Liiga-ennakko 2018-19: Jukureilla on edessään tuskien taival

Jukurit oli avauskaudellaan Liigassa sarjan piristysruiske, mutta viime kaudella tilanne oli toinen: Jukurien pitkään jatkunut kuherruskuukausi muuttui karuun arkeen, eikä joukkue pystynyt enää venymään yllätyksiin. Synkkä arki jatkunee myös kolmannella Liiga-kaudella ja olisi ihme, jos mikkeliläiset pystyisivät nousemaan ensimmäistä kertaa Liigan pudotuspeleihin.

Viime kausi

Jukurien kausi ei jättänyt jälkipolville kerrottavaa, kun se oli sarjassa kolmanneksi viimeinen, ja pudotuspelipaikkakin karkasi jo hyvissä ajoin. Jukurit jäi lopulta kymmenennestä sijasta 16 pisteen päähän.

Joukkueen alamäki alkoi jo alkukaudesta, kun mikkeliläiset hävisivät kauden viisi ensimmäistä otteluaan varsinaisella peliajalla. Vaikka tappioputki katkesikin, ei se herättänyt joukkuetta uuteen liitoon. Jukurit pelasikin surkeasti aina joulukuuhun asti, kun se oli voittanut 29 ensimmäisestä ottelustaan vain kuusi. Toisin sanoen  jo syyskausi vei joukkueen mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin.

Kauden toinen puolisko oli jo selvästi parempi, mutta sillä ei ollut enää merkitystä.

Jukurien ongelmaksi koitui monikin asia, mutta suurin oli materiaalin laatu. Joukkueesta ei löytynyt tarpeeksi debyyttikauden kaltaisia yllättäjiä, jotka olisivat vieneet ryhmän menestykseen. Ainut suuri onnistuja oli puolustaja Teemu Suhonen, joka jakoi Liigan puolustajien pistepörssin voiton tehtyään runkosarjassa 39 tehopistettä.

Seuran kausi huipentui valmentajapotkuihin, kun Risto Dufvalle näytettiin ovea. Hänen tilalleen tuli Pekka Kangasalusta, jonka ainoat päävalmentajakokemukset miesten tasolta löytyvät Mestiksestä.

Siirrot

Katso Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjan artikkeli Jukureista täältä.

Ulos:

  • Keni Karalahti (Pelicans)
  • Ilmari Pitkänen (HIFK)

Sisään:

  • Jimi Jalonen (HPK)
  • Joona Jääskeläinen (Ketterä)
  • Aleksi Salonen (Tappara)
  • Henri Nikkanen (JYP A-juniorit)
  • Janne Tavi (KalPa)

Maalivahdit ja puolustus

Jukurien maalilla jatkavat Sami Rajaniemi ja Juhana Aho, joista Rajaniemi kantaa suurimman vastuun. Rajaniemi on pelannut Jukureissa molemmat Liiga-kaudet saaden tililleen yli 100 pelattua ottelua. Kuormitusta on luvassa tälläkin kaudella, ja se on huono merkki, sillä jukurimaalissa pelaaville on aina luvassa raskaita työpäiviä. Rajaniemi on kelpo veskari Liiga-tasolle, mutta hän ei ole mikään sateentekijä, joka toisi yksinään voittoja illasta toiseen.

Puolustuskalustossa on isoja plussia ja isoja miinuksia. Hyvä uutinen oli se, että kiekkovirtuoosi Teemu Suhonen päätti jatkaa uraansa Mikkelissä. Hän on äärimmäisen vahva ase etenkin ylivoimapelissä, joten Jukureilla on yksi murhe vähemmän. Toinen hyvä uutinen on Aleksi Salosen saapuminen Etelä-Savoon: Salonen jäi Tapparassa pienelle vastuulle, mutta Jukureissa hän saattaa olla jopa tärkein puolustaja. Saloselta odotetaan todellista läpimurtokautta, joten parhaassa tapauksessa Jukureilla on käsissään kaksi laadukasta kiekollista puolustajaa.

Muuten jukuripakisto onkin repaleinen. Samuli Piipponen, Valtteri Hietanen, Antti Jaatinen ja Ville Hyvärinen ovat kelvollisia oman pään luutia, mutta heidän kiekollinen potentiaalinsa on pieni.

Senpä vuoksi Jukureissa toivotaan 17-vuotiaan Mikko Kokkosen olevan valmis suuriin saappaisiin. Kokkonen on Suomen lupaavimpia puolustajia, ja hän on jo pelannut kahden viime kauden aikana miesten pelejä, joten fysiikka ei koidu ongelmaksi. Kysymys onkin siitä, onko Kokkonen valmis ottamaan myös kiekollista vastuuta? Kaiken osuessa kohdalleen, Kokkonen tulee pelaamaan hyvällä tasolla tuoden Jukurien alakertaan yhden kiekollisen puolustajan lisää. Toinen nuorukainen, jolla on mahdollisuudet yllättää, on Jimi Jalonen. Jalonen, 22, teki viime kaudella hyvää jälkeä Mestiksessä, mutta kuinka hyppy Liigaan sujuu? Potentiaali on ainakin olemassa.

Teemu Suhonen jakoi viime kaudella Liigan puolustajien pistepörssin voiton. Kuva: AOP

Hyökkäys

Jukurien hyökkäys on myös ohkainen, mutta potentiaalia löytyy sieltäkin. Zach Budishin ja Teemu Tallbergin lähdöt kirpaisivat, mutta eivät mitenkään liian pahasti. Hyökkäyksessä jatkavat muun muassa Turo Asplund, Mika Partanen, Miika Roine ja Jesper Piitulainen, joilta kaikilta voidaan odotella noin 30 tehopisteen kautta. Suurimmat odotukset kohdistuvat Partaseen, jolla on eväät iskeä jopa 40 tehopisteen kausi.

Jukurit tarvitsee kuitenkin menestyäkseen useampia tehokkaita hyökkääjiä. Vapailta markkinoilta naarattu Janne Tavi näytteleekin tässä isoa roolia. Tavi on monipuolinen pelaaja, joka osaa myös tehdä maaleja. Hän on myös pystynyt pelaamaan tasaisesti vuodesta toiseen, ja Tavi onkin potentiaalinen 35 tehopisteen mies.

Hyökkäyksessäkin toivotaan nuorten pelaajien nousua. Liiga-paikkansa jo lunastaneet Julius Vähätalo ja Ville Leskinen ovat varustettu hyvillä kiekollisilla taidoilla, mutta he eivät ole vielä tehneet läpimurtoaan kärkikenttiin. Nyt kummaltakin odotetaan seuraavaa steppiä ja nousua tehomiesten joukkoon. Uusista tulijoista tehokkaita otteita odotellaan Joona Jääskeläiseltä, joka voitti viime kaudella Mestiksen maali- ja pistepörssin tehoillaan 30+31=61. Hän on taitava ja nopea laituri, joka voi nousta saman tien tärkeäksi pelaajaksi Mikkelissä. Nuorista kiinnostusta aiheuttaa myös JYPin junioreista tullut Henri Nikkanen, 17, joka on ikäluokkansa lahjakkaimpia hyökkääjiä koko Euroopassa. Hänelläkin on eväät nousta saman tien Liiga-pelaajaksi.

Mikkeliläisiltä löytyy myös vahvoja duunareita Teemu Henritiuksen, Joonas Kalliolan, Janne Ritamäen ja Markku Flinckin johdolla, joten hyökkäyspäätä ei voi kutsua toivottomaksi. Kokonaisuudessaan suurimmat kysymysmerkit ovat, onko kärkiosasto tarpeeksi laadukas ja ovatko nuoret pelaajat valmiita hyppäämään suuriin saappaisiin?

Valttikortit ja uhkakuvat

Jukurien valttikortit ovat vähissä, mutta positiivista on se, että joukkueessa on edes potentiaalia. Pakistossa on jopa kaksi pelaajaa, jotka pystyvät pelaamaan 30 tehopisteen kaudet. Hyökkäyksestä voi löytyä parikin tehokasta kentällistä, joten parhaimmillaan Jukureilla tulee olemaan kelpo hyökkäyskalusto, kun tehdään vertailua muihin häntäpään joukkueisiin.

Joukkueen puolustuspeli on kuitenkin huolenaihe. Uhkakuvana on, että Jukurit onnistuu hyvin hyökkäyspäässä, mutta oma pää vuotaa, ja hyökkäyksen toimivuudesta ei ole hyötyä, kun vastustaja pystyy iskemään maalin enemmän.

Mielenkiintoisin asia on kuitenkin se, että joukkueen peräsimessä nähdään Pekka Kangasalusta. Miten keltanokka suoriutuu pohjasakkiin kuuluvassa joukkueessa? Kokenut Risto Dufva teki debyyttikaudella hyvää työtä, mutta nyt ohjeita jakelee kokematon luotsi, jonka valmennustaidot ovat vielä suurelle yleisölle mysteeri. Uusi luotsi, uusi pelitapa ja heikohko materiaali voivat yhdessä muodostaa todellisen farssin, ja siinä on uhkakuvaa kerrakseen.

Ota seurantaan

Aleksi Salonen

25-vuotias puolustaja esiintyi Tapparassa edukseen, vaikka hänen roolinaan oli usein olla seitsemäs puolustaja eikä ylivoimavastuusta voinut kuin uneksia. Siitä huolimatta Salonen pelasi kirvesrinnoissa 18:n ja 14:n tehopisteen kaudet osoittaen kypsää peliä myös puolustuspäässä. Nyt Salonen on kärkiparien puolustaja, joka saa tahkoa ylivoimapeliä, joten odotusarvo on korkealla. Ei olisi ihme, jos Salonen iskisi noin 30 tehopisteen kauden.

Joona Jääskeläinen

21-vuotias laituri on aiemmin väläytellyt taitojaan SaiPassa, mutta läpimurto Liigassa on jäänyt tekemättä. Viime kaudeksi hän päätti siirtyä Mestiksen Ketterään saadakseen runsaasti peliaikaa miesten peleissä, ja se kannatti: Jääskeläinen iski 46 ottelussa 61 tehopistettä ollen sarjan valovoimaisin pelaaja. Jääskeläisen taidot ja vauhti riittävät Liigaan, mutta jos myös fysiikka ja henkinen kantti ovat menneet eteenpäin, voi hän nousta saman tien Jukurien tärkeimpien hyökkääjien joukkoon.

Faneille.com arvio: sija 15

Jukurit taistelee samoista paikoista KooKoon, Sportin ja HPK:n kanssa, ja erot tulevat todennäköisesti olemaan pienet. Jätämme Jukurit kuitenkin rankingin viimeiseksi, koska joukkueen ohut materiaali ja kokematon valmentaja tulevat kokemaan isoja notkahduksia pitkän kauden aikana. Jukurien rosteri saattaa olla aiempaa vahvempi, mutta se ei takaa parempaa tulosta kuin kahdella ensimmäisellä Liiga-kaudella.

Kansikuva: All Over Press