Kommentti: KalPalle karu paluu pilvilinnoista uuden projektin pariin

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liiga-ottelut myös ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Eurolla koripallon EM-kotikisoihin aitovieraaksi? Osallistu kilpailuun tästä!

KalPan viime kausi oli lähes täysi napakymppi. Monissa ennakoissa sarjan häntäpäähän povattu joukkue taisteli tiensä aina finaaleihin asti, mutta kuopiolaisten hurjasta taistelusta huolimatta Tappara pokkasi mestaruuden. Moni KalPan pelaajista pelasi uransa parhaan kauden, joten pajatson tyhjentyminen kauden jälkeen ei ollut yllätys.

Pekka Virran kolmen vuoden projekti Kuopiossa sai lähes arvoisensa päätöksen. KalPan menestys ei ollut sattumaa, vaan vuosien ahkeran työn tulos. Viime kaudella Savossa poimittiin työn hedelmiä, kun kaikki palaset loksahtivat nappiin ja kapealla materiaalilla operoinut nippu säästyi pahoilta loukkaantumisilta. Liigajoukkueeseen apuvalmentajaksi noussut Sami Kapanen toi myös oman mausteensa kuopiolaisten soppaan.

Kapanen on ensi kaudella valtavan suuren haasteen edessä. Ensimmäisen kautensa miesten joukkueen päävalmentajana aloittava seuralegenda joutuu aloittamaan käytännössä täysin puhtaalta pöydältä uuden projektin. Toisaalta se voi olla hyväkin asia, sillä 44-vuotias päävalmentaja pääsee hankkimaan juuri hänelle mieluisia pelaajia.

Toki KalPassa olisi varmasti mielellään pidetty viime kauden onnistujia. Ei kuitenkaan ollut yllätys, että moni suuntasi paksumpien tilipussien perässä urillaan eteenpäin.

Kuopiolaiset ovat menettäneet kuudesta parhaasta pistemiehestään peräti viisi, eli käytännössä kaksi ensimmäistä hyökkäysketjuaan. Ainoastaan 28 tehopistettä takonut Tommi Jokinen jatkaa kasvattajaseurassaan myös ensi kaudella.

Jaakko Rissasen, Janne Keräsen, Jesse Mankisen, Matias Myttysen ja Arttu Ilomäen lisäksi esimerkiksi jälleen huiman kauden pelannut Eero Kilpeläinen siirtyi Ruotsiin. Myös joukkueen kapteenina toiminut Jussi Timonen suuntasi uusien haasteiden perässä Saksaan. KalPan neljän pelaajan muodostamasta kapteenistosta vain Juuso Riikola jatkaa Kuopiossa ensi kaudella.

Niiralan Montun kotijoukkueen pukukopissa on iso pino johtajien viittoja odottamassa ottajiaan. Lisäksi lattialta löytyy rivistö isoja saappaita täytettäväksi viime kauden jäljiltä.

KalPa ei pysty kamppailemaan sarjan kärkipää hankinnoista rahallisesti, joten kuopiolaiset ovatkin tehneet liudan mielenkiintoisia hankintoja. Janne Tavi ja Kai Kantola ovat mainioita täsmävahvistuksia, jotka tuovat hyökkäyspäähän kaivattua rutiinia ja kokemusta.

Kenties mielenkiintoisin KalPan uusista hankinnoista on Jokereista Kuopioon siirtynyt Frank Gymer. 21-vuotias sentteri väläytteli jopa KHL:ssä viime kaudella ja on erittäin potentiaalinen läpimurtopelaaja tulevalla kaudella.

Loukkaantumisten takia vain 37 ottelua runkosarjassa pelannut Balazs Sebok sekä kakkosvahtina toiminut Denis Godla olivat kuopiolaisten ainoat ulkomaalaispelaajat viime kaudella. Tulevalle kaudelle KalPa on vahvistanut rivejään jo kahdella ulkomaalaisella vahvistuksella, kun Alex Lavoie sekä Mathew Maione liittyivät joukkueen riveihin. Pohjoisamerikkalaiset pelaajat kiekkoilivat viime kaudella ensimmäistä kertaa Euroopassa ja sopeutumisesta ei ollut ainakaan tehopisteiden valossa ongelmia. 24-vuotias Lavoie takoi Allsvenskanissa hyökkääjälle mukavat 52 tehopistettä 51 ottelussa, kun taas puolustajana viihtyvä Maione tehoili Slovakian pääsarjassa 57 pistettä 55 otteluun. Nyt edessä on hyppy haastavampaan sarjaan, mikä asettaa luonnollisesti omat kysymysmerkkinsä kaksikon ylle.

KalPa tehnee vielä loppukesän aikana lisää hankintoja, sillä materiaali on tällä hetkellä todella kapea. Sarjan alkuun on vielä 66 päivää, joten mitään kiirettä savolaisilla ei ole.

On kuitenkin selvää, että ensi kaudella kaukalossa nähdään erittäin uudistunut KalPa. Tällä kaudella joukkuetta tuskin tuomitaan yhtä pahasti etukäteen, vaikka uusi projekti onkin vasta alussa.

Tarkimman suurennuslasin alla on kuitenkin Sami Kapanen. Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimiva seuralegenda on haastavan tilanteen edessä, mutta altavastaajan asema sopinee kuopiolaisille jälleen mainiosti. Seuran pääomistaja päävalmentajana on toki hieman ristiriitainen tilanne, mikäli lumipallo lähtee vyörymään väärään suuntaan. Vastaavasti Kuopiossa on jälleen ainekset kasassa uuteen satumaiseen tarinaan, jonka ensimmäinen luku kirjoitetaan tulevalla kaudella.

Kansikuva: All Over Press