Kommentti: Jukureiden venähtänyt kuherruskuukausi on jälleen koetuksella

Jukurit on ollut yksi syyskauden isoin yllättäjä Liigassa. Varmaksi sarjajumboksi tuomittu nousijajoukkue on esiintynyt ennakkoluulottomasti ja saalistanut 23 ottelusta 36 pistettä, millä irtoaa neljäs sija sarjataulukossa. Sarjanousijan hyytymistä on odotettu koko syksy, mutta mikkeliläiset ovat näyttäneet epäilijöille pitkää nenää. Edellisestä neljästä ottelustaan Jukurit on voittanut kuitenkin vain yhden ja joukkueella on edessä kriittiset ajat koko kauden kannalta.

Jukureiden kausi on ollut vuoristoratamainen ja sen voi jakaa kolmeen osaan. Joukkue aloitti taipaleensa Liigassa erinomaisesti voittaen ensimmäisestä viidestä pelistään neljä. Sitten koitti pieni taantuma, kun kahdeksasta seuraavasta otteluta irtosti vain yki voitto. Risto Dufva ja kumppanit saivat kuitenkin korjattua kurssin, mutta nyt on käynnissä jälleen pieni notkahdus.

Lauantaina Jukureilla on iso peli Lappeenrannassa. Kurssi pitäisi saada korjattua, sillä otteluohjelma on haastava ja talven otteluruuhkat armottomia. Esimerkiksi kaakon vierailun jälkeen joukkue kohtaa peräkkäisissä otteluissa hurjassa iskussa olevat Tapparan ja TPS:n.

Isosta romahduksesta ei voi kuitenkaan puhua, sillä Jukureiden kauden kaikki ottelut paria poikkeusta lukuun ottamatta ovat olleet todella tasaisia. Mikkeliläisten kauden 23 ottelusta peräti 15 on päättynyt maalin erolla suuntaan tai toiseen. Sarjanousija ei varsinaisesti maaleilla juhli, sillä joukkue on tehnyt kahdeksanneksi eniten maaleja. Jukurit on viimeistellyt peräti 15 ottelussa korkeintaan kaksi maalia. Joukkueen puolustus on vastaavasti ollut rautaa, joten ottelut ovat ratkenneet pieniin marginaaleihin.

Pieni yskähtely ei ole kuitenkaan mikään yllätys Jukureiden kohdalla. Dufvan pelitapa on erittäin vaativa sekä kuluttava ja mikkeliläisten koko viisikko tekee valtavasti töitä kentällä illasta toiseen. Jukurit on myös pelannut lähes samalla kokoonpanolla koko alkukauden, joten lepoa ei juurikaan ole tullut. Hyökkääjistä vain 13 pelaajaa on pelannut yli 10 peliä. Puolustajista seitsemällä on vähintään 17 peliä, kun taas seuraavaksi eniten pelanneella pakilla on vain kolme ottelua.

Isossa kuormituksessa on etunsa ja haittansa. Jukureiden materiaali on kapea, joten menestymisen elinehto on, että avainpelaajat pysyvät ehjinä. Vastaavasti vakiokokoonpanon kuormitus on valtaisaa. Mikkeliläisten pelaajista peräti 10 on pelannut kauden kaikki pelit ja yhteensä 15 pelaajalla on vyöllään yhtä lukuun ottamatta kaikki ottelut.

Lukema on poikkeuksellisen suuri Liigassa. Toista kärkipäätä edustavat esimerkiksi HIFK, KooKoo, Kärpät ja SaiPa. Helsinkiläisten pelaajista vain kolme on pelannut jokaisen ottelun, kun taas KooKoolla, Kärpillä ja SaiPalla viisi pelaajaa ovat olleet mukana jokaisessa pelissä. Tämä on näkynyt myös otteissa, sillä nelikon alkukaudet ovat olleet haasteellisia.

Jukureilla onkin tiedossa haastavat ajat, kun joulu- ja tammikuun otteluruuhkat lähestyvät. Joukkueen kokoonpano on varsinkin hyökkäyksen osalta todella kapea eikä mahdollisuutta kierrätykseen juurikaan ole. Mikkelissä toivotaan varmasti kädet ja jalat ristissä, että avainpelaajat kestävät ehjänä. Jukureiden kokoonpano ei kestä juurikaan loukkaantumisia, mutta positiivisesti sujuneen syyskauden myötä reagoimiseen pelaajamarkkinoilla olisi varmasti tarvittaessa varaa.

Mikkelissä eletään kriittisiä hetkiä koko kauden osalta. Syksy on ollut positiivinen, mutta talven otteluruuhkat näyttävät lopullisesti, mistä sarjanousija on tehty. Helpolla Jukurit ei tule ikinä pisteitä luovuttamaan, siitä pitää huolen raudanluja valmennuskaksikko.

Liiga jatkuu tänään kuuden ottelun voimin ja kierros alkaa kello 17.00. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press