille tarjottiin vielä ohutta saumaa nousta peliin mukaan, kun Raduloville tuomittiin ajssa 44.09 kakkonen huitomisesta. Jokereiden ylivoima oli jo parempaa, mutta kiekko ei pomppinut ratkaisevilla hetkillä vieraiden kannalta edullisella tavalla.

Lopullinen niitti nähtiin, kun Grigorenko purjehti ajassa 54.19 laidalta läpi, hassutteli Jokeripuolustajan tilanteesta ulos ja laukoi etukulmasta TsSKA:n neljännen maalin.

Jokerit pääsi yrittämään ottelun lopussa vielä ylivoimalla, mutta se oli TsSKA, joka oli lähempänä maalia. Kiekko saatiin Karlssonin selän taakse, mutta tilanne tuomittiin oikeutetusti käsimaaliksi. Enempää maaleja ei nähty, ja näin loppulukemiksi jäi kotijoukkueen voitto maalein 4-0.