Pelicansin mahdollisuudet IFK:ta vastaan piilevät ensimmäisessä ottelussa

Liigan puolivälierät pyörähtävät käyntiin perjantaina. Runkosarjan kärkipaikan napannut Helsingin IFK aloittaa urakkansa kotijäällään ja kohtaa Pelicansin, joka tiputti Villi kortti -kierroksella Kuopion KalPan voitoin 2–1.

Löytyykö HIFK:n tuttu vire saman tien?

Tämä ottelusarja on ennakkoon hyvinkin selkeä: HIFK on jokaisella osa-alueella parempi joukkue ja tulee painamaan Pelicansin maanrakoon. Näin siis voisi olettaa, kun tarkastellaan ennakkomerkkejä.

Runkosarjan voittaja pelasi upean kevätkauden eikä joukkueelle meinannut löytyä pysäyttäjää. Viimeisestä 22 ottelustaan HIFK voitti peräti 19, joista jokainen tuli varsinaisella peliajalla! Näissä 22 ottelussa IFK latoi 77 maalia, mikä kertoo punapaitojen hirmuvireestä enemmän kuin tarpeeksi.

Joukkueen suurin vahvuus on sen monipuolisuus ja leveä materiaali. Maalinsuulla seisova Ville Husso on noussut pikkuhiljaa kohti Liiga-veskarien eliittiä. Puolustuksen rakenne on täydellinen: Kiekkovirtuoosi Tommi Taimi johtaa menoa hyökkäyspäässä, oman pään kovat luut Joonas Järvinen, Keith Aulie ja Matt Generous ovat puolustusalueen kurkoja sekä yleispakit Daniel Grillfors ja Yohann Auvity loistavat jokaisella kentän alueella. IFK:n alakerta on brändin mukaisesti iso ja ilkeä, mutta tällä kertaa myös äärimmäisen taitava. Fyysisyyden ja taidon lisäksi pakisto on täynnä hyvin liikkuvia puolustajia.

Materiaalin leveys näkyy myös hyökkäyspäässä. Teemu Ramstedt ja Tomas Zaborsky ovat parhaimmillaan tämän Liigan vaarallisimpia offensiivisia pelaajia, mutta esimerkiksi ”Ramun” lisäksi sentteriosastolla toimivat Roope Hintz, Corey Elkins ja Siim Liivik. Näille herroille on lyödä laitaan pelaajia, kuten Mika Partanen, Juuso Puustinen, Joonas Rask, Arttu Luttinen, Jasse Ikonen, Robert Leino ja niin edelleen. Tämä on se asia, miksi IFK on ollut tällä kaudella näin hyvä. Kun yksi kenttä on pelannut vähän huonommin, on uusia vastuunkantajia löytynyt saman tien. Kun mietitään menestyviä joukkueita ylipäätänsä, on rosterin pelaajamäärä ja ratkaisijoiden määrä laaja, minkä vuoksi helsinkiläisiä voidaan pitää kevään suurimpana suosikkina.

Ei ole itsestään selvää, että näin kova nippu pelaisi hyvää kiekkoa. Päävalmentaja Antti Törmänen on saanut luotua joukkueeseensa sellaisen hengen, jossa kaikki noudattavat pelitapaa kurinalaisesti. IFK on luisteluvoimainen porukka, joka ei tyydy tukkimaan keskialuetta vaan se hakee riistoja hanakasti vastustajan kenttäpuoliskolta. Luisteluvoima on se asia, jolla IFK tekee riistoja, pääsee kiekkoon ja hallitsee otteluita. Ja paras puolustus on tunnetusti kiekonhallinta.

Helsinkiläisten pelityyli korostuu Pelicansia vastaan, sillä lahtelaisten alakerta on melko kädetön – etenkin, kun Juha Leimu ei pysty pelaamaan tasaviisikoin. Pelicans-pakit saavat koko ajan painetta niskaansa, minkä vuoksi heidän pitää pystyä nopeaan pelinavaukseen, milloin taidot saattavat loppua ja tällöin pelistä tule virhealttiimpaa.

Kuten ja todistettu, ennakomerkit viittaavat selvään sarjaan, mutta pudotuspeleissä ei voi olla pelkästään analyyttinen. Fakta on se, että IFK on huilannut pitkään, eikä paluu samaan draiviiin tapahdu sormia napsauttamalla. Pelicans on jo pelannut tosipelejä, voittanut, saanut itseluottamusta ja päässyt niin sanotusti vauhtiin. Jos IFK ei ole valmiina avausottelussa, avaa se lahtelaisille ison mahdollsuuden. Ja miten IFK käsittelee tilanteen, jos se häviää ensimmäisen ottelun kotonaan? Mentaalipuolesta ei ole vielä saatu sen suurempia merkkejä, mutta pudotuspeleissä sekin nähdään.

Pelicans tarvitsee unelma-alun

Ensimmäinen ottelu määrittelee hyvin paljon: Jos IFK joutuu hakemaan peliään tosissaan, antaa se lahtelaisille oivan mahdollisuuden. Voitto Helsingistä olisi henkisesti juuri sellainen asia, jolla itseluottamus nousisi kattoon saman tien, minkä jälkeen kaikki olisi mahdollista. Toisaalta rökelätappio voisi ratkaista sarjan heti.

Pelicans on taatusti valmiina, mutta se tarvitsee IFK:n apua. Lahtelaiset eivät voi nimittäin pärjätä pelillisesti omalla tasollaan pelaavalle HIFK:lle.

KalPa-sarja ei vielä kerro Pelicansista paljoa, sillä vastassa oli melko saamaton ja haluton kiekkokontrollijoukkue. Lahtelaiset tulevat olemaan tässä sarjassa useimmiten vastaanottavana puolena, milloin joukkueen keskialueen puolustuspelin on oltava kunnossa. KalPaa vastaan se ei aina ollut, mutta lahtelaisten onneksi kuopiolaiset olivat erittäin tehottomia siniviivan ylityksen jälkeen. IFK ei ole.

Tiistain ratkaiseva KalPa-ottelu näytti kuitenkin lahtelaisten pystyvän kurinalaiseen oman pään peliin. Pelicans tukki parhaan maalintekosektorin ja antoi kuopiolaisten pyöriä kulmissa. Tämä on Pelicansin ase: Pelata nolla-nollaa ja pyrkiä nopeisiin vastaiskuihin.

Pelicansin täytyy pystyä onnistumaan vastaiskuissaan, sillä hitaat lähdöt eivät onnistu runkosarjavoittajaa vastaan. IFK paineistaa korkealta, milloin kädetön Pelicans-puolustus on paniikissa. Kun Juha Leimu ja Ben Blood puuttuvat kokoonpanosta (Leimu pelaa vain ylivoimat), on lahtelaisten puolustus paperilla suorastaan heikko. Pakistosta ei löydy yhtäkään pelaajaa, jota vuosi kutsua loistavaksi kiekolliseksi puolustajaksi.

Yksi asia lahtelaisilla on kuitenkin kunnossa: ylivoima. Pelicans pelasi jo runkosarjassa loistavaa ylivoimaa, mutta KalPaa vastaan meno yltyi. KalPaa vastaan ylivoimaprosentti oli huikea 33.33%, josta kiitos kuuluu viivaihme Leimulle. Loukkaantumisesta kärsivä Leimu ei pysty pelaamaan tasaviisikoin, mutta lahtelaisten onneksi hän pystyy pelaamaan ylivoimaa. Leimu tykittikin KalPaa vastaan kolme ylivoimamaalia – kaikki lyöntilaukauksella viivan tuntumasta.

Ylivoiman toimivuus on pitkälti Leimun ansioita, mutta krediittiä kuuluu myös muille. Pelicans-hyökkäyksessä on muutamia huipputaitavia yksilöitä, jotka pystyvät olemaan tehokkaita HIFK:takin vastaan. Yksilöitä kuten Vili Sopanen, Antti Erkinjuntti, Ryan Potulny, Sebastian Repo ja Miika Roine.

Ratkaisunpaikat

Ensimmäinen ottelu määrittelee hyvin paljon. IFK:n pitkä taukoa saattaa näkyä alussa, mutta löytyykö tuttu draivi nopeasti? Jos löytyy, ovat Pelicansin mahdollisuudet hyvin pienet.

Niin klisee kuin se onkin, niin jäähyt ovat taas suuressa roolissa. Pelicans on kiekollisesti alakynnessä, milloin se joutuu rikkomaan vastustajaa enemmän. Pelicansin kautta ovat myös sävyttäneet turhat jäähyt, joihin ei ole enää varaa. HIFK:n ylivoima naulaa kovalla prosentilla kiekkoa tupiin, kun Ramstedt-Taimi-kaksikko pääsee valokeilaan. Pelicans jäähyilee tässä sarjassa enemmän, mutta pysyvätkö lukemat kohtuullisina?

Myös Pelicansin ylivoiman toimivuus on iso ratkaisutekijä. Jos sama tahti jatkuu, tulevat lahtelaiset pysymään IFK:n perässä jo pelkästään ylivoimaosumillaan.

Ja totta kai maalivahtipeli nousee avaintekijäksi. Pelicansin Janne Juvonen nousi KalPa-sarjassa hyvälle tasolle, mutta nyt laukauksia viuhuu enemmän ja Juvoselta vaaditaan unelmaotteita illasta toiseen. IFK:n Ville Husso saanee olla melko rauhassa jokaisessa ottelussa ja hän tuskin sulaa sen takia.

Seuraa heitä:

Teemu Ramstedt, HIFK: Tämä on se kevät, kun Ramstedtin taidot todella mitataan. Hän on mestarisuosikin ykkössentteri, jonka täytyy olla pudotuspelien parhaimpia pelaajia. Kun mietitään perinteisiä mestarijoukkueiden ykkössenttereitä, mieleen juolahtaa monipuolisia ja vahvoja pelaajia, jotka loistavat kentän jokaisella alueella. Ramstedt on puolestaan pehmeä ja hidas offensensiivinen ase, mutta tekeekö ”Ramu” sääntöön poikkeuksen? Hän on kuitenkin parhaimmillaan Liigan paras pelaaja hyökkäyspäässä ja viime kevään pudotuspelit antavat toivoa paremmasta.

Vili Sopanen, Pelicans: Sopanen on lahtelaisten hyökkäyksen tärkein lenkki. Iski KalPa-sarjassa tehot 1+3 ja oli suurimpia syitä lahtelaisten sarjavoitolle. Taitava ja iso Sopanen on aina vaarallinen kiekon kanssa, mutta häneltä vaaditaan IFK:ta vastaan enemmän kovuutta. ”Joonasjärviset” ja keithauliet” eivät anna yhtään löysää taitoniekka Sopaselle.

Arvio

Pelicans ei ole millään mittarilla IFK:ta edellä, mikä tulee ennemmin tai myöhemmin näkymään. Tarvittaisiin suuri ihme siihen, että lahtelaiset pystyisivät painelemaan tästä sarjasta jatkoon. 4–0-sarjavoitto IFK:lle näyttää hyvinkin todennäköiseltä.

Perjantaina pelattavat ensimmäiset puolivälieräottelut alkavat kello 18.30. Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press

Osallistu Faneille.comin kiekkokisaan ja voita palkinnoksi  joko PS4 TAI Xbox One -pelikonsoli TAI iPad 2 Air -tabletti sekä 50€ pelirahaa.