Kommentti: Joukkueensa tyhjentäneen Sportin puheet ja teot eivät kohtaa

Ruutu LogoVoit katsoa Liigan runkosarjan huipennuksen sekä kaikki pudotuspelit tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Liiga-seurojen tyhjennysmyynnit ovat olleet tuttuun tapaan yksi kiekkokansan suurimpia puheenaiheita näin keväällä. Monet joukkueet ovat kaupanneet tähtipelaajiaan pois taloudellisiin syihin vedoten, mikä on luonnollisesti viisas ratkaisu. Kun mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat menneet, niin on ymmärrettävää paikata heikon sesongin aiheuttamaa taloudellista kuopppaa pelaajamyynneillä. Erityisesti kun suljettu Liiga ja tälle kaudelle venytetty siirtoikkunan takaraja antoivat siihen erinomaisen mahdollisuuden.

Tyhjennysmyynneissä rahaa laitetaan tietyllä tavalla pankkiin. Taloudellisten säästöjen myötä joukkueet saavat ensi kaudelle kilpailukykyisemmän joukkueen, minkä lisäksi nuoret pelaajat saavat usein tärkeitä isoja minuutteja ja näyttöpaikkoja vapautuneiden pelipaikkojen myötä. Aivan kaikilla näin ei kuitenkaan käy.

Varsinkin Sport on kunnostautunut paikkaamaan talouttaan tänä keväänä. Vaasalaisten sesonki on ollut sysimusta ja joukkue on majaillut läpi runkosarjan häntäsijoilla. Sportin konttausta kuvaa hyvin se, että joukkue on napannut vain kerran enemmän kuin yhden varsinaisen peliajan voiton putkeen. Sport onkin sarjataulukon sarjataulukon viimeisellä sijalla, kahdeksan pistettä KooKoota perässä.

Sport aloitti kulurakenteen keventämisen jo tammikuun alussa, kun seura vuokrasi kapteeninsa Markus Kankaanperän loppukaudeksi HIFK:n riveihin. Tämän jälkeen Sport on kaupannut kuusi muuta avainpelaajaansa muihin seuroihin. Kankaanperän lisäksi muihin maisemiin ovat lähteneet Filip Riska, Markus Nenonen, Sam Povorozniouk, Michael Parks, Ari Gröndahl sekä William Wrenn.

Markus Nenosen siirron yhteydessä Sportin seurajohto korosti taloudellista hyötyä ja nuorten pelaajien näyttöpaikkoja.

– Haastavasta tilanteesta huolimatta joukkue tulee taistelemaan sarjapisteistä loppuun asti. Tilanne avaa myös mahdollisuuden antaa meidän omille nuorille pelaajillemme näytönpaikkoja loppukauden otteluissa, toimitusjohtaja Tomas Kurtén kertoi helmikuun alussa julkaistussa tiedotteessa.

Sport onkin esiintynyt viimeisissä otteluissa todella nuorella kokoonpanolla. Sportin edellisessä ottelussa perjantaina HPK:ta vastaan kokoonpanossa oli vain neljä yli 25-vuotiasta kenttäpelaajaa. 18 kenttäpelaajan keski-ikä oli alle 23 vuotta.

Tomek Valtonen peluutti kuitenkin suojattejaan todella epätasaisesti. Yli 18 minuutin peliaikaan ylti peräti 11 pelaajaa, joista peräti kahdeksan pelasi yli 20 minuuttia. Vastaavasti tyhjennysmyyntien myötä kokoonpanoon nostetuista nuorista pelaajista Miro Lehtimäki, Eetu Mäki sekä Jesse Rantamäki joutuivat tyytymään todella pieniin minuutteihin. Eikä kyseessä ollut poikkeus. Ne omat nuoret pelaajat, joille toimitusjohtaja lupaili näyttöpaikkoja, ovat joutuneet tyytymään ottelusta toiseen käytännössä nimellisiin peliminuutteihin. Parin minuutin peliajalla on erittäin haasteellista antaa näyttöjä tulevaisuutta varten. Monet nuorista pelaajista ovat olleet otteluissa mukana jo pidemmän aikaa, mutta vastuuta ei ole juurikaan irronnut.

Nuorten pelaajien penkittämisestä erityisen kummallista tekee se, että Sportin kohdalla tuloksetkaan eivät voisi olla huonompia. Vaasalaiset ovat käytännössä sementoineet asemansa sarjataulukon jumbosijalla ja joukkue on napannut edellisestä kymmenestä ottelustaan vain kaksi voittoa.

Lopputuloksilla ei ole Sportin tapauksessa enää mitään merkitystä, joten miksi omille nuorille ei voisi antaa oikeasti näyttöpaikkoja? Sportin kausi on ollut niin synkkä, että omien nuorten pelaajien onnistumiset voisivat tarjota kannattajille edes pieniä ilonaiheita.

Kansikuva: All Over Press